Ciastka drożdżowe z masą serową, które, gdyby użyć większej ilości ciasta i mniej sera, przypominałyby nasze słodkie bułki drożdżowe z serowym środkiem. Rosyjskie watruszki przygotowałam z okazji Sylwestra – nie są zbyt mocno słodkie, dlatego można przegryzać nimi sylwestrowe drinki lub podać jako dodatek do rosyjskiego szampana, często pojawiającego się na polskich imprezach sylwestrowych. Świetnie sprawdzą się też w roli noworocznego śniadania, które popijemy ciepłą herbatą.
Tag: ciasteczka
Pierniczki świąteczne
Kolorowe pierniczki świąteczne. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Po upieczeniu leżakują w szklanym słoju, pięknie polukrowane, polane czekoladą, ozdobione bakaliami, a ja wpatruję się w nie z nadzieją, że już skruszały i mogę schrupać je ze smakiem zamiast obiadu ;).
Chrabeli – szwajcarskie ciasteczka anyżowe
Ponieważ od pewnego czasu uczestniczę w akcji kulinarnej „Z widelcem po Europie”, a ciągle nie mam pomysłu ani czasu na przygotowanie dania z kuchni, która jest „obgotowywana” danego tygodnia, postanowiłam zmobilizować się i zrobić jakieś danie w tygodniu kuchni szwajcarskiej. Nie mając pojęcia o tym, jakie potrawy jada się w Szwajcarii ani urlopującego się aktualnie kolegi Szwajcara do pomocy, przeszukałam zagraniczne blogi kulinarne i znalazłam wyglądający dość przystępnie przepis na ciasteczka anyżowe o nazwie chrabeli.