Deser najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Deser

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane na mleku, jajkach i mące gryczanej. Wytrawne lub słodkie naleśniki z mąki gryczanej do podania z dowolnym farszem.

69 Udostępnień
Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

7 Udostępnień
Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

103 Udostępnień
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

11 Udostępnień
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Przepiękny i elegancki deser świąteczny: choinka z bezy z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz kokosowych kulek. Z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

18 Udostępnień
Makówki

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię czyli makówki – bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Znane też jako makiełki – zapraszam do wypróbowania!

13 Udostępnień
Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

23 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)