Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza
5/5 (1)

To już drugi z serii zapowiadanych „gromów” w kuchni. Dla przypomnienia, pierwszy dotyczył gofrów, a następny będzie pod znakiem pierogów. Tym razem przedstawiam naszą wspólnie (czyli przeze mnie, Anię i naszych męskich niewolników 🙂 ) wykonaną pizzę. Pyszna pizza z owocami morza. A nawet dwie :).

A potem udało nam się je zjeść. Nie ma to jak małe, sobotnie obżarstwo ;).

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Pizza z owocami morza chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Czekałam, odkładałam, a w końcu tego wieczoru byłam tak zaaferowana jej wykonaniem, że zapomniałam dodać soli do ciasta, ziół do sosu, a oliwki nałożyłam na całość i Ania, moja przyjaciółka, która za nimi nie przepada, wydłubywała małe, czarne kawałki widelcem z gotowej pizzy. „Przygody” kulinarne uczą i pozostawiają miłe wspomnienia, kiedy siedzi się później przy stole, pałaszując pyszną pizzę na cienkim cieście. Posypaliśmy ziołami wierzch. To nie szkodzi, że trochę wbrew klasyce, w końcu przez kuchenne pomyłki powstają czasem najlepsze na świecie, kultowe przepisy.

Pizza z owocami morza

Liczba porcji2 pizze o średnicy ok. 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 30 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas3 godz., 45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 500 g mąki (przesiana)
    • 15 g drożdży
    • 1¼ Szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka soli

    Sos

    • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
    • 200 ml soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
    • tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy)
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz

    Wierzch

    • 250 g mieszanych owoców morza (gotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane: małże, krewetki, kalmary)
    • 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
    • 1 cebula (mała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa)
    • 50 g czarnych oliwek (wypestkowane, pokrojone na plasterki)
    • ½czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę lub w paski)
    • 1 Kulka sera mozzarella (porwany na drobne kawałki)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pizza nie może zawierać zbyt wielu dodatków, bo będzie zbyt ciężka. 3-5 dodatków to standard. 6 to już małe szaleństwo, chociaż mi się udało :).

    Przydatne poradniki:

    1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
    2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
    3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

    Pizza z owocami morza - Jak zrobić

    Krok 1
    Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
    Krok 2
    Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
    Ciasto powinno odrywać się od ręki.
    Krok 3
    Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
    Krok 4
    Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
    Krok 5
    Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
    Krok 6
    Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Wałkowanie ciasta
    Wałkowanie ciasta

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    8 komentarzy
    1. pizza super ja robię prawie takie same ciasto tylko 20 drożdży daje i mleko zamiast wody .
      a szukałem połączeń co zrobić z owocami morza zrobiłem z pani przepisu i z tuńczykiem druga i z kebabem.
      z owocami super ,tylko chili nie każdemu smakowało było mało a i tak wyczuli .
      ale super wyszła ja robiłem 6 pizz

    2. rozumiem, ze składniki spokojnie mogę dzielić na 2, jeśli chcę 1 pizzę 30centymetrową, czy proporcje jednak jakoś się zmieniają?

    3. Pizza cudowna. Ja dalam troszke inny farsz, ale ciasto wyszło cieniutkie jak w pizzeri. wszystkim smakowała, a w domku mam naprawde wybredne podniebienia, Polecam

    4. Coś nie kumam systemu tych komentarzy :-)))

      Powtarzam: oto pizza z piątkowej kolacji (ciasto bez drożdży):
      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza bez dr-1.gif[/img]

      i druga pizza wieczoru (tym razem na drożdżach):
      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza dr-1.gif[/img]

      Pozdrawiam!

    5. Ale miałam wtedy krótkie włosy! Minęło półtora roku i proszę, oto rezultat zapuszczania: [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/Dorota_bulbiak__pozytywna_kuchnia.png[/img] 🙂

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)