Placki z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Placki z dyni

Placki z dyni

  • z dyni piżmowej lub hokkaido
  • cudowny kolor i smak
  • z korzennymi przyprawami lub ziołami
Placki z dyni

Placki z dyni to mój tegoroczny hit jesiennego sezonu. Długo planowałam je zrobić i wreszcie są! Z utartej na tarce o grubych oczkach dyni o wysokoskrobiowym miąższu. Polecam dynię piżmową lub hokkaido, są do tego najlepsze. W jesienny, chłodny dzień można usmażyć całą stertę dla siebie i najbliższych i podać z dodatkiem jogurtu, kefiru lub śmietany. Do tego czosnek lub imbir oraz korzenne przyprawy lub zioła. Przepis na placki dyniowe poleca się na obiad. Zobaczcie jak zrobić placki z dynią krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na placki

Można usmażyć ich sporo i zachować do podania na potem. Jednak najlepsze są te świeże, chrupiące, przysmażone na złocisty kolor. Nie trzymajcie ich zbyt długo w tłuszczu. Te jasne też zdążą się ugotować w środku.

Przepis na placki z dyni

Zrobiłam je bardzo podobnie do klasycznych ziemniaczanych, choć u mnie w wersji bezglutenowej. Wzbogaciłam o dodatek mieszanki korzennych przypraw, które uwielbiam w połączeniu z dynią. Do takich placków doskonale będzie pasować sos o kwaskowatym posmaku, który przełamie łagodny, lekko słodki smak dyni. Albo jogurt czy śmietana. Najpierw smażenie, potem odciskanie z nadmiaru tłuszczu. A na koniec maczanie w jogurcie lub śmietance. Uwielbiam!

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni najlepsze, chrupiące i dobrze doprawione. Placki z dynią utartą grubo lub cienko na tarce, z cebulą i czosnkiem lub imbirem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami.
5 od 6 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki z dyni, placki z dynią
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 186kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowa masa na placki z dynią

  • 750 g dyni (o wysokoskrobiowym miąższu, np. piżmowa lub hokkaido; obrana, wypestkowana i pokrojona na mniejsze kawałki)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru drobno startego)
  • ½ szklanki mąki (pszenna lub bezglutenowa (polecam moją mieszankę uniwersalną))
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przyprawy do wyboru

  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych, np. garam masala lub tikka masala (opcjonalnie; zamiast gotowych mieszanek można wykorzystać mieszankę kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i cynamonu)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Do smażenia

  • olej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Tofucznica - jajecznica bez jajek

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Dynię i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskam i odlewam sok z dyni, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
  • Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera z dynią, cebulą, mąką, czosnkiem lub imbirem i przyprawami.
    Jeśli wykorzystuję mąkę bezglutenową i masa wyjdzie za rzadka, dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Mąka bezglutenowa – przepis
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 186kcal (9%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 216mg (9%) | Potas: 251mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 5402IU (108%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 6mg (7%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 12µg (11%) | Wapń: 25mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 11mg (3%) | Phosphorus: 65mg (7%) | Selenium: 7µg (10%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje placki z dynią podałam z dodatkiem jogurtu naturalnego. Gdybym miała świeżą kolendrę, pokusiłabym się o posypanie nią całości. A może nawet dodałabym trochę do środka? Z pewnością wypróbujecie wersję, która najbardziej Was zainteresuje :).

Placki z dyni przepis

Jeśli nie kolendra, to natka pietruszki lub tymianek albo rozmaryn. One też doskonale mogłyby skomponować się z dyniową masą. Wtedy już na pewno bez dodatku korzennych przypraw. Za to może z odrobiną skórki ze sparzonej cytryny dodanej do masy. Taka wersja dla tych, co nie przepadają za korzennymi przyprawami.

Placki z dyni przepis
Placki z dyni przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy moje placki z dynią przypadną Wam do gustu. Jakie dodatki do nich wybierzecie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom