Groszek najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Groszek

Groszek – przepisy, pomysły, porady i inspiracje jak wykorzystać groszek zielony.
Świeży i młody to jedno z lepszych, letnich warzyw sezonowych. Kto choć raz nie miał okazji obrywać strączków bezpośrednio z krzaczka w ogródku, nie mogąc się doczekać, kiedy wreszcie będą odpowiednio grube i nadadzą się do jedzenia? Kiedy jest przejrzały, na surowo nabiera gorzkiego smaku i nadaje się wtedy do wykorzystania wyłącznie do gotowania.
W sklepach można zakupić groszek mrożony, o pięknej, intensywnie zielonej barwie, uzyskanej po blanszowaniu go we wrzątku tuż przed zamrożeniem. Taki groszek można wykorzystać do sałatek lub gotowania zupy, albo wrzucić do smażenia na patelnię razem z innymi warzywami. Najpopularniejszym dodatkiem do drugich dań, w którego skład wchodzą te pyszne, drobne, zielone kuleczki, jest marchewka z groszkiem.
Z gotowanego groszku można przygotować pastę do kanapek lub kremową zupę.
Najmniej smaczny i dekoracyjny jest groszek z puszki, który osobiście polecam tylko do gotowanych zup (wystarczy odcedzić go z zalewy, opłukać i dodać do gorącej potrawy) i wszelkich past i dipów, w których nie jest dominującym składnikiem i które zostaną zmiksowane.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na groszek

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Jako dziecko godzinami przebywałam w ogródku i czekałam, aż dojrzeją moje ulubione owoce i zielony groszek. Codziennie sprawdzałam strączki, a gdy wreszcie dojrzały, szybko zjadałam zawartość, zanim ktokolwiek inny mógłby go zerwać. Z czasem moja miłość do groszku przerodziła się w nowe uczucie: marchewka z groszkiem – delikatnie słodka, o pięknym, pomarańczowo-zielonym kolorze, cieszy moje podniebienie, kiedy przygotowuję jeden z klasycznych, polskich obiadów.

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Na pożegnanie lata, które w tym roku zaskoczyło nas falą deszczy, powodzią, falą upałów, a potem, z dnia na dzień, zamieniło się w jesień, przygotowałam smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem z patelni, otoczone zielonymi warzywami. Delikatnie przysmażyłam na maśle, dołożyłam zioła i kozi ser.

Zupa z koźlarzy

Zupa z kozaków

Lato trwa stanowczo za krótko, ale wraz z końcem wakacji rozpoczyna się kolejny sezon kulinarny, jeden z moich ulubionych. Kto z Was lubi chodzić na grzyby? Uwielbiam przemierzać o świcie las, ubrana w stary dres i kalosze. Cieszę się jak dziecko, kiedy obok jednego grzyba znajduję kilka następnych. Po grzybobraniu, wieczorem, kiedy zamykam oczy, widzę… grzyby. Wyrastają jeden obok drugiego. Szkoda, że wszystko dzieje się za zamkniętymi oczami… Prawie wszystko, bo zupa z kozaków, pyszna zupa grzybowa jak najbardziej prawdziwa :).

Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana

Czerwiec płata nam pogodowe figle, a ja „na otarcie łez ” pokazuję Wam mój zeszłotygodniowy obiad – który w cieple późnowiosennego słońca jadłam na swoim balkonie. Oto zupa z bakłażana. A teraz pozostaje tylko wyglądać przez okno i czekać na choćby jeden, słoneczny promyk.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)