Placki ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Placki ze szpinakiem

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki ze szpinakiem czyli modyfikacja klasycznej receptury z ziemniaków. Dzięki dodatkowi zielonych listków nabierają pięknego, apetycznego koloru. Są łagodne w smaku, a najlepiej pasuje do nich pasta z awokado. Zobaczcie jak zrobić placki szpinakowe krok po kroku.

5 od 1 osoby
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Placki ze szpinakiem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Placki ze szpinakiem najlepsze, zielone placki z ziemniaków ucieranych cienko na tarce. Domowe placki szpinakowe - przepis z dodatkiem pysznej pasty z awokado.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki ze szpinakiem
Liczba kalorii: 116 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 700 g sypkich ziemniaków (obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 100 g szpinaku (świeży, bardzo drobno posiekany lub zmiksowany w blenderze)
  • 1 cebula (średnia; drobno posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Pasta z awokado - przepis
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Placki ze szpinakiem - Jak zrobić
  1. Starte ziemniaki odciskam na sitku i odlewam sok z ziemniaków. Zostawiam odlany sok na kilkanaście minut, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.

  2. Jajko roztrzepuję widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, szpinakiem, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.

  3. Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.

  4. Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Wartości odżywcze
Placki ze szpinakiem
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 116 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Cholesterol 13mg 4%
Sód 211mg 9%
Potas 305mg 9%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Błonnik 1g 4%
Białko 2g 4%
Witamina A 16%
Witamina C 11.7%
Wapń 3%
Żelazo 12.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)