Pizza z owocami morza przepis | Dorota Kamińska

Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

To już drugi z serii zapowiadanych „gromów” w kuchni. Dla przypomnienia, pierwszy dotyczył gofrów, a następny będzie pod znakiem pierogów. Tym razem przedstawiam naszą wspólnie (czyli przeze mnie, Anię i naszych męskich niewolników 🙂 ) wykonaną pizzę. Pyszna pizza z owocami morza. A nawet dwie :).

A potem udało nam się je zjeść. Nie ma to jak małe, sobotnie obżarstwo ;).

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Pizza z owocami morza chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Czekałam, odkładałam, a w końcu tego wieczoru byłam tak zaaferowana jej wykonaniem, że zapomniałam dodać soli do ciasta, ziół do sosu, a oliwki nałożyłam na całość i Ania, moja przyjaciółka, która za nimi nie przepada, wydłubywała małe, czarne kawałki widelcem z gotowej pizzy. „Przygody” kulinarne uczą i pozostawiają miłe wspomnienia, kiedy siedzi się później przy stole, pałaszując pyszną pizzę na cienkim cieście. Posypaliśmy ziołami wierzch. To nie szkodzi, że trochę wbrew klasyce, w końcu przez kuchenne pomyłki powstają czasem najlepsze na świecie, kultowe przepisy.

Pizza z owocami morza
Przygotowanie
3 godz. 30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
3 godz. 45 min
 

Pizza z owocami morza na sosie pomidorowym pachnącym ziołami, z dodatkiem cebuli, oliwek i papryki.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza z owocami morza
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki (przesiana)
  • 15 g drożdży
  • szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Sos
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 200 ml soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Wierzch
  • 250 g mieszanych owoców morza (gotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane: małże, krewetki, kalmary)
  • 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa)
  • 50 g czarnych oliwek (wypestkowane, pokrojone na plasterki)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę lub w paski)
  • 1 kulka sera mozzarella (porwany na drobne kawałki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Pizza nie może zawierać zbyt wielu dodatków, bo będzie zbyt ciężka. 3-5 dodatków to standard. 6 to już małe szaleństwo, chociaż mi się udało :).
  2. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  3. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  4. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  5. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy
Pizza z owocami morza - Jak zrobić
  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
  3. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
  5. Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  6. Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
  7. Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Wałkowanie ciasta
Wałkowanie ciasta

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. pizza super ja robię prawie takie same ciasto tylko 20 drożdży daje i mleko zamiast wody .
    a szukałem połączeń co zrobić z owocami morza zrobiłem z pani przepisu i z tuńczykiem druga i z kebabem.
    z owocami super ,tylko chili nie każdemu smakowało było mało a i tak wyczuli .
    ale super wyszła ja robiłem 6 pizz

  2. rozumiem, ze składniki spokojnie mogę dzielić na 2, jeśli chcę 1 pizzę 30centymetrową, czy proporcje jednak jakoś się zmieniają?

  3. Pizza cudowna. Ja dalam troszke inny farsz, ale ciasto wyszło cieniutkie jak w pizzeri. wszystkim smakowała, a w domku mam naprawde wybredne podniebienia, Polecam

  4. Coś nie kumam systemu tych komentarzy :-)))

    Powtarzam: oto pizza z piątkowej kolacji (ciasto bez drożdży):
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza bez dr-1.gif[/img]

    i druga pizza wieczoru (tym razem na drożdżach):
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza dr-1.gif[/img]

    Pozdrawiam!

  5. Ale miałam wtedy krótkie włosy! Minęło półtora roku i proszę, oto rezultat zapuszczania: [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/Dorota_bulbiak__pozytywna_kuchnia.png[/img] 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)