Cukinia najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Cukinia

Cukinia – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak przygotować cukinię i wykorzystać ją w kuchni. Cukinia jest dostępna w sprzedaży przez cały rok i uprawia się ją w szklarniach, ale najlepiej smakuje w sezonie letnim, zwłaszcza samodzielnie zasiana w ogrodzie czy na działce. Jest niskokaloryczna i bardzo smaczna. Nie każdy wie, że cukinia to to samo warzywo co kabaczek. Najczęściej występuje w kolorze ciemnozielonym, ale można też spotkać cukinię żółtą i pomarańczową. Większe cukinie należy, przed przygotowaniem, obrać z twardej skórki.
Cukinia to składnik na leczo czy ratatouille, można dodawać ją do podsmażanych lub duszonych potraw mięsnych i warzywnych lub przygotowywać smażone placki. Doskonale nadaje się do grillowania, przyrządza się z niej zupy, sosy, a nawet… piecze słodkie ciasta.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na cukinię.

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni na cztery sposoby do wyboru. Kolorowe warzywa smażone na patelni z przyprawami lub ziołami na szybki obiad lub kolację.

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii z dodatkiem trawy cytrynowej, skórki z cytryny, imbiru, migdałów i jabłka. Pyszne ciasto cukiniowe z kremem z bitej śmietany i mascarpone.

Cukinia pieczona

Cukinia pieczona

Bardzo często pojawia się u mnie cukinia pieczona, praktycznie za każdym razem, gdy wrzucam warzywa…

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

10 Udostępnień
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

51 Udostępnień
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

3 Udostępnień
Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

296 Udostępnień
Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla, a obok niej pyszny bakłażan z grilla czyli dwie potrawy grillowe, szczególnie lubiane przez wegetarian. Szybkie do przygotowania, bo wystarczy ok. 10 minut na ruszcie i warzywa, pokrojone w paski lub słupki, z dekoracyjnie przypieczonymi, ciemnymi paskami, są gotowe do ułożenia na talerzach. Dodajmy do kompletu paprykę zawiniętą w folię aluminiową, która po upieczeniu na grillu zachowuje piękny, czerwony kolor, przy okazji zyskując zupełnie nowy, zaskakujący smak i komplet najprostszych potraw bezmięsnych do ugrillowania lub smaczne dodatki do karkówki z grilla i innych mięs, kiełbas oraz ryb gotowe.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)