Danie jednogarnkowe najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe czyli potrawa, do której przygotowania wystarczy jeden garnek lub patelnia. Często jest to gulasz lub kremowa zupa, albo risotto czy kaszotto, do którego nie trzeba przesmażać warzyw czy mięsa w osobnym garnku. Danie jednogarnkowe to z reguły prosty przepis na szybki obiad lub kolację. Najchętniej sięgamy po nie jesienią i zimą, ale również wiosną i latem można przygotowywać pyszne potrawy w jednym naczyniu.

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

1 Udostępnień
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Jest to pierwszy przepis zapisany w moim własnym zeszycie kulinarnym i pierwsza „niepolska” zupa, jaką przygotowałam kilkanaście lat temu, pod czujnym okiem mamy mojego kolegi, w czasie wspólnych wakacji. Zupa meksykańska przypomina chili con carne (które również bywa nazywane zupą, choć w konsystencji bliżej mu raczej do gulaszu), ale jest od niego nieco rzadsza i bogatsza o dodatek kukurydzy, wywaru oraz czerwonego wina.

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na sycące dania jednogarnkowe, proste do zrobienia, smaczne, aromatyczne. Przygotowuję gorące zupy albo zapiekanki ziemniaczane czy gulasze. W jesienno-zimowym sezonie przychodzi czas na te nieco cięższe, bogatsze w kalorie potrawy, które pozwolą lepiej radzić sobie z zimnem i pluchą. Na talerzach pojawia się fasolka po bretońsku, jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, popularne także w kuchni brytyjskiej, smak dzieciństwa mojego męża i, obok leczo z kiełbasą, popisowe danie teściowej.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Przepis na polskie leczo z kiełbasą przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory, w wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. W kuchni polskiej leczo zagościło na stałe i w opcji z kiełbasą i cukinią jest uznawane za jedno z typowo polskich dań, które, w przeciwieństwie do leczo serwowanego na Węgrzech jako dodatek do kotleta schabowego, podaje się u nas samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba.

Zupa-krem z zielonych szparagów

Krem ze szparagów

Po raz pierwszy w tym roku, tuż przed zakończeniem urlopu we Włoszech, w przydrożnym sklepie spożywczym udało mi się kupić zielone szparagi. Zawinięte w wilgotną ściereczkę, czekały w lodówce, a dziś przygotowałam z nich pyszną zupę – krem ze szparagów, z dodatkiem białego wina i kremowej śmietanki.

Zupa bananowa

Zupa bananowa z chili

Przygotowywanie potraw z bananami z reguły wiąże się z chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, chociaż zdarzyło mi się już kiedyś zrobić sos curry-bananowy do mięsa oraz zupę bananową, która wcale nie jest słodka. Rozgrzewa, w sam raz na zimowe wieczory, które wciąż nie chcą nas opuścić. Kto jeszcze lubi takie słodko-ostre smaki? Oto zupa bananowa z chili.

Zupa z ogórka

Zupa z ogórka – krem ogórkowy

O letniej świeżości owoców i warzyw możemy niestety tylko wspominać, ale na szczęście w marketach ciągle można kupić składniki na całkiem dobrą zupę. Moja mama wielokrotnie przygotowywała ją w naszym domu, to nasza faworytka imieninowa: zupa z zielonego ogórka.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)