Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa
5/5 (3)

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

Zobacz też: Więcej przepisów glutenfree

Pizza bezglutenowa przygotowana na tym cieście będzie delikatna, lekka, a ciasto można uformować w cienki placek, rozciągając je delikatnie na boki. Taka pizza bez glutenu może być pieczona w piekarniku, na blaszce lub kamieniu do pizzy, z kilkoma dowolnymi dodatkami.

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?

Pizza bezglutenowa

Liczba porcji4 małe pizze lub 2 duże
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 50 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas2 godz.
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Pizza bezglutenowa na delikatnym, cienkim cieście z mąki ryżowej i gotowanych ziemniaków. Najlepsza pizza bezglutenowa z dowolnymi dodatkmi.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
    • ⅓ Szklanki wody (ciepła)
    • 30 g drożdży (świeże)
    • 1 Szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego, tzw. sticky rice)
    • ½ Szklanki tapioki (sproszkowana)
    • 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


    Moje porady

    Więcej o mąkach bezglutenowych.

    Pizza bezglutenowa - Jak zrobić

    Krok 1
    Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.
    Krok 2
    W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.
    Krok 3
    Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.
    Krok 4
    Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
    Krok 5
    Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.
    Krok 6
    Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Krok 7
    Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
    Krok 8
    Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    3 komentarze
    1. Pizza rewelacja. Długo szukałam przepisu na pizzę bez mąki pszennej i te które robiłam z mąki żytniej, ziemniaczane i kukurydzianej to nie to, bo nie dość że krucha to jeszcze przyklejająca się. Pani przepis na pizzę bezglutenową jest super. Pizza jest przepyszna ?

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)