Groszek

Groszek – przepisy, pomysły, porady i inspiracje jak wykorzystać groszek zielony.
Świeży i młody to jedno z lepszych, letnich warzyw sezonowych. Kto choć raz nie miał okazji obrywać strączków bezpośrednio z krzaczka w ogródku, nie mogąc się doczekać, kiedy wreszcie będą odpowiednio grube i nadadzą się do jedzenia? Kiedy jest przejrzały, na surowo nabiera gorzkiego smaku i nadaje się wtedy do wykorzystania wyłącznie do gotowania.
W sklepach można zakupić groszek mrożony, o pięknej, intensywnie zielonej barwie, uzyskanej po blanszowaniu go we wrzątku tuż przed zamrożeniem. Taki groszek można wykorzystać do sałatek lub gotowania zupy, albo wrzucić do smażenia na patelnię razem z innymi warzywami. Najpopularniejszym dodatkiem do drugich dań, w którego skład wchodzą te pyszne, drobne, zielone kuleczki, jest marchewka z groszkiem.
Z gotowanego groszku można przygotować pastę do kanapek lub kremową zupę.
Najmniej smaczny i dekoracyjny jest groszek z puszki, który osobiście polecam tylko do gotowanych zup (wystarczy odcedzić go z zalewy, opłukać i dodać do gorącej potrawy) i wszelkich past i dipów, w których nie jest dominującym składnikiem i które zostaną zmiksowane.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na groszek