buraki najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: buraki

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

3 Udostępnień
Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

39 Udostępnień
Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Buraczki

Buraczki

Znienawidzone w dzieciństwie, buraczki stały się kilka lat temu jednym z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Zamiast wersji gotowanej we wrzątku wybieram ich pieczenie w piekarniku lub gotowanie w mundurkach, w kuchence mikrofalowej – taki proces obróbki termicznej zachowuje ich wspaniały, słodkawy smak i tak samo jak ćwikła, buraczki zasmażane przygotowane z buraków pieczonych po prostu smakują o wiele lepiej. Ich słodkość świetnie przełamuje dodatek jabłek i soku z cytryny, a jeśli jabłek w kuchni brak, można wcześniej, na maśle, zeszklić odrobinę pokrojonego w drobną kosteczkę czosnku, odłożyć i pod koniec zasmażania buraków dodać go na patelnię.

7 Udostępnień
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio, popularna przystawka z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, posiada alternatywną, wegetariańską wersję bazującą na pysznych, krwistych burakach, upieczonych w piekarniku w folii aluminiowej, pokrojonych w cienkie plastry i podanych w bardzo eleganckiej formie. Carpaccio z buraków to prosty starter lub sałatka dla wielbicieli tego warzywa oraz wegetarian i wegan.

Różowe kopytka

Kopytka z burakami

Kopytka, kluski i pyzy, obok pierogów, są nieodłącznym elementem kuchni polskiej i powinny znaleźć się w repertuarze każdej Pani domu. Polane masłem, śmietaną lub sosem, będą pożywnym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, idealnie komponują się z wszelkimi mięsami, zwłaszcza z mięsem duszonym lub roladką. Różowe kopytka z burakami w pięknym, głębokim kolorze, przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ugotowanego, utartego na tarce o drobnych oczkach buraka, zaskoczą domowników i gości przyzwyczajonych do ich standardowego, kremowego koloru.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony

W Wigilię w moim rodzinnym domu na stole obowiązkowo pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Jest to pierwsza potrawa, od której zaczynamy wigilijną kolację. W tym roku Wigilia odbywa się u mnie i to ja przygotuję barszcz. Będzie pięknie pachniał przyprawami i zachęcał do zasiadania do stołu intensywnym, rubinowym kolorem. W moim barszczu czerwonym nie będzie tłuszczu – przygotuję go na warzywno-grzybowym wywarze. Dodam uszka do barszczu, upiekę knysze z cebulą, pokuszę się też może o ugotowanie do niego dużej, białej fasoli, tak jak robi to moja babcia.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)