Tag: Biały ser

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Zdecydowanie za rzadko jadałam pierogi z serem w tych pięknych, odległych czasach, kiedy kończyła się szkoła i zaczynały wakacje. Pamiętam ich smak z odwiedzin u babci na wsi, kiedy zbierało się czereśnie, chodziło w pole na truskawki i bób, a mleko można było pić prosto od krowy, towarzysząc w wieczornym udoju. Kobieta, która zawsze miała siłę na wszystko, wychowała sześcioro dzieci i do dziś dogadza wnukom i prawnukom, piekąc najlepsze makowce i drożdżowe ciasta, przygotowując kaczkę z jabłkami i bigos na rodzinne zjazdy. Czas przypomnieć sobie ich smak, bo zdecydowanie częściej na stole u mnie, mojej mamy czy u babci goszczą pierogi ruskie.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie

Podstawa wypieku rogalików, pasztecików, paluchów i bułek: ciasto półfrancuskie na kilka sposobów: ciasto półfrancuskie drożdżowe, śmietankowe lub serowe na bazie wwałkowanego lub wsiekanego do masy masła.

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami na karmelowym spodzie z orzechami i cudowną masą jabłkową na wierzchu. Kremowy i delikatny, bez grudek, sernik z jabłkiem jak z bajki!

Sernik na zimno z kiwi

Sernik na zimno z kiwi

Marzę, żeby tej wiosny nie jeść zbyt kalorycznych ciast. Moim hitem sezonu będzie sernik na zimno z kiwi. Razem z pierwszymi promieniami słońca chcę wstawać rano i do kawy zjadać moje najukochańsze serniki w odchudzonej, zdrowszej wersji. I choć przepadam za kremowymi sernikami pieczonymi na mascarpone, o jedwabistej konsystencji i delikatnym smaku, tej wiosny pokocham serniki na zimno. Są o wiele mniej kaloryczne, łatwo je przygotować i można zaszaleć, eksperymentując z ich kolorystyką i dodatkiem mnóstwa owoców.

Oponki

Oponki serowe

Ciężko mi zdecydować co lepsze: pączki czy oponki serowe? Z okazji Tłustego Czwartku w tym roku w mojej kuchni po raz pierwszy od wielu lat goszczą oponki z serem, bo to właśnie serowe ciasto i dziurka odróżniają oponki od klasycznych pączków. Można usmażyć oponki drożdżowe, które wymagają wyrastania surowego ciasta w lodówce, ale te z serem przygotujecie o wiele prościej i szybciej, bo ciasto w trakcie smażenia rośnie dzięki dodatkowi sody.

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub nie mają czasu na doglądanie klasycznego sernika czekoladowego – sernik czekoladowy na zimno. Proponuję „upiec” go na spodzie z ciasta kruchego czekoladowego, ale można przygotować go też np. na spodzie w wersji bezglutenowej, a twaróg zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką, chociaż to właśnie taki twarogowy będzie najbardziej przypominać w smaku swojego klasycznego, pieczonego w piekarniku brata.

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Alternatywą dla słodkich batonów energetycznych, zwłaszcza gdy wybieramy się na wycieczkę w góry, jeździmy na nartach lub snowboardzie czy rowerze, są batony proteinowe, bogate w białko, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie tylko zapewnią nam dużą dawkę energii i paliwa niezbędnego do pracy mięśniom, ale też sprawią, że nie odczujemy po ich zjedzeniu szybkiego nawrotu głodu. Mój przyjaciel, Edward, od dłuższego czasu prosił, żeby przygotować na nie przepis i przy okazji upiec spory zapas specjalnie dla niego. Na szczęście można je zamrozić, a na treningi siłowe czy jazdę konną w terenie będzie rozmrażał z samego rana i zabierał po 1-2 sztuki ze sobą. Musiał trochę poczekać na ich spróbowanie, bo pomysł „wspólnego” ich upieczenia pojawił się jak jeszcze zwiedzałam USA. Dwa dni po moim powrocie przyjechał do mnie z wizytą. 

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Sernik w świątecznej odsłonie można przygotować na wiele sposobów, a jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Serca ich miłośników z pewnością podbije sernik z żurawiną, który w sezonie można upiec z dodatkiem świeżych owoców, a poza sezonem wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny.

Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Jeden z serników, które od dłuższego czasu chciałam przygotować to sernik pistacjowy, wielkie wyzwanie, bo niełatwo jest nałuskać 200 g pistacji i nie zjeść wszystkich od razu po łuskaniu, a nawet jeszcze w trakcie. Połączenie smakowe, na które wpadłam, próbując po raz pierwszy masła pistacjowego. Wyobraziłam je sobie jako dodatek do masy, do tego czekoladowy spód i biała czekolada… I tak, od dłuższego czasu, sernik pistacjowy nie dawał mi spokoju.

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.

1 Shares
Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to ciasto, które już zawsze będę pamiętać jako wypiek, który towarzyszył moim przygotowaniom do podróży do Paryża. Ze spakowaną walizką i biletem na samolot czekającym na stoliku w przedpokoju, stałam w kuchni i piekłam ostatnie przed wyjazdem do Francji ciasto. Była piękna pogoda i świeciło słońce, a w kwietniowym powietrzu powoli czuło się prawdziwą wiosnę, której nadejście tak długo opóźniała nam tegoroczna, okropnie długa zima.

1 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)