Ciasto z kremem najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Ciasto z kremem

Ciasto z kremem, przekładane, to nieco bardziej skomplikowany wypiek, do którego mogą podejść średnio zaawansowani miłośnicy domowych wypieków. W tym dziale znajdziesz przepisy na kolorowe, eleganckie ciasta z kremem. Taki słodki wypiek wymaga trochę wprawy, bo przygotowanie samego kremu to konieczność odpowiedniego ubicia śmietany lub ugotowania budyniu o idealnej gęstości, niezbyt intensywnego miksowania, aby uniknąć zwarzenia czy przebicia i uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto z kremem jest czasochłonne, ponieważ po przełożeniu z reguły musi leżakować w lodówce aż do stężenia wszystkich warstw. Zapraszam po sprawdzone przepisy na ciasto z kremem – klasyczne receptury i nowe, modne i ciekawe propozycje.

Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego. Nietrudny do zrobienia i bardzo efektowny, o cudownie głębokim smaku czekolady.

2 Udostępnień
Ciasto snickers

Ciasto snickers

Jesienno-zimowe ciasto snickers, choć właściwie jest całoroczne. Inspirowane składem popularnego batonika, z kremem z mascarpone i masła orzechowego oraz kajmakiem i orzeszkami ziemnymi i mleczną czekoladą.

2 Udostępnień
Fale Dunaju

Fale Dunaju

Nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington, ciasto fale Dunaju poznałam dopiero kilka lat temu, odwiedzając w czasie Wielkanocy moją przyjaciółkę, której mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Zachwyciło mnie swoją prostotą (może nie mam tu na myśli samego wykonania, które jest trochę pracochłonne), bo to przecież zwykłe ciasto ucierane, w jasnej i ciemnej wersji, klasyczny krem budyniowy, polewa czekoladowa i owoce, oraz elegancją: po przekrojeniu na bokach ciasta uzyskujemy piękny, falisty wzór.

12 Udostępnień
Wuzetka - ciasto W-Z

Wuzetka

Wuzetka, znana też jako ciasto W-Z, lub ciasto WZK, skrót od „wypiek z kremem”. Pokazuję przepis na pyszny deser z czasów PRL. Kakaowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i polewą czekoladową.

1 Udostępnień
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe bez dodatków lub „na bogato”: piernik marchewkowy z kremem z mascarpone, bakaliami i ananasem, który Was zachwyci smakiem i zapachem!

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Miłość do serników ma różne oblicza i, podobnie jak w przypadku ciasta z borówką amerykańską, może przybrać piękny, fioletowy kolor i stać się miłością jagodową. Jagody lub, zamiennie, maliny to idealne owoce do przygotowania tego wspaniałego ciasta, a sam sernik jagodowy zaskoczy Was i Waszych gości nie tylko kolorem, ale też delikatną konsystencją i cudownym smakiem, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się udekorować go kremem z mascarpone, z dodatkiem świeżych owoców.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)