fbpx
Czytasz właśnie
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Choć w moim domu najczęściej jadało się placki ziemniaczane tarte na drobnych oczkach tarki lub placki ziemniaczane błyskawiczne, w polskich domach równie często są one grubo ucierane, o wysmażonych, chrupiących brzegach i delikatnym środku. Klasyczny, niedrogi, polski obiad, do podania w wielu różnych wersjach: ze śmietaną, „po węgiersku”, z cukrem lub z twarogiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaki i inne dania kuchni polskiej

Do placków ziemniaczanych można, chociaż nie jest to obowiązkowe, dodać cebulę i/lub czosnek, chociaż moja babcia przygotowuje je od lat z samych ziemniaków wymieszanych z mąką i solą oraz jajkiem. Takie placki ziemniaczane, usmażone ze startych grubo ziemniaków z babcinego pola, zawsze smakują najlepiej. Ważne, żeby ziemniaki do placków były sypkie, a po starciu, jeśli puszczają sok, zostały odciśnięte. Wodę po odciskaniu można wylać z naczynia, ostrożnie zlewając ją znad osadzonej na dnie skrobi, którą warto z powrotem dodać do miski z masą na placki.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepsze, chrupiące, z ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki ziemniaczane - przepis na placki z ziemniaków z cebulą i czosnkiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki ziemniaczane
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 131kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 g sypkich ziemniaków (obrane)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki.
  • Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 131kcal (7%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 598mg (26%) | Potas: 287mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 40IU (1%) | Witamina C: 7.9mg (10%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
110 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom