Placki ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem czyli modyfikacja klasycznej receptury z ziemniaków. Dzięki dodatkowi zielonych listków nabierają pięknego, apetycznego koloru. Są łagodne w smaku, a najlepiej pasuje do nich pasta z awokado. Zobaczcie jak zrobić placki szpinakowe krok po kroku.

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem najlepsze, zielone placki z ziemniaków ucieranych cienko na tarce. Domowe placki szpinakowe – przepis z dodatkiem pysznej pasty z awokado.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki ze szpinakiem
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 116kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 700 g sypkich ziemniaków (obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 100 g szpinaku (świeży, bardzo drobno posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 1 cebula (średnia; drobno posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Starte ziemniaki odciskam na sitku i odlewam sok z ziemniaków. Zostawiam odlany sok na kilkanaście minut, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
  • Jajko roztrzepuję widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, szpinakiem, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Pasta z awokado – przepis
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 116kcal (6%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 211mg (9%) | Potas: 305mg (9%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 800IU (16%) | Witamina C: 9.7mg (12%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Placki szpinakowe
Placki szpinakowe
Placki ze szpinakiem
Placki ze szpinakiem
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom