Bób

Bób – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak gotować i wykorzystać bób. To smaczne i zdrowe warzywo strączkowe, które pojawia się w sezonie letnim. Najprościej przygotowuje się gotowany bób, który można podać z odrobiną masła oraz, opcjonalnie, koperku i zjadać bezpośrednio z łupinek.
Ugotowany, ale niezbyt długo, bób można zamrozić i wykorzystać po sezonie, kiedy przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś zielonego.
Bób może być składnikiem zup oraz smacznych i zdrowych sałatek. Po ugotowaniu można przygotować z niego pasty do kanapek lub pesto do makaronu, farsz do pierogów czy ciasto na kopytka. Pasuje również do risotto, dań z makaronu i zapiekanek. Jako dodatek do drugich dań można podać bób po ugotowaniu i obraniu, polewając masłem lub zezłoconą na maśle bułką tartą.
Ale najczęściej zjada się go bezpośrednio po ugotowaniu i jest to najprostszy i najpopularniejszy sposób na letnią przekąskę.

Hummus z bobu
Hummus z bobu
Zupa krem z bobu
Zupa krem z bobu wegańska
Bób pieczony
Bób pieczony
Risotto z bobem
Risotto z bobem
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Makaron z bobem
Makaron z bobem
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem
Pesto z bobu
Pesto z bobu
Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem
Jak ugotować bób
Jak ugotować bób