Najprostsza włoska pizza Margherita, z pomidorową pulpą, mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Przepis na tę smaczną i bardzo łatwą do zrobienia pizzę powstał pod koniec XIX wieku, kiedy neapolitański pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował ją po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu ówczesnej królowej, Margherity di Savoia, której, spośród zaserwowanych trzech różnych kompozycji smakowych, najbardziej przypadła do gustu ta z pomidorami i mozzarellą.
Zobacz też: Więcej pomysłów na przepisy kuchni włoskiej
Pizza Margherita, najprostsza i najtańsza w przygotowaniu, powinna być wykonana ze składników bardzo wysokiej jakości, zważywszy na ich niewielką różnorodność w przepisie. Najlepsze będą dojrzałe w słońcu, świeże pomidory, zmiksowane, bez skórek i gniazd nasiennych, w blenderze. Do przygotowania pizzy można też użyć tzw. pulpy/passaty pomidorowej wysokiej jakości, ze słoika, bez dodatku środków zagęszczających czy konserwantów. Również ser mozzarella musi być świeżo wyjęty z opakowania i zalewy i nie powinno się zastępować go mozzarellowymi zamiennikami lub serami innych gatunków.
Pizza Margherita to pizza lubiana przez dzieci :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
- 50 g drożdży (świeże)
- 2½ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka soli
Dodatki
- 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
- 4 kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
- 24 listki świeżej bazylii
- oliwa extra vergine
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Drożdże świeże można zastąpić suszonymi drożdżami instant, dobierając proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pizza idealna - poradnik dla początkujących
- Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
- Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
- Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
- Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
- Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
- Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
- Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu do ciasta miało dostęp powietrze, które je delikatnie podsuszy.
- Podajemy gorącą pizzę, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.
Przepis świetny , bardzo smaczny , wszyscy zadowoleni i najedzeniu u mnie domku 🙂
Polecam 🙂
Ps: Pani Dorotko , może jeszcze pani na blogu doda sos do tej pizzy .
pozdrawiam cieplutko
Fruti de Mare
Witam,
polecam do sosu pomidorowego dodać oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę, troszkę oliwy, sól (ewentualnie cukier) poza tym robię pizzę dokładnie tak samo.
pozdrawiam 🙂
Moja ulubiona pizza to Carbonara
Nagrzewa się go przez 40 minut, a oprócz pizzy można na nim piec chleb, bułki, warzywa, grillować mięso. W praktyce jest bardzo przydatny kiedy regularnie pieczesz domowe pieczywo sama w domu lub kiedy często robisz pizzę.
np chleba ;d
ty masz piecyk elektryczny?.
ile czasu trzeba ogrzewac ten kamien zanim polozy sie na niego pizze? kurcze chyba sie w taki zaopatrze? uzywa sie go jeszcze do pieczenia czegos?
hehe ;D
kebabowa jest najlebsza
I love all of your recipes:) pozdrowienia z Brazylii!!
Zbliżający się do stołu psi nos ;).
co to było co odganiałaś ręką
Bardzo fajny przepis 🙂 ! Video poradnik zrobiony wyśmienicie , Pani ma bardzo ładna dykcje . Miło sie ogląda 😛
To był tylko tymczasowy pomocnik, nie mam niestety takiego na stałe :). A szkoda, bo bardzo się chciał angażować w kuchenne prace :).
[..YouTube..] To był tylko tymczasowy pomocnik, nie mam niestety takiego na stałe :). A szkoda, bo bardzo się chciał angażować w kuchenne prace :).
Widzę nowy pomocnik w kuchni wtyka nosek w nie swoje sprawy 😀 też chce być gwiazdą 😀 każdy dziś chce 😀 czekam na film z jego udziałem 😀
[..YouTube..] Widzę nowy pomocnik w kuchni wtyka nosek w nie swoje sprawy 😀 też chce być gwiazdą 😀 każdy dziś chce 😀 czekam na film z jego udziałem 😀
A tam piesio był xD
To był gość specjalny programu, który usiadł pod statywem z aparatem :).
Dzięki za wspaniały przepis. Jak na razie to właśnie z niego wyszła mi najlepsza pizza, choć nie robiłam tak cienkiej.
piesek musi był ciekawy drożdżuf bo obfonchał
[..YouTube..] piesek musi był ciekawy drożdżuf bo obfonchał
w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).
[..YouTube..] w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).
[..YouTube..] @Guumio w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).
