Placki cukiniowe

Jako dziecko miałam słabość do placków ziemniaczanych i do dziś lubię spałaszować kilka sztuk zanurzonych w jogurcie lub kwaśnej śmietanie. Od kilku lat robię też placki cukiniowe, które można smażyć podobnie jak klasyczne z ziemniaków, za to smakują trochę inaczej, zwłaszcza że mieszam je z tartą marchewką. Ścieram grubo w robocie i chyba nie odważyłabym się ucierać cienko, bo uważam, że łatwo o cukiniową ciapkę. A może nie mam racji?

Zobacz też: Więcej przepisów na cukinię

Placki cukiniowe to pyszny letni obiad, a dzięki krótkiemu smażeniu nie trzeba stać długo przy garnkach. Koniecznie choć raz trzeba je przygotować, kiedy cukinia jest w pełni swojego sezonu! To także świetna potrawa na wczesną jesień, zwłaszcza że marchewkę można zastąpić dynią lub batatem :). Już nie mogę się doczekać ich przyrządzenia w takiej wersji!

Nie smażyłam ich w głębokim tłuszczu, ale nie da się też sprawić, że placki cukiniowe tak ładnie się zrumienią na jego minimalnej ilości. Trzeba nalać cienką warstwę na dno patelni o nieprzywierającej powłoce.

Polecam za to odcisnąć nadmiar tłuszczu po ich usmażeniu, np. papierową serwetką lub ręcznikiem.

Placki cukiniowe na obiad lub kolację

Cukiniowe placki uwielbiam na obiad, choć i na kolację świetnie się nadadzą. Z jogurtem lubię je najbardziej – placki gorące, a jogurcik schłodzony w lodówce. Nie próbowałam, jak będą smakować z sosem, ale może pomidorowy z cebulą i czosnkiem oraz ziołami pasowałby do nich idealnie?

5 od 1 osoby
Placki cukiniowe
Placki cukiniowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Placki cukiniowe najlepsze, chrupiące, z cukinii, marchewki, cebuli i ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki cukiniowe na obiad lub kolację.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: placki cukiniowe
Liczba kalorii: 72 kcal
Liczba porcji: 20 placków o średnicy ok. 15 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g cukinii (umyta, ze skórką)
  • 150 g marchewki (obrana)
  • 100 g ziemniaków (obrane)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ¾ szklanki mąki (pszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana)
  • 2 jajka
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra) (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Placki cukiniowe - przepis i film wideo

Placki cukiniowe - Jak zrobić
  1. Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.

  2. Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).

  3. Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.

  4. Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Wartości odżywcze
Placki cukiniowe
Wielkość porcji (1 placek (ok. 50 g))
Liczba kalorii 72 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 362mg 15%
Potas 109mg 3%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Białko 1g 2%
Witamina A 26.3%
Witamina C 5.8%
Wapń 1%
Żelazo 2.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, jak udadzą się Wasze placki cukiniowe. Dajcie znać, które lepsze – te, czy klasyczne ziemniaczane? 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)