Tag: Bakłażan

Bakłażan to inaczej: oberżyna lub psianka podłużna. Warzywo o pięknej, ciemnej barwie (spotyka się też bakłażany fioletowe, żółto-zielone, a nawet białe) pochodzące z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Miąższ zawiera drobne, jadalne pestki, które mogą nadawać mu gorzkawy smak. Nieprzyprawiony i bez dodatków ma nieciekawy smak, za to w najprostszej wersji wystarczy oliwa, sól i zioła lub ser, żeby wyczarować z niego prostą i smaczną potrawę.
Pokazuję jak zrobić bakłażany duszone, smażone lub pieczone. Bakłażan może być podany prosto z grilla lub grillowany na patelni grillowej, wcześniej pokrojony w plastry lub jako bakłażan faszerowany. Bardzo smaczna jest też zupa z bakłażanów. Warto spróbować również sałatki z bakłażanów i ugotować makaron z bakłażanem.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na bakłażany.

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

25 Shares
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Choć najpopularniejszą potrawą z grilla w Polsce jest kiełbasa z grilla i karkówka z grilla, bakłażan z grilla, podobnie jak cukinia z grilla, coraz częściej gości na stołach, czy to jako dodatek, czy jako wegetariańskie, bezmięsne danie. Jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania, a smaku i charakteru można mu dodać, eksperymentując z suszonymi ziołami i posypując tymiankiem, bazylią lub oregano, chociaż w wersji z samą solą i pieprzem, nawet bez czosnku, również będzie smaczny.

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Od kilku lat w karnawale spotykamy się często ze znajomymi na domowych imprezach. Bardzo lubię takie wieczory, kiedy pomimo pluchy czy mrozu za oknem, można pośmiać się w gronie przyjaciół, napić dobrego drinka i przygotować wspólnie drobne przekąski. Takie, które nie wymagają zbyt dużo wysiłku, ładnie prezentują się na stole i można je podać na niewielkim stoliku, bez konieczności nakrywania do dużego stołu. Na domowych imprezach karnawałowych królują wędliny i sery, sałatki oraz wszelkie koreczki i roladki. Każdy z moich znajomych lubi co innego, więc zawsze przygotowujemy kilka różnych wariantów do wyboru. W wersji bez mięsa świetnie sprawdzą się roladki z bakłażana z twarogiem, doskonałe do przegryzienia po wypiciu czegoś mocniejszego, takie szybkie, na jeden kęs. Roladka wędruje do ust i zaraz można wrócić na domowy parkiet do tańca lub znowu słuchać dowcipów opowiadanych przez siedzącego obok kolegę.

1 Shares
Grillowany kurczak z bakłażanem i papryką

Grillowany kurczak z bakłażanem

Lato to sezon na dania z grilla, a nawet jeśli nie dysponujemy ogródkiem czy działką i zestawem do grillowania, szybki obiad można przygotować w domu, wykorzystując do tego patelnię. Grillowany kurczak z bakłażanem to prosta potrawa i praktycznie całoroczna, szybka do przygotowania, dlatego jeśli chcecie zjeść smaczny i ciepły obiad w upalny dzień, a nie przepadacie za kluskami, pierogami czy chłodnikami, takie danie z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Ostry bakłażan w chili

Ostry bakłażan z chili

Pyszny ostry bakłażan chili, którego przyrządza się bardzo szybko i wygodnie. Idealna, lekka kolacja, której składniki są łatwo dostępne nawet teraz, zimą. W bakłażanie najpiękniejsze jest to, że można przyrządzać go z łatwością na wiele sposobów i, podobnie jak tofu, bardzo mocno przechodzi smakiem i zapachem zastosowanych przypraw, marynat i sosów.

Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana

Czerwiec płata nam pogodowe figle, a ja „na otarcie łez ” pokazuję Wam mój zeszłotygodniowy obiad – który w cieple późnowiosennego słońca jadłam na swoim balkonie. Oto zupa z bakłażana. A teraz pozostaje tylko wyglądać przez okno i czekać na choćby jeden, słoneczny promyk.

Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille – prostota i znakomity smak. Wywodzący się z kuchni francuskiej starter, dodatek do mięsa lub… pyszny, bezmięsny obiad albo kolacja. We Francji podaje się je ze świeżą, ciepłą i chrupiącą bagietką i pasującym do warzyw, delikatnym, lekkim winem.

Przepisów na ratatouille jest równie wiele co na polski bigos. Potrawa nie składa się ze zbyt dużej liczby składników: potrzeba do niej cebuli, cukinii, bakłażana, pomidora i papryki, a dodatkowo, dla nadania jej charakteru, odrobiny czosnku i, obowiązkowo, ziół prowansalskich, które nadadzą jej cudownego smaku. Najlepiej wykorzystać do gotowania zioła suszone, które nie zgorzknieją w trakcie obróbki termicznej.

4 Shares
Ostry bakłażan z chili

Bakłażan z czosnkiem

Otwierając wczoraj swoją lodówkę doszłam do wniosku, że jeszcze 2 dni i będzie w niej chyba tylko światło. Spośród posiadanych ostatnich jednostek jedzenia doliczyłam się: 1 sałaty lodowej, 2 bakłażanów i pęczka cebulki dymki. Resztę stanowią nie nadające się dla mnie do zjedzenia pasztety i szynki w konserwach oraz mleko i bita śmietana. Postanowiłam bazować na bakłażanie i poszukać jakiegoś prostego przepisu w moich zeszytach i książkach. Wybór padł na kuchnię chińską. Bakłażan z czosnkiem jest łatwy do wykonania i nie wymaga wielu dodatkowych składników.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)