Kamień do pizzy a gdzie można dostać takie cudo ?
[..YouTube..] Kamień do pizzy a gdzie można dostać takie cudo ?
ale za to jakie to to cwane! juz na zawsze jego nos pozostanie z nami w sieci :))
Dzięki, może dlatego, że mam tu jaśniejsze włosy, było lepsze światło, a w oczach mam szafirowe soczewki kontaktowe :).
Nie wiedzieć czemu, ale świetnie wyglądasz na tym filmie, Dorota..:) Oczywiście, jak zawsze, ale tutaj tak… inaczej..
Wtedy wychodzi pizza, którą zaczyna się jeść od brzegów :). Moja mama kiedyś taką robiła, pycha :).
[..YouTube..] Dzięki, może dlatego, że mam tu jaśniejsze włosy, było lepsze światło, a w oczach mam szafirowe soczewki kontaktowe :).
[..YouTube..] @MCroCopFFan Dzięki, może dlatego, że mam tu jaśniejsze włosy, było lepsze światło, a w oczach mam szafirowe soczewki kontaktowe :).
ja jeszcze zawijam boczki ciasta i wkladam w nie odrobinke sera 🙂 polecam
a ja najbardziej lubię zwykłą pizzę z pieczarkami i szynką! 😀
[..YouTube..] Nie wiedzieć czemu, ale świetnie wyglądasz na tym filmie, Dorota..:) Oczywiście, jak zawsze, ale tutaj tak… inaczej..
[..YouTube..] Wtedy wychodzi pizza, którą zaczyna się jeść od brzegów :). Moja mama kiedyś taką robiła, pycha :).
[..YouTube..] @prawdziwaamuska Wtedy wychodzi pizza, którą zaczyna się jeść od brzegów :). Moja mama kiedyś taką robiła, pycha :).
Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku, duużo szczęścia i pomyślności :).
Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.
[..YouTube..] ja jeszcze zawijam boczki ciasta i wkladam w nie odrobinke sera 🙂 polecam
a ja najbardziej lubię zwykłą pizzę z pieczarkami i szynką! 😀
Ciasto zostawić na całą noc? Przecież to ciasto drożdżowe… czy po tym czasie drożdże nie „umrą”, czy jak to tam się mówi.
=D
[..YouTube..] Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku, duużo szczęścia i pomyślności :).
[..YouTube..] @Agaheartsurfers Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku, duużo szczęścia i pomyślności :).
[..YouTube..] Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.
[..YouTube..] @48wili Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.
On to ogląda, bo lubi ekhmm „Dobrą Kuchnie” 😀
[..YouTube..] Ciasto zostawić na całą noc? Przecież to ciasto drożdżowe… czy po tym czasie drożdże nie „umrą”, czy jak to tam się mówi.
[..YouTube..] =D
[..YouTube..] @ThiZ1337 =D
pizza wygląda cudownie, momentalnie zrobiłam się głodna 🙂
na pewno zrobię dla rodzinki, pozdrawiam i przesyłam spóźnione życzenia noworoczne :))
szpinak i ser też należą do moich ulubionych dodatków do pizzy. Zwłaszcza jeśli jest to ser kozi.
bardzo lubię Margheritę, ale dodaję jeszcze salami albo inną kiełbasę, a do moich ulubionych rodzajów pizzy należy wegetariańska ze szpinakiem i mnóstwem sera;)
[..YouTube..] On to ogląda, bo lubi ekhmm „Dobrą Kuchnie” 😀
[..YouTube..] @dofeee2k7 On to ogląda, bo lubi ekhmm „Dobrą Kuchnie” 😀
Mój przepis na sos: majonez + jogurt w proporcji 1:1, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylia, oregano i tymianek, sól. Wszystko razem mieszamy i voila! Smacznego 🙂
O, chętnie wykorzystam w filmie, bo chociaż sama jadam pizzę bardziej klasycznie, to przecież u nas sos czosnkowy ze śmietaną i majonezem jest chyba drugi po keczupie :).
Miałam akurat pod opieką i adekwatnie do wielkości raczej użyłabym określenia „psisko” albo „kuń” 😉
pieeesek <3
[..YouTube..] pizza wygląda cudownie, momentalnie zrobiłam się głodna 🙂
na pewno zrobię dla rodzinki, pozdrawiam i przesyłam spóźnione życzenia noworoczne :))
świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.
[..YouTube..] szpinak i ser też należą do moich ulubionych dodatków do pizzy. Zwłaszcza jeśli jest to ser kozi.
