Tag: Biały ser

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Zdecydowanie za rzadko jadałam pierogi z serem w tych pięknych, odległych czasach, kiedy kończyła się szkoła i zaczynały wakacje. Pamiętam ich smak z odwiedzin u babci na wsi, kiedy zbierało się czereśnie, chodziło w pole na truskawki i bób, a mleko można było pić prosto od krowy, towarzysząc w wieczornym udoju. Kobieta, która zawsze miała siłę na wszystko, wychowała sześcioro dzieci i do dziś dogadza wnukom i prawnukom, piekąc najlepsze makowce i drożdżowe ciasta, przygotowując kaczkę z jabłkami i bigos na rodzinne zjazdy. Czas przypomnieć sobie ich smak, bo zdecydowanie częściej na stole u mnie, mojej mamy czy u babci goszczą pierogi ruskie.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie

Podstawa wypieku rogalików, pasztecików, paluchów i bułek: ciasto półfrancuskie, przygotowywane na kilka sposobów, w które, podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, kilkakrotnie wwałkowuje się masło. Wałkując je z ciastem drożdżowym, uzyskuje się ciasto półfrancuskie drożdżowe. Wykorzystując, jako bazę do wałkowania, masę śmietankową z mąki, jajek i śmietany, przygotowuje się ciasto półfrancuskie śmietankowe. Wałkując masło zawinięte w ciasto serowe z mąki, jajek i twarogu, uzyskuje się ciasto półfrancuskie serowe.

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka, a całość zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, to tylko sen?

Sernik na zimno z kiwi

Sernik na zimno z kiwi

Marzę, żeby tej wiosny nie jeść zbyt kalorycznych ciast. Moim hitem sezonu będzie sernik na zimno z kiwi. Razem z pierwszymi promieniami słońca chcę wstawać rano i do kawy zjadać moje najukochańsze serniki w odchudzonej, zdrowszej wersji. I choć przepadam za kremowymi sernikami pieczonymi na mascarpone, o jedwabistej konsystencji i delikatnym smaku, tej wiosny pokocham serniki na zimno. Są o wiele mniej kaloryczne, łatwo je przygotować i można zaszaleć, eksperymentując z ich kolorystyką i dodatkiem mnóstwa owoców.

Oponki

Oponki serowe

Ciężko mi zdecydować co lepsze: pączki czy oponki serowe? Z okazji Tłustego Czwartku w tym roku w mojej kuchni po raz pierwszy od wielu lat goszczą oponki z serem, bo to właśnie serowe ciasto i dziurka odróżniają oponki od klasycznych pączków. Można usmażyć oponki drożdżowe, które wymagają wyrastania surowego ciasta w lodówce, ale te z serem przygotujecie o wiele prościej i szybciej, bo ciasto w trakcie smażenia rośnie dzięki dodatkowi sody.

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub nie mają czasu na doglądanie klasycznego sernika czekoladowego – sernik czekoladowy na zimno. Proponuję „upiec” go na spodzie z ciasta kruchego czekoladowego, ale można przygotować go też np. na spodzie w wersji bezglutenowej, a twaróg zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką, chociaż to właśnie taki twarogowy będzie najbardziej przypominać w smaku swojego klasycznego, pieczonego w piekarniku brata.

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Alternatywą dla słodkich batonów energetycznych, zwłaszcza gdy wybieramy się na wycieczkę w góry, jeździmy na nartach lub snowboardzie czy rowerze, są batony proteinowe, bogate w białko, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie tylko zapewnią nam dużą dawkę energii i paliwa niezbędnego do pracy mięśniom, ale też sprawią, że nie odczujemy po ich zjedzeniu szybkiego nawrotu głodu. Mój przyjaciel, Edward, od dłuższego czasu prosił, żeby przygotować na nie przepis i przy okazji upiec spory zapas specjalnie dla niego. Na szczęście można je zamrozić, a na treningi siłowe czy jazdę konną w terenie będzie rozmrażał z samego rana i zabierał po 1-2 sztuki ze sobą. Musiał trochę poczekać na ich spróbowanie, bo pomysł „wspólnego” ich upieczenia pojawił się jak jeszcze zwiedzałam USA. Dwa dni po moim powrocie przyjechał do mnie z wizytą. 

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Sernik w świątecznej odsłonie można przygotować na wiele sposobów, a jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Serca ich miłośników z pewnością podbije sernik z żurawiną, który w sezonie można upiec z dodatkiem świeżych owoców, a poza sezonem wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny.

Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Jeden z serników, które od dłuższego czasu chciałam przygotować to sernik pistacjowy, wielkie wyzwanie, bo niełatwo jest nałuskać 200 g pistacji i nie zjeść wszystkich od razu po łuskaniu, a nawet jeszcze w trakcie. Połączenie smakowe, na które wpadłam, próbując po raz pierwszy masła pistacjowego. Wyobraziłam je sobie jako dodatek do masy, do tego czekoladowy spód i biała czekolada… I tak, od dłuższego czasu, sernik pistacjowy nie dawał mi spokoju.

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to ciasto, które już zawsze będę pamiętać jako wypiek, który towarzyszył moim przygotowaniom do podróży do Paryża. Ze spakowaną walizką i biletem na samolot czekającym na stoliku w przedpokoju, stałam w kuchni i piekłam ostatnie przed wyjazdem do Francji ciasto. Była piękna pogoda i świeciło słońce, a w kwietniowym powietrzu powoli czuło się prawdziwą wiosnę, której nadejście tak długo opóźniała nam tegoroczna, okropnie długa zima.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)