Placki ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem czyli modyfikacja klasycznej receptury z ziemniaków. Dzięki dodatkowi zielonych listków nabierają pięknego, apetycznego koloru. Są łagodne w smaku, a najlepiej pasuje do nich pasta z awokado. Zobaczcie jak zrobić placki szpinakowe krok po kroku.

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem najlepsze, zielone placki z ziemniaków ucieranych cienko na tarce. Domowe placki szpinakowe - przepis z dodatkiem pysznej pasty z awokado.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki ze szpinakiem
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 116kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 700 g sypkich ziemniaków (obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 100 g szpinaku (świeży, bardzo drobno posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 1 cebula (średnia; drobno posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Starte ziemniaki odciskam na sitku i odlewam sok z ziemniaków. Zostawiam odlany sok na kilkanaście minut, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
  • Jajko roztrzepuję widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, szpinakiem, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Pasta z awokado - przepis
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 116kcal | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 7g (11%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sodium: 211mg (9%) | Potassium: 305mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Vitamin A: 16% | Vitamin C: 11.7% | Calcium: 3% | Iron: 12.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Placki szpinakowe
Placki szpinakowe
Placki ze szpinakiem
Placki ze szpinakiem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)