[..YouTube..] @rinoawoman szpinak i ser też należą do moich ulubionych dodatków do pizzy. Zwłaszcza jeśli jest to ser kozi.
[..YouTube..] bardzo lubię Margheritę, ale dodaję jeszcze salami albo inną kiełbasę, a do moich ulubionych rodzajów pizzy należy wegetariańska ze szpinakiem i mnóstwem sera;)
@pozytyenakuchnia dobrze, ale powiedz mi proszę co uznajesz za „świadome odchudzanie”? Zresztą już fakt nagłego spadku masy ciała przeczyłby temu bo może zachwiać równowagę ważnych hormonów tkankowych.
[..YouTube..] Miałam akurat pod opieką i adekwatnie do wielkości raczej użyłabym określenia „psisko” albo „kuń” 😉
[..YouTube..] @GreenElf92 Miałam akurat pod opieką i adekwatnie do wielkości raczej użyłabym określenia „psisko” albo „kuń” 😉
niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.
@XsweetChick17 restrykcyjne diety mijają się z celem.
myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.
a czy mozna zamiast świezych dodać suszone drożdże i nie zmieniac reszty proporcji?
[..YouTube..] świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.
[..YouTube..] @Maro11500 świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.
[..YouTube..] @pozytyenakuchnia dobrze, ale powiedz mi proszę co uznajesz za „świadome odchudzanie”? Zresztą już fakt nagłego spadku masy ciała przeczyłby temu bo może zachwiać równowagę ważnych hormonów tkankowych.
[..YouTube..] niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.
[..YouTube..] @Maro11500 niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.
[..YouTube..] @XsweetChick17 restrykcyjne diety mijają się z celem.
[..YouTube..] myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.
[..YouTube..] @aniaaniaania83 myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.
[..YouTube..] a czy mozna zamiast świezych dodać suszone drożdże i nie zmieniac reszty proporcji?
@zAtt1337 – siemka maciu$, tez ogladasz pozytywna kuchnie?
Ładnie 'Pani’ dzisiaj wygląda. 🙂 Przydatny filmik, dzięki.
@zAtt1337 Tę tużą, szklaną? W Ikea.
[..YouTube..] @zAtt1337 – siemka maciu$, tez ogladasz pozytywna kuchnie?
@pozytywnakuchnia dzięki serdeczne 🙂
@XsweetChick17 czyli zero węglowodanów? trzymam kciuki za efekt 🙂
myślałem, że nic nowego tutaj do mnie nie trafi a tu proszę do drożdży
dajemy mąkę x ) ja zazwyczaj robię tak drożdże do miseczki do tego szklankę
ciepłej wody i 3 łyżeczki cukru.
mniam 🙁 akurat jestem na diecie 🙁
Film – Pani Doroto, film proszę, jeśli można.
Mój syn po kilku latach unikania pizzy (ma teraz prawie 11, je pizzę od lat 3, przekonany właśnie dobrą margheritą nad morzem) dalej uwielbia margheritę, ale ciężko przeżywa porażki zamawiane od różnych sieciowych pizzodajni.
Film byłby świetną inspiracją do wspólnego zrobienia pizzy, ale też do rozszerzenia jej na inne wersje – bo rzeczy takie jak ciasto, sos czy sposób pieczenia są uniwersalne, a z dodatkami można się bawić.
Sam zresztą też nauczę się chętnie – ale też proszę o film :).
Będzie film jutro rano :).
Mały ogień, Agnieszko, to dobra metoda :). Warto też zdjąć go z ognia zanim mocno zgęstnieje – a gęstnieje również podczas studzenia.
Wstyd się przyznać, ale sos beszamelowy jeszcze nigdy nie wyszedł mi dobry…
u mnie też zawsze pomidorowy,ale taki śmietanowy też musi być dobry,z cebulka i wędzonym boczusiem.Taką zrobię w niedzielę dla mojej rodziny,ciekawe czy im zasmakuje,oni wola tadycyjną z pomidorowym sosem właśnie:)
U mnie zawsze pomidorowy. Moja mama czasem nakłada beszamelowy: http://pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/
Mam zamiar przetestować, zdecydowanie! PS. Może ma ktoś 🙂 przetestowany sos śmietanowy (zamiast pomidorowego)?
Najprostszy,najlepszy ,wielokrotnie sprawdzony przepis na pizzę:)