Polędwiczki z jabłkiem przepis | Dorota Kamińska

Polędwiczki z jabłkiem

Szybki obiad wcale nie musi nie być elegancki, a kilka prostych i sprawdzonych składników potrafi zdziałać kulinarne cuda. Polędwiczki z jabłkiem to prosty przepis na smaczny, a jednocześnie elegancki obiad, ze sprawdzonych i uniwersalnych składników, tak często wykorzystywanych w naszej rodzimej kuchni polskiej. Krucha i delikatna wieprzowina o uniwersalnym smaku, starannie wyselekcjonowana i certyfikowana, nada się idealnie do połączenia na jednym talerzu z owocami. Jabłka to pierwszy z pomysłów, jaki przyszedł mi do głowy, ale przecież mamy jeszcze suszone śliwki, morele. Nie wierzycie? Wystarczy przełamać słodki smak owoców kwaśnym dodatkiem, który doda całości charakteru.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Polędwiczki z jabłkiem można przygotować z dodatkiem wina lub cydru, a nawet piwa o jabłkowym smaku (jeśli jest słodkie, warto zmniejszyć ilość cukru w przepisie). Do takiego zestawu, w towarzystwie śmietankowego sosu, wystarczy tylko przyprawienie solą i świeżo zmielonym pieprzem, a piękny, winny zapach uzupełni mój ulubiony tymianek – świeży albo suszony, do wyboru. Całe danie będzie prezentować się najładniej z całymi gałązkami tego zioła użytego dodatkowo jako dekoracja.

5 od 1 osoby
Polędwiczki z jabłkami
Polędwiczki z jabłkiem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Polędwiczki z jabłkiem - połączenie łagodnego smaku wieprzowiny ze słodko-kwaśnym jabłkiem w kremowym sosie śmietankowym, pachnącym świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Szybki obiad i prosty przepis, a efekt - elegancki!

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 402 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa* (oczyszczona z błon, pokrojona na plasterki o grubości ok. 1,5 cm)
  • 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
  • 1-2 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (gęsta; można zastąpić jogurtem greckim)
  • 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz (pieprz czarny lub kolorowy, świeżo zmielony)
  • 1 łyżka octu winnego, jabłkowego lub śliwkowego (opcjonalnie; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
Dodatkowo
  • 2 jabłka (winne, twarde; takie jak do kaczki, np. szara reneta; obrane ze skórki, pokrojone w ósemki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Polędwiczki z jabłkiem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić masło klarowane

* Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Polędwiczki z jabłkiem - Jak zrobić
  1. Polędwiczki przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 1
  2. Jabłka, jeśli nie są zbyt słodkie, zasypuję cukrem i na patelni, z masłem, rumienię z obu stron. Z masła i cukru oraz wytopionego z jabłek soku powstanie niewielka ilość gęstego, skarmelizowanego sosu.

    Odstawiam.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 2
  3. Na drugiej, większej patelni, układam przyprawione polędwiczki, masło i cebulę - równomiernie, żeby wszystko przysmażyło się w tym samym czasie.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 3
  4. Podsmażam z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty, w zależności od wielkości ognia. Najlepiej smażyć na małym lub średnim ogniu.

    Do smażenia polędwiczek można też dodać ocet winny.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 4
  5. Dodaję białe wino i śmietankę oraz tymianek i zagotowuję.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 5
  6. Dodaję jabłka, znów zagotowuję. Zmniejszam ogień i podgotowuję, delikatnie mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty (nie za długo, żeby mięso nie stwardniało), do zgęstnienia sosu.

    Polędwiczki z jabłkami - krok 6
  7. Doprawiam całość dodatkowym pieprzem oraz, ewentualnie, dosypuję więcej tymianku, przekładam na talerze i serwuję, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

    Polędwiczki z jabłkami
Wartości odżywcze
Polędwiczki z jabłkiem
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 402 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 137mg 46%
Sód 131mg 5%
Potas 712mg 20%
Węglowodany ogółem 20g 7%
Błonnik 3g 12%
Cukry 13g
Białko 27g 54%
Witamina A 13.2%
Witamina C 10%
Wapń 5.2%
Żelazo 10.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Skusicie się na takie połączenie czy może wolicie klasyczne polędwiczki z sosem grzybowym? Dajcie znać w komentarzach, jak smakowały :).

Polędwiczki z jabłkiem
Polędwiczki z jabłkiem

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)