Pizza Margherita

5/5 (2)

Najprostsza włoska pizza Margherita, z pomidorową pulpą, mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Przepis na tę smaczną i bardzo łatwą do zrobienia pizzę powstał pod koniec XIX wieku, kiedy neapolitański pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował ją po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu ówczesnej królowej, Margherity di Savoia, której, spośród zaserwowanych trzech różnych kompozycji smakowych, najbardziej przypadła do gustu ta z pomidorami i mozzarellą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przepisy kuchni włoskiej

Pizza Margherita, najprostsza i najtańsza w przygotowaniu, powinna być wykonana ze składników bardzo wysokiej jakości, zważywszy na ich niewielką różnorodność w przepisie. Najlepsze będą dojrzałe w słońcu, świeże pomidory, zmiksowane, bez skórek i gniazd nasiennych, w blenderze. Do przygotowania pizzy można też użyć tzw. pulpy/passaty pomidorowej wysokiej jakości, ze słoika, bez dodatku środków zagęszczających czy konserwantów. Również ser mozzarella musi być świeżo wyjęty z opakowania i zalewy i nie powinno się zastępować go mozzarellowymi zamiennikami lub serami innych gatunków.

Pizza Margherita to pizza lubiana przez dzieci :).

Pizza Margherita

Liczba porcji4 duże pizze o średnicy ok. 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania2 godz., 30 min
Całkowity czas2 godz., 45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepsza pizza margherita, która jest też spotykana pod niepoprawną nazwą „pizza margarita”. Prosta pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią oraz oliwą czyli najpopularniejsza na świecie włoska pizza margherita.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
    • 50 g drożdży (świeże)
    • 2½ Szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy
    • 1 łyżka soli

    Dodatki

    • 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
    • 4 Kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
    • 24 Listki świeżej bazylii
    • oliwa extra vergine
    • sól

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pizza Margherita - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Drożdże świeże można zastąpić suszonymi drożdżami instant, dobierając proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Przydatne poradniki:

    1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
    2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
    3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

    Pizza Margherita - Jak zrobić

    Krok 1
    Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
    Krok 2
    Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
    Krok 3
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
    Krok 4
    Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
    Krok 5
    Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
    Krok 6
    Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
    Krok 7
    Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
    Krok 8
    Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
    Krok 9
    Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu do ciasta miało dostęp powietrze, które je delikatnie podsuszy.
    Krok 10
    Podajemy gorącą pizzę, udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią
    Pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    97 komentarzy
    1. Przepis świetny , bardzo smaczny , wszyscy zadowoleni i najedzeniu u mnie domku 🙂
      Polecam 🙂

      Ps: Pani Dorotko , może jeszcze pani na blogu doda sos do tej pizzy .

      pozdrawiam cieplutko

    2. Witam,
      polecam do sosu pomidorowego dodać oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę, troszkę oliwy, sól (ewentualnie cukier) poza tym robię pizzę dokładnie tak samo.
      pozdrawiam 🙂

    3. Nagrzewa się go przez 40 minut, a oprócz pizzy można na nim piec chleb, bułki, warzywa, grillować mięso. W praktyce jest bardzo przydatny kiedy regularnie pieczesz domowe pieczywo sama w domu lub kiedy często robisz pizzę.

    4. ile czasu trzeba ogrzewac ten kamien zanim polozy sie na niego pizze? kurcze chyba sie w taki zaopatrze? uzywa sie go jeszcze do pieczenia czegos?

    5. To był tylko tymczasowy pomocnik, nie mam niestety takiego na stałe :). A szkoda, bo bardzo się chciał angażować w kuchenne prace :).

    6. Widzę nowy pomocnik w kuchni wtyka nosek w nie swoje sprawy 😀 też chce być gwiazdą 😀 każdy dziś chce 😀 czekam na film z jego udziałem 😀

    7. [..YouTube..] Widzę nowy pomocnik w kuchni wtyka nosek w nie swoje sprawy 😀 też chce być gwiazdą 😀 każdy dziś chce 😀 czekam na film z jego udziałem 😀

    8. Dzięki za wspaniały przepis. Jak na razie to właśnie z niego wyszła mi najlepsza pizza, choć nie robiłam tak cienkiej.

    9. w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).

    10. [..YouTube..] w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).

    11. [..YouTube..] @Guumio w sklepach internetowych. W żadnym sklepie sieciowym czy w hipermarkecie nie spotkałam się z kamieniami do pizzy. To jest kamień, który kiedyś, dawno recenzowałam youtube.com/watch?v=b0CNEdyBYAo i bardzo dobrze się od tamtego czasu sprawdza :).

    12. Dzięki, może dlatego, że mam tu jaśniejsze włosy, było lepsze światło, a w oczach mam szafirowe soczewki kontaktowe :).

    13. Nie wiedzieć czemu, ale świetnie wyglądasz na tym filmie, Dorota..:) Oczywiście, jak zawsze, ale tutaj tak… inaczej..

