Danie jednogarnkowe najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe czyli potrawa, do której przygotowania wystarczy jeden garnek lub patelnia. Często jest to gulasz lub kremowa zupa, albo risotto czy kaszotto, do którego nie trzeba przesmażać warzyw czy mięsa w osobnym garnku. Danie jednogarnkowe to z reguły prosty przepis na szybki obiad lub kolację. Najchętniej sięgamy po nie jesienią i zimą, ale również wiosną i latem można przygotowywać pyszne potrawy w jednym naczyniu.

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Można przygotować ją również z czereśni – w zależności od tego, którymi owocami aktualnie dysponujemy. Zupa z wiśni, wspomnienie dzieciństwa. Nie wiem czemu za nią nie przepadałam, może po prostu nikt nie ugotował mi jej tak jak trzeba? Może z wiekiem zmieniły się trochę moje preferencje smakowe?

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.

Zupa z pstrąga

Zupa z pstrąga

Zrobiłam swoje pierwsze podejście do zup rybnych. Nie jest to łatwa sztuka, ponieważ smak ryby, jakże specyficzny po ugotowaniu, ciężko jest wydobyć tak, żeby pieścił nasze podniebienie. Jako fanka azjatyckich zup rybnych oraz jedynej w swoim rodzaju „Zupy na europejskim poziomie” 😉 przygotowywanej przez męża mojej kuzynki postawiłam sobie wysoko poprzeczkę i… prawie przez nią przeskoczyłam. Prawie, bo jednak ta z dodatkiem owoców morza, łososia i pomidorów smakuje mi bardziej. Oto moja zupa z pstrąga.

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Na targowiskach i w marketach pojawiły się szparagi. Kupiłam je pierwszy raz w życiu (pechowo parę lat temu, podczas wakacji, pewna zupa szparagowa wyrobiła u mnie, zupełnie niesłusznie, niepochlebną opinię na temat tych pysznych warzyw), a to wszystko dzięki mojej kuzynce i jej mężowi, u których spróbowałam zielonych szparagów jako składnika pysznej zupy rybnej i polubiłam je do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić je do swojego menu.

Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille – prostota i znakomity smak. Wywodzący się z kuchni francuskiej starter, dodatek do mięsa lub… pyszny, bezmięsny obiad albo kolacja. We Francji podaje się je ze świeżą, ciepłą i chrupiącą bagietką i pasującym do warzyw, delikatnym, lekkim winem.

Przepisów na ratatouille jest równie wiele co na polski bigos. Potrawa nie składa się ze zbyt dużej liczby składników: potrzeba do niej cebuli, cukinii, bakłażana, pomidora i papryki, a dodatkowo, dla nadania jej charakteru, odrobiny czosnku i, obowiązkowo, ziół prowansalskich, które nadadzą jej cudownego smaku. Najlepiej wykorzystać do gotowania zioła suszone, które nie zgorzknieją w trakcie obróbki termicznej.

6 Udostępnień
Chili con carne

Chili con carne

Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)