Placki z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Placki z dyni

Placki z dyni

  • z dyni piżmowej lub hokkaido
  • cudowny kolor i smak
  • z korzennymi przyprawami lub ziołami
Placki z dyni

Placki z dyni to mój tegoroczny hit jesiennego sezonu. Długo planowałam je zrobić i wreszcie są! Z utartej na tarce o grubych oczkach dyni o wysokoskrobiowym miąższu. Polecam dynię piżmową lub hokkaido, są do tego najlepsze. W jesienny, chłodny dzień można usmażyć całą stertę dla siebie i najbliższych i podać z dodatkiem jogurtu, kefiru lub śmietany. Do tego czosnek lub imbir oraz korzenne przyprawy lub zioła. Przepis na placki dyniowe poleca się na obiad. Zobaczcie jak zrobić placki z dynią krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na placki

Można usmażyć ich sporo i zachować do podania na potem. Jednak najlepsze są te świeże, chrupiące, przysmażone na złocisty kolor. Nie trzymajcie ich zbyt długo w tłuszczu. Te jasne też zdążą się ugotować w środku.

Przepis na placki z dyni

Zrobiłam je bardzo podobnie do klasycznych ziemniaczanych, choć u mnie w wersji bezglutenowej. Wzbogaciłam o dodatek mieszanki korzennych przypraw, które uwielbiam w połączeniu z dynią. Do takich placków doskonale będzie pasować sos o kwaskowatym posmaku, który przełamie łagodny, lekko słodki smak dyni. Albo jogurt czy śmietana. Najpierw smażenie, potem odciskanie z nadmiaru tłuszczu. A na koniec maczanie w jogurcie lub śmietance. Uwielbiam!

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni najlepsze, chrupiące i dobrze doprawione. Placki z dynią utartą grubo lub cienko na tarce, z cebulą i czosnkiem lub imbirem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami.
4.75 z 8 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki z dyni, placki z dynią
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 186kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowa masa na placki z dynią

  • 750 g dyni (o wysokoskrobiowym miąższu, np. piżmowa lub hokkaido; obrana, wypestkowana i pokrojona na mniejsze kawałki)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru drobno startego)
  • ½ szklanki mąki (pszenna lub bezglutenowa (polecam moją mieszankę uniwersalną))
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przyprawy do wyboru

  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych, np. garam masala lub tikka masala (opcjonalnie; zamiast gotowych mieszanek można wykorzystać mieszankę kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i cynamonu)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Do smażenia

  • olej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Dynię i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskam i odlewam sok z dyni, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
  • Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera z dynią, cebulą, mąką, czosnkiem lub imbirem i przyprawami.
    Jeśli wykorzystuję mąkę bezglutenową i masa wyjdzie za rzadka, dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Mąka bezglutenowa – przepis
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 186kcal (9%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 216mg (9%) | Potas: 251mg (7%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 5402IU (108%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 6mg (7%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 12µg (11%) | Wapń: 25mg (3%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 11mg (3%) | Fosfor: 65mg (7%) | Selen: 7µg (10%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje placki z dynią podałam z dodatkiem jogurtu naturalnego. Gdybym miała świeżą kolendrę, pokusiłabym się o posypanie nią całości. A może nawet dodałabym trochę do środka? Z pewnością wypróbujecie wersję, która najbardziej Was zainteresuje :).

Placki z dyni przepis

Jeśli nie kolendra, to natka pietruszki lub tymianek albo rozmaryn. One też doskonale mogłyby skomponować się z dyniową masą. Wtedy już na pewno bez dodatku korzennych przypraw. Za to może z odrobiną skórki ze sparzonej cytryny dodanej do masy. Taka wersja dla tych, co nie przepadają za korzennymi przyprawami.

Placki z dyni przepis
Placki z dyni przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy moje placki z dynią przypadną Wam do gustu. Jakie dodatki do nich wybierzecie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom