Tag: Brokuły

Brokuły – przepisy na potrawy z brokułami. Pomysły i inspiracje na potrawy, w których główną rolę gra brokuł: smaczne, zielone warzywo o charakterystycznym zapachu, które najczęściej podawane jest po ugotowaniu, jako dodatek do głównych dań, polane masłem lub zezłoconą bułką tartą, albo sosem beszamelowym lub holenderskim. Brokuły to także składnik sałatek i sosów, przygotowuje się z nich zupy brokułowe, a nawet wykorzystuje w wytrawnych wypiekach.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na brokuły i skorzystania z poradnika o ich gotowaniu.

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem, bo nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo, a koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają.

10 Shares
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

31 Shares
Kiszone brokuły

Kiszone brokuły

Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.

31 Shares
Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

1 Shares
Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Z okazji imienin czy innych rodzinnych uroczystości, jako alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej, moja mama, od dłuższego czasu, przygotowuje wyjątkowo prostą i zdrową sałatkę, która jest doskonałą przekąską imprezową, ale z powodzeniem można ją też podać jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet, w nieco większych ilościach, jako samodzielne danie. Sałatka z brokuła to proste w przygotowaniu i szybkie danie – wystarczy kilka minut gotowania brokułowych różyczek, zblanszowanie cebuli, dodanie oliwy i przypraw, a pozostałe składniki pochodzą z puszki, pudełka i torebki – trzeba je jedynie pokroić, odcedzić, uprażyć.

5 Shares
Zupa z pstrąga

Zupa z pstrąga

Zrobiłam swoje pierwsze podejście do zup rybnych. Nie jest to łatwa sztuka, ponieważ smak ryby, jakże specyficzny po ugotowaniu, ciężko jest wydobyć tak, żeby pieścił nasze podniebienie. Jako fanka azjatyckich zup rybnych oraz jedynej w swoim rodzaju „Zupy na europejskim poziomie” 😉 przygotowywanej przez męża mojej kuzynki postawiłam sobie wysoko poprzeczkę i… prawie przez nią przeskoczyłam. Prawie, bo jednak ta z dodatkiem owoców morza, łososia i pomidorów smakuje mi bardziej. Oto moja zupa z pstrąga.

Dip brokułowy

Dip brokułowy

Dip brokułowy do gotowanych i pieczonych ziemniaków, chipsów, frytek, do naleśników z warzywami, do dań z grilla, do czego dusza zapragnie. Nawet do kanapek :). Prosty i smaczny, w zielonym kolorze i niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy i białko.

Zupa brokułowa z krewetkami

Zupa brokułowa z krewetkami

Zaskoczy Was ten smak. Zupa brokułowa z krewetkami to łagodny brokuł połączony z aromatem krewetek, startej skórki cytrynowej i pomarańczowej. Spodoba Wam się kolorystyka: zieleń, delikatny róż i fiolet (a może raczej czerwień?) fasolki.

Leszcz z brokułami

Leszcz z brokułami

Leszcza lubię przyrządzać, leszcza lubię jeść. W tym roku, z okazji mojej i Jacka piątej rocznicy istnienia 🙂 Dziś trochę skromniej niż w poprzednich latach, ale nadal równie smacznie, zjedliśmy leszcza na kolację.

Szukałam w internecie przepisu, który uwzględni dodanie do ryby brokułów – miałam w lodówce zapas, którego należało się pozbyć, a jednocześnie chciałam przygotować rybę z czymś zielonym. Znalazłam coś takiego, pracy przy tym daniu niewiele, a efekt bardzo mnie zadowolił. Moja wersja delikatnie zmodyfikowana – zamiast wymienionej w oryginale szalotki użyłam czosnku. Oto mój leszcz z brokułami.

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

W sezonie na brokuły w mojej kuchni króluje brokuł w beszamelu oraz makaron z brokułami – smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do przygotowania makaronu z brokułami potrzeba kilku łatwo dostępnych składników: spaghetti, brokuła, kremowej śmietanki, odrobiny cebuli i czosnku. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz, warto jednak sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek, żeby nadać brokułowi w makaronie odrobiny charakteru.

8 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)