Polędwiczki pieczone ze śliwkami przepis | Dorota Kamińska

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne obiady

Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni i polecam zrobić je na obiad lub kolację, również taką dla dwojga. Można zaserwować polędwiczki pieczone ze śliwkami z dodatkiem zielonych listków szpinaku czy sałaty, a u mnie, dodatkowo, w osobnej miseczce zagościła ugotowana kasza pęczak.

Wystarczy obsmażyć doprawione mięso z czosnkiem na patelni, żeby się zrumieniło, a potem ułożyć wszystko w naczyniu do pieczenia i upiec. Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni, a jeśli macie ochotę, możecie poeksperymentować i zastąpić marchewkę dynią lub batatem, albo wykorzystać fioletowe ziemniaki zamiast tych klasycznych. Pieczone polędwiczki ze śliwkami to doskonała potrawa na kolację dla dwojga, obiad w gronie rodziny lub znajomych, albo prosta i ładnie podana kolacja dla kilkuosobowego grona.

Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
55 min
 
Polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami: cebulą, czosnkiem, marchewką, ziemniakami, papryką i pomidorami z dodatkiem likieru śliwkowego i ziół: kolendry, mięty lub natki pietruszki oraz świeżego rozmarynu. Pięknie pachnące i eleganckie, pieczone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: polędwiczki pieczone ze śliwkami
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, bez błon)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek likieru śliwkowego
  • oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
  • sól, pieprz czarny i kolorowy
  • chili lub ostra papryka
Dodatki
  • 6 śliwek (przekrojone na połówki, bez pestek)
  • 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w grubą kostkę)
  • 2 cebule (średnie, czerwone lub białe; pokrojone w ósemki)
  • 2 marchewki (oskrobane, pokrojone na plasterki)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3-6 ziemniaków (średnie; obrane i pokrojone na plasterki)
  • kilka gałązek świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
  • 2-4 gałązki rozmarynu (świeży)
  • oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Polędwiczki pieczone ze śliwkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Polędwiczki pieczone ze śliwkami - Jak zrobić
  1. Mięso w miseczce doprawiam solą, pieprzem i chili. Nacieram czosnkiem i zalewam połową likieru (opcjonalnie można przykryć i odstawić na min. 30 minut do lodówki).
  2. Cebulę szklę na oliwie na niewielkim ogniu.
  3. Dodaję mięso z marynatą, zwiększam ogień i obsmażam szybko, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
  4. Przekładam na dno naczynia do pieczenia i obkładam dookoła śliwkami i warzywami. Dolewam pozostały likier i dodaję zioła.
  5. Lekko skrapiam całość dodatkową oliwą i posypuję solą.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) na 20 minut. Po tym czasie obracam mięso, zwiększam temperaturę do 200 st. C (przypiekanie od góry) i piekę jeszcze przez 20 minut.
  7. Kroję polędwiczkę na plastry o grubości ok 1-1,5 cm.
  8. Serwuję bezpośrednio w naczyniu lub układam na talerzach razem z listkami sałaty/szpinaku oraz ugotowaną kaszą pęczak.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Koniecznie dajcie znać, czy przypadły Wam do gustu! Polecam spróbować doprawić je na lekko ostro, wtedy doskonale zrównoważą się w sosie słodkie, kwaśne i ostre smaki.

Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)