Tag: Dodatki do kanapek

Przepisy na dodatki do kanapek. Pomysły na domowe masła, konfitury i dżemy, pesto i pasty z warzyw, jajek, mięsa oraz ryb. W tym dziale znajdziesz przepisy na kolorowe i smaczne dodatki do kanapek wegetariańskie oraz dla miłośników mięsa.

Masło kokosowe

Masło kokosowe

Kolejne proste, domowe masło bakaliowe, tym razem masło kokosowe, które, obok masła orzechowego, w ostatnim czasie często gości na moim stole, ku uciesze moich kubków smakowych i usilnym próbom zapobiegania wyjadania go prosto ze słoika, znajdując co kilkadziesiąt minut kolejny powód do „przypadkowego” zajrzenia do lodówki. Podchodzę, otwieram, sprawdzam czy przypadkiem nie pojawiło się w niej coś nowego, a przy okazji zjadam jedną łyżeczkę :).

1 Shares
Masło orzechowe

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – nie ma chyba nic lepszego do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, chociaż masło kokosowe lub masło pistacjowe są równie smaczne i kuszące, nie wspominając o kaloriach, których we wszelkiej maści orzechach czy innych bakaliach jest mnóstwo. Na szczęście, zjadając po 2 łyżki dziennie, jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników lub nawet jako przekąskę z selerem naciowym, nasze figury utrzymamy w odpowiednim kształcie.

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Przygotowywanie przetworów z owoców latem kojarzy mi się z zamykaniem słońca w słoikach. Z sezonowych owoców można wyczarować dżemy, marmolady i konfitury, a zimą, kiedy dokucza nam zimno i brzydka pogoda, posmarować nimi kanapkę lub posłodzić gorącą herbatę. W zeszłym roku po raz pierwszy w mojej minispiżarni zagościła konfitura z czerwonej porzeczki o lekko kwaskowatym smaku i pięknym kolorze.

5 Shares
Dżem z truskawek z rabarbarem

Dżem z truskawek z rabarbarem

Klasyczny dżem truskawkowy można wzbogacić smakowo i znacznie skrócić czas przygotowania, dodając do niego rabarbar. Bogaty w pektyny, przyspieszy żelowanie syropu powstałego po podgrzaniu owoców z cukrem i „rozwinie” jego smak o dodatkową, lekko kwaskowatą nutę. Tak przygotowany dżem nada się świetnie zarówno do kanapek, naleśników jak i przekładania słodkich ciast.

6 Shares
Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

Rozpoczynając przygodę z domowymi przetworami z owoców, na początku najlepiej przygotować dżem rabarbarowy. Robi się go bardzo szybko, a dzięki dużej zawartości pektyn, proces żelowania dżemu trwa kilkanaście minut. To idealny dżem „do nauki”, a także dodatek do kanapek, deserów czy ciast albo herbaty.

2 Shares
Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek, kremowy, pachnący grzybami i w dodatku ekspresowy, bo bez pieczenia. Po przyrządzeniu można przełożyć go do słoiczka lub miseczki i rozsmarowywać bezpośrednio na chlebie lub zawinąć w roladki nadziane żurawiną albo suszoną śliwką.

2 Shares
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

W moim domu pasztet jadło się z reguły jako dodatek do chleba na śniadanie albo kolację, a czasem, z okazji imienin lub innych uroczystości, mama serwowała go na półmisku, pokrojonego w plastry. Nigdy nie znaliśmy smacznego dodatku do pasztetu, jakim jest konfitura z czerwonej cebuli, delikatnie słodka, z dodatkiem octu balsamicznego. Wszystkie te składniki, kiedyś rzadko spotykane, dziś są łatwo dostępne w supermarkecie, a nawet w osiedlowych sklepach. Warto przygotować tę konfiturę i razem ze świeżymi ziołami użyć jej jako apetycznej dekoracji do pasztetu.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)