Polenta

Polenta

W weekend postanowiłam przygotować włoską polentę. Udało się. Polenta to dodatek, który Włosi jedzą np. z wędliną lub grzybami (w wersji rzadkiej) oraz serwują np. do dań z grilla (wersję gęstszą i mocno schłodzoną można też pokroić na kawałki i grillować).

Zobacz też: Kuchnia włoska – więcej przepisów

Oryginalnie robi się ją bez użycia mleka, chociaż sporo przepisów sugeruje jego dodatek, a zupełnie pierwotna receptura bazowała na użyciu mąki kasztanowej. Dziś najpopularniejsza polenta to kasza przygotowywana z mąki kukurydzianej, gotowana na osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, choć w rzeczywistości w różnych regionach Włoch przybiera zupełnie inne formy i skład.

Polenta
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz. 15 min
Całkowity czas
1 godz. 30 min
 
Włoska polenta czyli gęsta kasza kukurydziana, serwowana jako śniadanie lub przekąska, na desce z serami. Można przygotować ją w wersji rzadszej lub gęstszej, a tę ostatnią - dodatkowo - ugrillować.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: polenta
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 l wody
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Polenta - Jak zrobić
  1. Wodę z solą zagotowuję, następnie dodaję olej.
  2. Energicznie mieszając całość, powoli dosypuję mąkę (uwaga: naprawdę powoli, inaczej porobią się mało apetyczne grudki).
  3. Zmniejszam ogień do minimum cały czas mieszając i łącząc spodnią, cieplejszą warstwę z wierzchnią, chłodniejszą. Gotuję całość, aż masa zacznie gęstnieć.
  4. Zostawiam polentę na bardzo małym ogniu do gotowania przez ok. 40 minut. Jeśli zbyt mocno zacznie gęstnieć, można dolać 1 chochlę gorącej wody.
  5. Kiedy polenta zaczyna odstawać od ścianki garnka, w którym jest gotowana, można ją serwować. Można też gotować ją jeszcze przez 20 minut do większego zgęstnienia.
  6. Tradycyjnie polenta jest serwowana na drewnianej desce, gęsta i pokrojona na kawałki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Przyznam, że nie zachwycił mnie jakoś szczególnie ten smak, chociaż też, na szczęście, mnie do siebie nie zraził. Chyba jednak pozostanę wierna włoskim makaronom i pizzy… :). Ciekawa jestem czy Wy polubiliście włoską polentę i z czym najbardziej Wam smakowała.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Cześc, wbrew pozorom Polenta jest bardzo smaczna, polecam na kaszce kasztanowej zrobić, smak ma nieziemski. Ja preferuje jednak polentę na mleku. Co ciekawe dodaje ją do mięs i do ryb i grzybami co daje niesamowite połączenie. Powiem tak, Polenta smakuje dla mnie dużo lepiej niż kasza manna i inne poranne dania z mlekiem. Zawsze przed bieganiem porannym sobie ją jem i naprawdę niesamowitego kopa dodaje. Na obiad dla moich dziewczyn zrobiłem na obiad Polentę z Sumem( z ziołami) oraz prawdziwkami prosto z lasu, efekt ” orgazm w zóładku”

    Polecam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)