Pyszny i cudownie pachnący korzennymi przyprawami syrop dyniowy do kawy spiced pumpkin latte. Zrób sobie samodzielnie doskonały syrop z dyni do kawy!
Tag: Dynia
Dynia – przepisy na pyszne, pomarańczowe warzywo sezonowe, choć coraz częściej można nabyć ją w sklepach przez cały rok. Istnieje wiele odmian dyni o różnym rodzaju miąższu, zarówno pod względem koloru jak i wilgotności i konsystencji. Do puree i kopytek najlepsza jest dynia piżmowa lub hokkaido, z kolei dynia makaronowa ma specyficzny, nitkowaty środek, a nasza polska dynia świetnie sprawdzi się do przetworów i w zupach. Ciemnożółta lub intensywnie pomarańczowa, bogata w witaminy i korzystne dla zdrowia pestki, dynia poleca się do jesiennego gotowania!
Curry z dynią
Pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe curry z dynią, cebulą, pomidorem i mięsem lub tofu oraz żurawiną, polane jogurtem lub mlekiem kokosowym, opcjonalnie z dodatkiem sera feta. Dyniowe curry inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską.
Gulasz z indyka z dynią
Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.
Ciasto dyniowe
Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby przygotować pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.
Tarta z warzywami – quiche warzywny
Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!
Koktajl z dyni
Pyszny koktajl z dyni pieczonej lub gotowanej, z dodatkiem mleka kokosowego, pomarańczy i jabłka oraz korzennych przypraw.
Dynia na Halloween
Jeśli obchodzicie Halloween, zwłaszcza w towarzystwie dzieciaków, warto pokusić się o przygotowanie z tej okazji dekoracji z dyni. Dynia na Halloween, ogromna i pomarańczowa, to mnóstwo radości dla dzieci. Można wydrążyć jej środek i przygotować lampion z dyni, a miąższ przeznaczyć na pyszną zupę z dyni lub dżem z dyni, albo puree z dyni, które można wykorzystać jako bazę do wielu innych, wyjątkowo smacznych, dyniowych dań i deserów.
Sernik z dynią na zimno
Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.
Kopytka z dyni
Jedna z moich faworytek spośród smakowych wersji kopytek czyli kopytka z dyni, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, choć również z samej dyni piżmowej, której konsystencja po upieczeniu jest dokładnie taka jak kartofli, można przygotować odpowiednie ciasto.
Sernik z dynią
Uwielbiam dynię! Sam widok jej pomarańczowego koloru od razu poprawia mi humor, kiedy na zewnątrz panuje jesienna, nieciekawa aura. Jesienią, w sezonie, przygotowuję zapas mrożonego purèe z dyni i surowej dyni miksowanej, z których zimą, a nawet wczesną wiosną, mogę przygotować moją ulubioną zupę, makaron lub pierogi. Fantastycznie komponuje się ze smakiem kokosu, pomarańczy lub imbiru, to także wyśmienite warzywo deserowe, a dziś zapraszam na sernik z dynią – pewnie większość z Was jeszcze takiego nie jadła.
Risotto z dynią
Kiedy słońce na niebie nie świeci już tak mocno i wszystkie znaki zapowiadają rychłe nadejście jesieni, na moim stole pojawia się słoneczna dynia. Nie wyobrażam sobie nie przygotować choć raz zupy z dyni klasycznej lub zupy z dyni z mlekiem kokosowym czy zamknąć promieni słonecznych w słoiku z dżemem z dyni. W tym roku po raz pierwszy robię też risotto z dynią. Jest proste, jak większość moich dyniowych dań, rozgrzewające i sycące. Idealne na chłodne wieczory.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Będzie zupa z dyni z mlekiem kokosowym. Na rozgrzanie jednego z pierwszych, chłodnych wieczorów -zadecydowałam, rozmyślając jak tegoroczne lato przyszło szybko, zaczerwieniło truskawki, zaróżowiło maliny, zazieleniło ogórki. Upalne dni pełne słońca, w które piliśmy lemoniadę, pływaliśmy w morzu i jeziorach, w sierpniu, zupełnie znienacka, ustąpiły zimnym wieczorom i porankom. To była pierwsza noc, kiedy spałam przy zamkniętym oknie, a o poranku, gdy otulona w koc wyszłam przywitać pierwsze promienie słońca, pijący na tarasie kawę sąsiad westchnął „Co zrobić? Jesień…”.