Grzyby

Grzyby to dobrodziejstwo natury, z którego warto korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To mit, że nie mają prawie żadnych wartości odżywczych. Są bogate w różnorodne składniki i warto podkreślić, że zawierają witaminę D, której niedobory występują na terytorium Polski w ciągu jesieni i zimy, kiedy jest mało słońca. Przepis na grzyby to wybrać się na grzybobranie lub kupić w sklepie czy na bazarku, a potem przygotować smaczne dania z grzybów.

Doskonale sprawdzą się w jajecznicach, zupach i sosach. Świetnie smakują z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu. Można je marynować w zalewie octowej i trzymać w słoikach lub ususzyć. Potem wystarczy wymoczyć w zimnej wodzie i można ugotować coś pysznego.

Warto je zbierać lub kupować i jeść, zwłaszcza świeże. Pokazuję przepisy na grzyby w różnych potrawach, takich jak zupa grzybowa, sos grzybowy, mięso z grzybami i ryba z grzybami. Pomysły na grzyby na wiele sposobów i przepisy krok po kroku.

Uszka z pieczarkami
Uszka z pieczarkami
Kotlety z kani
Kotlety z kani
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami
Pieczarki smażone
Pieczarki smażone
Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z pieczarkami
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane