Pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe curry z dynią, cebulą, pomidorem i mięsem lub tofu oraz żurawiną, polane jogurtem lub mlekiem kokosowym, opcjonalnie z dodatkiem sera feta. Dyniowe curry inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską.
Tag: Danie jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe czyli potrawa, do której przygotowania wystarczy jeden garnek lub patelnia. Często jest to gulasz lub kremowa zupa, albo risotto czy kaszotto, do którego nie trzeba przesmażać warzyw czy mięsa w osobnym garnku. Danie jednogarnkowe to z reguły prosty przepis na szybki obiad lub kolację. Najchętniej sięgamy po nie jesienią i zimą, ale również wiosną i latem można przygotowywać pyszne potrawy w jednym naczyniu.
Risotto z burakami
Przepis na risotto z burakami i słonecznikiem oraz czosnkiem, cebulą, tymiankiem i smażonymi krewetkami. Bardzo smaczne risotto buraczane inspirowane kuchnią australijską.
Ciecierzyca z sosem pomidorowym
Pyszna ciecierzyca z sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i korzennych przypraw, posypana świeżą kolendrą. Doskonała z ryżem lub kaszą!
Gulasz z indyka z dynią
Sezon na dynię, który trwa na początku jesieni, a potem można jeszcze dostać ładne okazy pod koniec zimy, to doskonały czas na eksperymentowanie z jednogarnkowymi daniami, do których można wkroić kawałki tego pysznego, pełnego słońca warzywa. Gulasz z indyka z dynią to właśnie taka potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaskowata, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe wieczory lub wiosenny obiad, gdy chciałoby się zjeść coś kolorowego, a nie ma jeszcze sezonu na młode warzywa.
Indyjskie curry z kurczakiem
Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż parę godzin przed przygotowaniem posiłku.
Risotto bianco
Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.
Krem z brokułów
Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.
Krem z jarmużu
Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.
Zupa z marchewki
Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o jej chrupaniu. Uwielbiam surową, oskrobaną, którą przegryzam sobie powoli, kiedy dopada mnie głód pomiędzy posiłkami. W wersji gotowanej moją faworytką jest ostatnio zupa z marchewki, w pięknie pomarańczowej barwie i o równie słonecznym, co kolor, smaku i aromacie, przypominającym o dalekich podróżach i wakacjach w azjatyckim klimacie.
Krem z kalafiora
Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?
Bigos wegetariański
Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).
Rosół rybny
Rosół rybny czyli pyszny rosół z ryb na niedzielny obiad lub Święta. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, dobrze doprawiony, pyszny rosół z rybą.