Cukinia

Cukinia – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak przygotować cukinię i wykorzystać ją w kuchni. Cukinia jest dostępna w sprzedaży przez cały rok i uprawia się ją w szklarniach, ale najlepiej smakuje w sezonie letnim, zwłaszcza samodzielnie zasiana w ogrodzie czy na działce. Pokazuję przepisy na cukinię i pomysły jak zrobić cukinię na wiele sposobów. Najlepsze potrawy z cukinii.

Cukinia jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Nie każdy wie, że to to samo warzywo co kabaczek. Najczęściej występuje w kolorze ciemnozielonym, ale można też spotkać cukinię żółtą i pomarańczową. Większe cukinie należy, przed przygotowaniem, obrać z twardej skórki.

Cukinia to składnik na leczo czy ratatouille. Pyszne dania z cukinii! Można dodawać ją do podsmażanych lub duszonych potraw mięsnych i warzywnych lub przygotowywać smażone placki. Doskonale nadaje się do grillowania, przyrządza się z niej zupy, sosy, a nawet… piecze słodkie ciasta. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie!

Zapraszam po sprawdzone przepisy na cukinię.