Pizza z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami jest jedną z prostszych pizz i nie wymaga zakupu rzadko spotykanych, skomplikowanych składników. Wystarczą 4 pieczarki i cebula oraz mozzarella i mamy skompletowany cały wierzch. Do tego sos pomidorowy pachnący ziołami i cienkie ciasto, pizza z pieczarkami gotowa.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania kuchni włoskiej

Jak zrobić pizzę z pieczarkami - krok po kroku
Jak zrobić pizzę z pieczarkami – krok po kroku
Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Najlepsza pizza z pieczarkami i sosem pomidorowym oraz serem mozzarella. Przepis na pizzę z pieczarkami krok po kroku czyli pizza z pieczarkami pachnąca ziołami i cebulą, z delikatnie ciągnącym się, roztopionym serem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza z pieczarkami
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy ok. 30 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki (przesiana)
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki mleka (lekko podgrzane)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos do pizzy

  • ½ szklanki wody
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 Puszka przecieru pomidorowego (mała)
  • 1 szklanka wody
  • tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki lub gotowa mieszanka ziół do pizzy)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 4 pieczarki (duże; pokrojone na plasterki)
  • 2 Kulki sera mozzarella (drobno porwane)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  • W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
  • Jedną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki. Doprawiamy, podsmażamy aż odparuje z nich woda i się zrumienią.
  • Drugą cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy i wodę, mieszamy. Doprawiamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce).
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kawałek pizzy z pieczarkami
Kawałek pizzy z pieczarkami

Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy z pieczarkami. Podzielcie się pomysłami w komentarzach :).

27 komentarzy
    • To bardzo smaczny sos do pizzy, ale teraz robię go już inaczej, bo zamiast koncentratu i wody używam soku pomidorowego 100% :). Gotowanie pomidorów z puszki 30-45 minut nie jest potrzebne, bo one już raz były gotowane, jak je w tej puszce zamykano :). Wystarczy podgrzać i doprawić do smaku :D.

  • Witam:) Co do pieczenia w termoobiegu jak dla mnie jest to zły pomysł,ponieważ ciasto robi się suche 🙂 Najlepiej włączyć górę i dół.Spróbujcie tego sposoby i zauważycie różnicę i przegotujcie wodę,zostawcie aby trochę ostygła(wtedy ciasto jest wilgotniejsze) Pozdrawiam!

  • Witaj, przyznaję, że pół roku temu przypadkiem szukałam na youtube przepisu na pizzę i znalazłam filmik z przepisem pozytywnej kuchni. Zaświadczam wszem i wobec, iż pizza ta jest świetna, a wiem co mówią, bo robię ją bardzo często i zawsze się udaje. Czasem z połowy ciasta robię pyszne bułeczki ( zawijane po mojemu czyli jak się uda:)) z sosem takim jak tutaj , ale jeszcze z odrobiną (pokrojonej w kosteczkę) papryki świeżej i posypane odrobiną żółtego sera. Pizza pyszniutka a bułeczki mięciutkie następnego dnia jakby były świeżo pieczone (to zasługa wyjątkowo dobrego ciasta), a wszystko bardzo smakuje całej mojej rodzinie . Teraz i tutaj mam ochotę bardzo serdecznie podziękować autorce za wspaniały przepis i życzyć jeszcze wielu sukcesów kulinarnych. Pozdrawiam bardzo serdecznie z Poznania

  • pozdrawiam jeszcze wszystkich młodych co lubią czasem coś upichcić 😉 sama mam 12 lat i życzę powodzenia w kuchni

  • fajny przepis dzisiaj robię taką pizze tylko nie z samymi pieczarkami , lecz też z szynką , lub salami .
    zaraz zabiorę się do pracy tylko wcześniej przygotuję sobie sos . z tego ciasta zrobię chyba z 3 pizze średniej wielkości . ( jedna będzie cała dla mnie a 2 dla rodziny) pewnie będzie pyszna! trzymajcie kciuki 😉

  • Dziękuję za przepis. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem coś trudniejszego niż chińska zupka albo pizza z marketu. Była masa zabawy z drożdżami i sosem, pół kuchni do mycia, ale wyszło. Jedyne do czego mógłbym mieć zastrzeżenie to brak dokładnych ilości co kiedy dodać, np. przy rozrabianiu drożdży ilość wody, albo potem do sosu itp.

    • Dzięki za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że się udało. Pierwsze koty za płoty, następnym razem można już będzie zaszaleć w kuchni :). W kwestii składników – przecież są podane na liście: 4 łyżki mleka do drożdży i 1 szklanka wody do sosu :).

  • Pani Dorotko muszę się pochwalić , że zrobiłam dziś wg pani przepisu ciasto i sos i to była pierwsza w życiu pizza która mi się udała:) Wcześniej gdy robiłam to zawsze było cos nie tak, albo środek niedpieczony albo urosła mi tak bardzo ,że wyglądała jak jakaś buła. Lecz dzisiejsza wygladała i smakowała jak w pizzeri, moja rodzinka bardzo ją chwaliła:) Z całego serca dziękuję za przepis.

  • Drożdże rozrabiam raz w mleku, a raz w wodzie. Czasami dodaje do ciasta jajko, a czasami nie dodaje. Widzę niewielką różnicę, staram się jednak nie modyfikować tradycyjnych przepisów.

  • Hm…… mówiąc szczerze dobre…. chociaż ciasto (z przepisu) wyszło za twarde , oliwa stała sie jakaś taka…… ok nie ważne

  • heh, wyglada na to, ze chyba jestem jedyna osoba na swiecie, ktora do ciasta dodaje żółtka jajek 🙂

    jutro bede wlasnie robil pizze, pomyslalem ze poeksperymentuje. z jajek nie zrezygnuje ale plan mam taki, by na dno piekarnika postawic talerzyk i nalac do niego wody, tak by pizza piekla sie wilgotnym, goracym powietrzu. zobaczymy co to da 🙂

    • Też kiedyś dodawałam jajka do ciasta, ale potem poznałam nieco bardziej tradycyjną recepturę :). Nie wiem jak taką parę zniesie ciasto, w którego skład wchodzi jajko :). Jak się wstawia talerzyk z wodą do piekarnika, w którym piecze się chleb, to skórka łatwiej się rumieni i jest chrupiąca – jak już poeksperymentujesz, daj znać co z tego wyszło :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom