Tag: Cukinia

Cukinia – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak przygotować cukinię i wykorzystać ją w kuchni. Cukinia jest dostępna w sprzedaży przez cały rok i uprawia się ją w szklarniach, ale najlepiej smakuje w sezonie letnim, zwłaszcza samodzielnie zasiana w ogrodzie czy na działce. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Nie każdy wie, że cukinia to to samo warzywo co kabaczek. Najczęściej występuje w kolorze ciemnozielonym, ale można też spotkać cukinię żółtą i pomarańczową. Większe cukinie należy, przed przygotowaniem, obrać z twardej skórki.
Cukinia to składnik na leczo czy ratatouille, można dodawać ją do podsmażanych lub duszonych potraw mięsnych i warzywnych lub przygotowywać smażone placki. Doskonale nadaje się do grillowania, przyrządza się z niej zupy, sosy, a nawet… piecze słodkie ciasta.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na cukinię.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

18 Shares
Koktajl z cukinii

Koktajl z cukinii

Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!

12 Shares
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

3 Shares
Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla, a obok niej pyszny bakłażan z grilla czyli dwie potrawy grillowe, szczególnie lubiane przez wegetarian. Szybkie do przygotowania, bo wystarczy ok. 10 minut na ruszcie i warzywa, pokrojone w paski lub słupki, z dekoracyjnie przypieczonymi, ciemnymi paskami, są gotowe do ułożenia na talerzach. Dodajmy do kompletu paprykę zawiniętą w folię aluminiową, która po upieczeniu na grillu zachowuje piękny, czerwony kolor, przy okazji zyskując zupełnie nowy, zaskakujący smak i komplet najprostszych potraw bezmięsnych do ugrillowania lub smaczne dodatki do karkówki z grilla i innych mięs, kiełbas oraz ryb gotowe.

Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Kiedy już jako małe dziecko nie przepadałam za daniami mięsnymi, moja mama głowiła się, czym skusić mnie do zjedzenia obiadu. Na porządku dziennym było zagadywanie, opowiadanie historyjek, pokazywanie ilustracji w książkach, czytanie i różne inne sposoby na odwracanie uwagi od tego, co znajdowało się na talerzu, a powinno wylądować w mojej dziecięcej buzi. Placki z cukinii w cieście były jednym z dań, do którego, na szczęście, nie trzeba mnie było namawiać. Do dziś chętnie przygotowuję je sobie, kiedy latem chcę zjeść coś szybko na obiad.

Makaron świderki z grillowaną cukinią

Makaron z cukinią z grilla

W sezonie na cukinię bardzo łatwo przygotować szybki obiad. Często wystarczy sama cukinia z grilla albo smażone placuszki z cukinii obtoczonej w jajku i mące. Miłośnikom makaronu polecam farfalle z sosem cukiniowym lub jeszcze szybszy obiad: makaron z cukinią z grilla.

Koreczki cukiniowe

Koreczki z cukinii

Po gotowaniu świątecznych, wigilijnych przysmaków, najedzeniu się do syta kutią, barszczem czerwonym, pierogami ruskimi, uszkami i wieloma innymi, tradycyjnymi daniami, których z reguły mamy na naszych wigilijnych stołach aż 12, przychodzi czas przygotowań potraw na sylwestrowe przyjęcie. Tym z Was, którzy Sylwestra spędzają w domu, proponuję koreczki z cukinii, które można jeść rękoma (tzw. fingerfood). Nie trzeba ich podgrzewać i ładnie wyglądają na rozstawionych na stole talerzach. Będą miłą odmianą dla wszystkich, którzy pofolgowali sobie w okresie świątecznym i postanawiają ograniczyć się nieco z jedzeniem po Bożym Narodzeniu.

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Na łatwy obiad latem, zwłaszcza tym późnym, w sezonie na cukinię. Można zostawić do gotowania, wykorzystując przygotowany z wyprzedzeniem wywar. Dorzucić inne warzywa oraz zioła i przyprawy. Pyszna zupa z cukinii, kremowa, zmiksowana, lekkostrawna. Idealna również na szybką rozgrzewkę, kiedy jesienią lub zimą zmarznięci wracamy z pracy lub szkoły do domu. Z ulubionym pieczywem, opcjonalnie z dodatkiem startego na drobnych oczkach tarki sera. 

1 Shares
Sałatka z cukinii i kalarepy z serem pleśniowym President

Sałatka z cukinii, kalarepki i serka pleśniowego

Sałatka, w skład której wchodzi ser pleśniowy, to kolejne, po grillowanym serze camembert, pod względem łatwości i szybkości przygotowania danie. Soczyście zielony kolor cukinii, delikatna zieleń kalarepki i zielony pieprz w serze pleśniowym President tworzą zgrane trio, które na zakończenie lata wykona swój popisowy numer smakowy. Sałatka z cukinii, kalarepki i serka pleśniowego. Bardzo lubię takie serowe sałatki, są pożywnymi przekąskami, które z powodzeniem mogą zastąpić dania obiadowe.

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Na pożegnanie lata, które w tym roku zaskoczyło nas falą deszczy, powodzią, falą upałów, a potem, z dnia na dzień, zamieniło się w jesień, przygotowałam smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem z patelni, otoczone zielonymi warzywami. Delikatnie przysmażyłam na maśle, dołożyłam zioła i kozi ser.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)