Pizza z kurczakiem i papryką

Pizza z kurczakiem i zieloną papryką
5/5 (1)

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, w karcie znana jako pizza farmerska, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przepisy z działu „Kuchnia włoska

W dorosłym życiu na pizzy bywam o wiele rzadziej i jeśli się na nią skuszę, jest to najczęściej wyjątkowa okazja, np. wakacje czy ferie we Włoszech, gdzie zostanie mi podana na cienkim, dobrze wypieczonym, chrupiącym cieście, bez majonezu, sosu czosnkowego czy keczupu. W domu lubię od czasu do czasu zrobić włoską ucztę dla znajomych i upiec kilka wersji pizzy z różnymi dodatkami. I choć dziś sama preferuję smaki bezmięsne, pizza z kurczakiem i papryką wciąż gości na moim stole i niezmiennie cieszy się powodzeniem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Podaję ją z pomidorową pulpą lub sosem pomidorowym ugotowanym z dodatkiem czosnku, posypuję zeszkloną cebulą, usmażonym w kawałkach kurczakiem i surową, pokrojoną w cienkie paski papryką. Jeszcze odrobina mozzarelli, 10-15 minut pieczenia i moja ulubiona pizza z dzieciństwa będzie gotowa.

Pizza z kurczakiem i papryką

Liczba porcjina 4 pizze o średnicy ok. 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 20 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas2 godz., 35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
    • 50 g drożdży (świeże)
    • 2½ Szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy
    • 1 łyżka soli

    Dodatki

    • 500 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
    • 1 kg pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane; świeże pomidory można zastąpić ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika)
    • 2 cebule (duże; pokrojone drobno lub w półksiężyce)
    • 2-4 zielone papryki (pokrojone w cienkie, długie paski)
    • 4 Kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
    • oliwa z oliwek
    • papryka w proszku lub chili
    • sól, pieprz

    Dodatki (opcjonalnie)

    • masło klarowane
    • świeża bazylia

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

     

    1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
    2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
    3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

     

    Pizza z kurczakiem i papryką - Jak zrobić

    Krok 1
    Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili, polewamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
    Krok 2
    Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
    Krok 3
    Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
    Krok 4
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
    Krok 5
    Na patelni szklimy cebulę na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszkloną przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
    Krok 6
    Na tym samym tłuszczu smażymy szybko kurczaka (mięso nie powinno się mocno zrumienić – będzie jeszcze pieczone w piekarniku).
    Krok 7
    Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
    Krok 8
    Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
    Krok 9
    Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę, cebulę, kurczaka i paprykę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
    Krok 10
    Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
    Krok 11
    Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
    Krok 12
    Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
    Krok 13
    Podajemy gorącą pizzę, opcjonalnie udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pizza z kurczakiem i papryką
    Pizza z kurczakiem i papryką

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    8 komentarzy
    1. Nie wiem czy nie było kiedyś takiej pizzy w którejś pizzerii. Tak sobie teraz myślę, że mogła się nazywać „Uśmiech Boryny” albo coś w ten deseń ;).

    2. jest pyszna! wystarczy podsmazyc kielbaske pokrojana w kostke z cebulka, nastepnie dodac koncentrat pomidorowy i pokrojana kapuste kiszona… doprawic pieprzem i oregano (wedlug smaku) i jazda na pizze!

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)