    14. ja jeszcze zawijam boczki ciasta i wkladam w nie odrobinke sera 🙂 polecam
      a ja najbardziej lubię zwykłą pizzę z pieczarkami i szynką! 😀

    15. Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.

    16. Ciasto zostawić na całą noc? Przecież to ciasto drożdżowe… czy po tym czasie drożdże nie „umrą”, czy jak to tam się mówi.

    17. [..YouTube..] Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.

    18. [..YouTube..] @48wili Jedna z osób komentujących poradziła kiedyś, że jest to sposób włoskich pizzaiolo na to, żeby ciasto wyszło delikatniejsze i rozpływało się w ustach, chociaż ja za bardzo nie widzę różnicy. Ale metodę sprawdziłam i z ciastem nie działo się nic złego.

    19. pizza wygląda cudownie, momentalnie zrobiłam się głodna 🙂
      na pewno zrobię dla rodzinki, pozdrawiam i przesyłam spóźnione życzenia noworoczne :))

    20. bardzo lubię Margheritę, ale dodaję jeszcze salami albo inną kiełbasę, a do moich ulubionych rodzajów pizzy należy wegetariańska ze szpinakiem i mnóstwem sera;)

    21. Mój przepis na sos: majonez + jogurt w proporcji 1:1, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylia, oregano i tymianek, sól. Wszystko razem mieszamy i voila! Smacznego 🙂

    22. Miałam akurat pod opieką i adekwatnie do wielkości raczej użyłabym określenia „psisko” albo „kuń” 😉

    23. świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.

    24. [..YouTube..] bardzo lubię Margheritę, ale dodaję jeszcze salami albo inną kiełbasę, a do moich ulubionych rodzajów pizzy należy wegetariańska ze szpinakiem i mnóstwem sera;)

    25. @pozytyenakuchnia dobrze, ale powiedz mi proszę co uznajesz za „świadome odchudzanie”? Zresztą już fakt nagłego spadku masy ciała przeczyłby temu bo może zachwiać równowagę ważnych hormonów tkankowych.

    26. niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.

    27. myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.

    28. [..YouTube..] świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.

    29. [..YouTube..] @Maro11500 świadome czyli odpowiedzialne, w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, z dokładnym wyliczeniem ile kilogramów jest do zrzucenia na podstawie wskaźnika BMI. Poza tym termin „restrykcyjna” oznacza, że trzeba przestrzegać pewnych restrykcji: np. nie przekraczać 1500 kcal dziennie albo jeść zgodnie z założeniami faz diety, np. South Beach. Dieta restrykcyjna to niekoniecznie od razu np. dieta kopenhaska albo głodówka.

    30. [..YouTube..] @pozytyenakuchnia dobrze, ale powiedz mi proszę co uznajesz za „świadome odchudzanie”? Zresztą już fakt nagłego spadku masy ciała przeczyłby temu bo może zachwiać równowagę ważnych hormonów tkankowych.

    31. [..YouTube..] niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.

    32. [..YouTube..] @Maro11500 niekoniecznie :). Jak spadek wagi ma być duży, inne diety nie pomagały, a osoba, która się odchudza, odchudza się świadomie i po diecie nie wraca do złych nawyków żywieniowych, taka dieta ma sens.

    33. [..YouTube..] myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.

    34. [..YouTube..] @aniaaniaania83 myślę, że można dodać suszone drożdże, ale jeszcze nigdy z nich nie korzystałam, zawsze kupuję świeże. Zerknij na opakowanie jaka ilość drożdży jest potrzebna na 1 kg mąki (powinna być podana taka informacja), oliwy i soli daj tyle co w moim przepisie, a procedurę rozpuszczania/dodawania drożdży też zastosuj z opakowania.

    35. myślałem, że nic nowego tutaj do mnie nie trafi a tu proszę do drożdży
      dajemy mąkę x ) ja zazwyczaj robię tak drożdże do miseczki do tego szklankę
      ciepłej wody i 3 łyżeczki cukru.

    36. Film – Pani Doroto, film proszę, jeśli można.

      Mój syn po kilku latach unikania pizzy (ma teraz prawie 11, je pizzę od lat 3, przekonany właśnie dobrą margheritą nad morzem) dalej uwielbia margheritę, ale ciężko przeżywa porażki zamawiane od różnych sieciowych pizzodajni.

      Film byłby świetną inspiracją do wspólnego zrobienia pizzy, ale też do rozszerzenia jej na inne wersje – bo rzeczy takie jak ciasto, sos czy sposób pieczenia są uniwersalne, a z dodatkami można się bawić.

      Sam zresztą też nauczę się chętnie – ale też proszę o film :).

    37. Mały ogień, Agnieszko, to dobra metoda :). Warto też zdjąć go z ognia zanim mocno zgęstnieje – a gęstnieje również podczas studzenia.

    38. u mnie też zawsze pomidorowy,ale taki śmietanowy też musi być dobry,z cebulka i wędzonym boczusiem.Taką zrobię w niedzielę dla mojej rodziny,ciekawe czy im zasmakuje,oni wola tadycyjną z pomidorowym sosem właśnie:)

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)