Tag: Ananas

Ananas to żółty owoc pochodzący głównie z Hawajów, Meksyku, Filipin i Brazylii. Może być spożywany jako świeży, z puszki w słodkim syropie lub miksowany na gęsty sok. Ananasa można też grillować lub wykorzystywać jako składnik gotowanych potraw. W tym dziale znajdziesz przepisy na dania z ananasem, ciasta i desery z ananasem, drinki i koktajle oraz lody ananasowe. Pomysły na mięso (np. kurczaka) z ananasem, ananasa w sałatkach i z grilla.

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Trudno mi było wyobrazić sobie koktajl z sałaty, ale w końcu to też listki w kolorze zieleni, tak samo jak w szpinaku, mięcie czy jarmużu, a jeśli wykorzysta się tę o łagodnym smaku, można z powodzeniem dobrać słodkie owoce i skomponować zielony koktajl z sałatą.

Koktajl z kapusty

Koktajl z kapusty

Trudno wyobrazić sobie smak tego koktajlu, bo biała kapusta to charakterystyczne warzywo, a nam, w Polsce, kojarzy się z reguły z surówką lub kiszeniem. Ale koktajl z kapusty to kolejny pomysł na przemycenie warzyw do posiłków i przygotowanie bogatego w witaminy śniadania lub przekąski. Nie twierdzę, że jest to najlepszy zielony koktajl kapuściany, ale na pewno ciekawy i warty spróbowania, zwłaszcza podczas odchudzania.

Koktajl z ogórka

Koktajl z ogórka

Zielony koktajl z ogórka o orzeźwiającym smaku, najlepszy w ogórkowym sezonie, ale nawet teraz, zimą, można zmiksować go z dostępnych ogórków szklarniowych. Zaskakuje połączeniem nietypowych składników i pięknym kolorem. Jest to świetny koktajl ogórkowy do podania na śniadanie lub jako gaszący pragnienie napój w upalny, letni dzień. A zimą? Dostarczy witamin i choćby odrobinę zmniejszy tęsknotę za popołudniami pełnymi słońca.

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

9 Shares
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

7 Shares
Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który lubiłam, to surówka z marchewki. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku, a dziś trochę go „podrasowałam”, wzbogacając o dodatek rodzynek i cynamonu czy jabłka i ananasa, a jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret.

107 Shares
Koktajl z cukinii

Koktajl z cukinii

Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!

27 Shares
Koktajl z mango

Koktajl z mango

Naturalny koktajl z mango czyli „mango smoothie” po raz pierwszy wypiłam w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach, gdzie miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).

9 Shares
Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

3 Shares
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

1 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)