Cukinia

Cukinia – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak przygotować cukinię i wykorzystać ją w kuchni. Cukinia jest dostępna w sprzedaży przez cały rok i uprawia się ją w szklarniach, ale najlepiej smakuje w sezonie letnim, zwłaszcza samodzielnie zasiana w ogrodzie czy na działce. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Nie każdy wie, że cukinia to to samo warzywo co kabaczek. Najczęściej występuje w kolorze ciemnozielonym, ale można też spotkać cukinię żółtą i pomarańczową. Większe cukinie należy, przed przygotowaniem, obrać z twardej skórki.
Cukinia to składnik na leczo czy ratatouille, można dodawać ją do podsmażanych lub duszonych potraw mięsnych i warzywnych lub przygotowywać smażone placki. Doskonale nadaje się do grillowania, przyrządza się z niej zupy, sosy, a nawet… piecze słodkie ciasta.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na cukinię.

Naleśniki z warzywami
Naleśniki z warzywami
Zapiekanka ze szpinakiem
Zapiekanka ze szpinakiem
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni
Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii
Cukinia pieczona
Cukinia pieczona
Placki cukiniowe
Placki cukiniowe
Zupa krem z bobu
Zupa krem z bobu wegańska
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami – quiche warzywny
Koktajl z cukinii
Koktajl z cukinii