Pizza bezglutenowa

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

Zobacz też: Więcej przepisów glutenfree

Pizza bezglutenowa przygotowana na tym cieście będzie delikatna, lekka, a ciasto można uformować w cienki placek, rozciągając je delikatnie na boki. Taka pizza bez glutenu może być pieczona w piekarniku, na blaszce lub kamieniu do pizzy, z kilkoma dowolnymi dodatkami.

Pizza bezglutenowa
Przygotowanie
1 godz. 50 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
2 godz.
 
Pizza bezglutenowa na delikatnym, cienkim cieście z mąki ryżowej i gotowanych ziemniaków. Najlepsza pizza bezglutenowa z dowolnymi dodatkmi.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizze bezglutenowa
Liczba porcji: 2 duże pizze lub 2 razy więcej małych
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
  • szklanki wody (ciepła)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego, tzw. sticky rice)
  • ½ szklanki tapioki (sproszkowana)
  • 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)
Dodatki
  • sos do pizzy
  • dowolne do wyboru (zgodnie z zasadą, żeby były różnorodne i nie obciążyły za bardzo ciasta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pizza bezglutenowa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Więcej o mąkach bezglutenowych.
  2. Najlepszy sos pomidorowy do pizzy
  3. Jak zrobić pizzę idealną i dobrać dodatki
Pizza bezglutenowa - Jak zrobić
  1. Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.
  2. W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.
  3. Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.
  4. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
  5. Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.
  6. Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  7. Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
  8. Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
    1. Dołożyłam wideo do wpisu, żeby było widać konsystencję. U mnie była taka jak trzeba, chociaż wiadomo, że przy składzie bez sklejaczy tj. guma ksantanowa to nie to samo, co ciasto z mąki pszennej. Może miałeś, Przemku, mniejszą szklankę niż 250 ml lub małe jajko w rozmiarze S?

  1. Pizza rewelacja. Długo szukałam przepisu na pizzę bez mąki pszennej i te które robiłam z mąki żytniej, ziemniaczane i kukurydzianej to nie to, bo nie dość że krucha to jeszcze przyklejająca się. Pani przepis na pizzę bezglutenową jest super. Pizza jest przepyszna ?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)