Tag: Dodatki do kanapek

Przepisy na dodatki do kanapek. Pomysły na domowe masła, konfitury i dżemy, pesto i pasty z warzyw, jajek, mięsa oraz ryb. W tym dziale znajdziesz przepisy na kolorowe i smaczne dodatki do kanapek wegetariańskie oraz dla miłośników mięsa.

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

W moim domu pasztet jadło się z reguły jako dodatek do chleba na śniadanie albo kolację, a czasem, z okazji imienin lub innych uroczystości, mama serwowała go na półmisku, pokrojonego w plastry. Nigdy nie znaliśmy smacznego dodatku do pasztetu, jakim jest konfitura z czerwonej cebuli, delikatnie słodka, z dodatkiem octu balsamicznego. Wszystkie te składniki, kiedyś rzadko spotykane, dziś są łatwo dostępne w supermarkecie, a nawet w osiedlowych sklepach. Warto przygotować tę konfiturę i razem ze świeżymi ziołami użyć jej jako apetycznej dekoracji do pasztetu.

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska była w moim domu rodzinnym, czasem w zastępstwie pasty z jajek, sałatką śniadaniową, którą nakładało się na kromki chleba tak samo jak twarożek. Zapakowana do pudełka, może być idealnym drugim śniadaniem w pracy, jeśli nie zapomnimy potem umyć zębów lub skorzystać z dobrodziejstw gumy do żucia :). Jest prosta do zrobienia, a przygotować można ją nawet z ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia.

Dżem z dyni

Dżem z dyni

W tym sezonie moja ulubiona zupa z dyni ustąpiła miejsca dyniowym słodkościom. Po raz pierwszy przygotowałam pyszny, tryskający słońcem dżem z dyni, z dodatkiem słodkiej brzoskwini i soku pomarańczowego.

25 Udostępnień
Konfitura z malin

Konfitura z malin

Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Dżem malinowy niskosłodzony o pięknym, intensywnym kolorze, przygotowany z dodatkiem soku i skórki z cytryny i pestkami bogatymi w korzystne dla zdrowia roślinne tłuszcze.

5 Udostępnień
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

Pesto z bobu

Pesto z bobu

W sezonie na bób łatwo o szybką przekąskę: wystarczy ugotowany bób. W krótkim czasie można też przygotować pesto z bobu. Po ugotowaniu obrać ziarna ze skórki i udusić widelcem lub zmiksować w blenderze z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, opcjonalnie dodając utarty parmezan.

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

W tym roku po raz pierwszy przygotowałam prawdziwy dżem bez sztucznych dodatków zagęszczających, taki jak robiły dawniej nasze babcie. Dżem truskawkowy z najlepszych truskawek, które, choć zabrzmi to jak w reklamie, specjalnie dla mnie nazbierano na polu, którego właścicielem jest nasz znajomy. Piękne, dorodne truskawki jak z obrazka, których trochę szkoda było zamykać w słoiczkach, w ilości 15 kg trafiły do mojego mieszkania z przeznaczeniem na dżem truskawkowy, dżem z truskawek z rabarbarem i truskawki w syropie.

1 Udostępnień
Rolada z boczku

Rolada z boczku

Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-2 dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.

Boczek na roladę warto zamówić z kilkudniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza że potrzebny jest go jeden płat, o szerokości ok. 3 cm i wadze ok. 1 kg, a sklepy mięsne z reguły zaopatrują się w świeży boczek w płatach w niewielkich ilościach.

Masło czerwone - pomidorowe

Masło czerwone pomidorowe

Kolorowe masło, oprócz walorów smakowych, daje możliwość dekorowania kanapek, wędlin czy nawet głównych dań. Masło czerwone, właściwie pomarańczowe albo w kolorze łososiowym, o smaku pomidorowym, ma delikatną konsystencję, dzięki czemu można wyciskać je za pomocą szprycy i tworzyć fantazyjne wzory. Masło pomidorowe czerwone polecam szczególnie na Wielkanoc, kiedy na naszych stołach goszczą różnorodne wędliny podawane z chlebem.

Masło czosnkowe z twarożkiem i koperkiem

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe, kremowe i delikatne, można wykorzystać na wiele sposobów. Podaje się je w prostych jadłodajniach, jako dodatek do chleba i jajecznicy, zdobi się nim, za pomocą szprycy, mięsa i wędliny serwowane w restauracjach. W wielu hotelach masło czosnkowe serwowane jest jako dodatek do ciepłych, chrupiących bułeczek, a na festynach czy imprezach masowych, można zamówić je w towarzystwie pajdy wiejskiego chleba lub pieczonego ziemniaka.

8 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)