Placki cukiniowe przepis | Dorota Kamińska

Placki cukiniowe

Jako dziecko miałam słabość do placków ziemniaczanych i do dziś lubię spałaszować kilka sztuk zanurzonych w jogurcie lub kwaśnej śmietanie. Od kilku lat robię też placki cukiniowe, które można smażyć podobnie jak klasyczne z ziemniaków, za to smakują trochę inaczej, zwłaszcza że mieszam je z tartą marchewką. Ścieram grubo w robocie i chyba nie odważyłabym się ucierać cienko, bo uważam, że łatwo o cukiniową ciapkę. A może nie mam racji?

Zobacz też: Więcej przepisów na cukinię

Placki cukiniowe to pyszny letni obiad, a dzięki krótkiemu smażeniu nie trzeba stać długo przy garnkach. Koniecznie choć raz trzeba je przygotować, kiedy cukinia jest w pełni swojego sezonu! To także świetna potrawa na wczesną jesień, zwłaszcza że marchewkę można zastąpić dynią lub batatem :). Już nie mogę się doczekać ich przyrządzenia w takiej wersji!

Nie smażyłam ich w głębokim tłuszczu, ale nie da się też sprawić, że placki cukiniowe tak ładnie się zrumienią na jego minimalnej ilości. Trzeba nalać cienką warstwę na dno patelni o nieprzywierającej powłoce.

Polecam za to odcisnąć nadmiar tłuszczu po ich usmażeniu, np. papierową serwetką lub ręcznikiem.

Placki cukiniowe na obiad lub kolację

Cukiniowe placki uwielbiam na obiad, choć i na kolację świetnie się nadadzą. Z jogurtem lubię je najbardziej – placki gorące, a jogurcik schłodzony w lodówce. Nie próbowałam, jak będą smakować z sosem, ale może pomidorowy z cebulą i czosnkiem oraz ziołami pasowałby do nich idealnie?

Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Placki cukiniowe najlepsze, chrupiące, z cukinii, marchewki, cebuli i ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki cukiniowe na obiad lub kolację.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki cukiniowe
Liczba porcji: 20 placków o średnicy ok. 15 cm
Kalorie: 72kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g cukinii (umyta, ze skórką)
  • 150 g marchewki (obrana)
  • 100 g ziemniaków (obrane)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ¾ szklanki mąki (pszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana)
  • 2 jajka
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra) (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
  • Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1placek (ok. 50 g) | Calories: 72kcal (4%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 5g (8%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sodium: 362mg (16%) | Potassium: 109mg (3%) | Vitamin A: 1315IU (26%) | Vitamin C: 4.8mg (6%) | Calcium: 10mg (1%) | Iron: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Placki z cukinii
Placki z cukinii

 

Ciekawa jestem, jak udadzą się Wasze placki cukiniowe. Dajcie znać, które lepsze – te, czy klasyczne ziemniaczane? 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)