Pizza Margherita przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Pizza Margherita
5/5 (2)

Najprostsza włoska pizza Margherita, z pomidorową pulpą, mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Przepis na tę smaczną i bardzo łatwą do zrobienia pizzę powstał pod koniec XIX wieku, kiedy neapolitański pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował ją po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu ówczesnej królowej, Margherity di Savoia, której, spośród zaserwowanych trzech różnych kompozycji smakowych, najbardziej przypadła do gustu ta z pomidorami i mozzarellą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przepisy kuchni włoskiej

Pizza Margherita, najprostsza i najtańsza w przygotowaniu, powinna być wykonana ze składników bardzo wysokiej jakości, zważywszy na ich niewielką różnorodność w przepisie. Najlepsze będą dojrzałe w słońcu, świeże pomidory, zmiksowane, bez skórek i gniazd nasiennych, w blenderze. Do przygotowania pizzy można też użyć tzw. pulpy/passaty pomidorowej wysokiej jakości, ze słoika, bez dodatku środków zagęszczających czy konserwantów. Również ser mozzarella musi być świeżo wyjęty z opakowania i zalewy i nie powinno się zastępować go mozzarellowymi zamiennikami lub serami innych gatunków.

Zobacz też
Twarożek kanapkowy

Pizza Margherita to pizza lubiana przez dzieci :).

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Najlepsza pizza margherita, która jest też spotykana pod niepoprawną nazwą „pizza margarita”. Prosta pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią oraz oliwą czyli najpopularniejsza na świecie włoska pizza margherita.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 2 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza margherita
Liczba porcji: 4 pizze o średnicy 30 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soli

Dodatki

  • 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
  • 4 kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
  • 24 listki świeżej bazylii
  • oliwa extra vergine
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  • Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  • Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
  • Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
  • Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
  • Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu do ciasta miało dostęp powietrze, które je delikatnie podsuszy.
  • Podajemy gorącą pizzę, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Drożdże świeże można zastąpić suszonymi drożdżami instant, dobierając proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  3. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  4. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

97 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom