Pierogi ze szpinakiem po raz pierwszy zagościły na moim talerzu, kiedy pracowałam w jednym z wrocławskich banków. Przepis na pierogi ze szpinakiem skomponowałam po kilku degustacjach w pracowniczej stołówce. Od czasu do czasu pojawiały się w tamtejszym menu i zawsze korzystałam z okazji, żeby je zamówić. Miały bardzo dobry farsz, ale towarzyszyło mu nieudane ciasto. Od tamtego czasu kilkakrotnie próbowałam pierogów ze szpinakiem w barach i restauracjach, a dziś przyszedł wreszcie czas na moją własną, domową wersję. Pokażę Wam jak zrobić je na klasycznym cieście na pierogi, z farszem szpinakowym z dodatkiem cebuli, czosnku i delikatnego twarożku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz ze szpinakiem
- 500 g liści szpinaku (umyty, sparzony wrzątkiem, dobrze odciśnięty)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 200 g twarożku kanapkowego lub sera ricotta (można zastąpić serem feta i zrezygnować z doprawiania farszu solą)
- 2 łyżki masła lub oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Ciasto
- 1½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki letniej wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Ułożone na talerzu pierogi można polać masłem i posypać suszonym koperkiem, podać z oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekaną miętą, śmietaną lub pesto bazyliowym.
- Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.
- Przepis na ciasto na pierogi
Jak zrobić
- Z mąki i wody z solą wyrabiamy przez ok. 10 minut ciasto na pierogi. Na czas przygotowania farszu przykrywamy je głębokim talerzem.
- Na patelni, na maśle lub oliwie z oliwek, szklimy cebulę posypaną solą, następnie odsuwamy ją na bok patelni i na pozostałej oliwie szklimy czosnek.
- Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i dusimy aż zmniejszy swoją objętość.
- Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy farsz, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem i mieszamy z twarożkiem.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 mm) i wycinamy ostrą szklanką lub filiżanką kółka.
- Na każde kółko, najlepiej od wilgotniejszej strony, nakładamy farsz i sklejamy pierogi, od środka ku brzegom. Najlepiej przed sklejeniem każdego pieroga obtaczać palce w mące, żeby nie lepiły się do ciasta.
- Do osolonej, gotującej się wody wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy pod przykryciem.
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, odcedzamy na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Inne pomysły na tani obiad
Pierogi ze szpinakiem, zaraz po pierogach ruskich i pierogach z bobem, są jednymi z moich ulubionych. Szpinak podsmażany na maśle nabiera wyjątkowego smaku, zwłaszcza jeśli dodać do niego kilka prostych składników: cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i biały pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Przepis na pierogi ze szpinakiem
Nie od dziś wiadomo, że szpinak we wszelkich farszach doskonale komponuje się z serem, dlatego pierogi ze szpinakiem można wzbogacić, dodając do środka zwykły twarożek czyli biały ser albo zastępując go fetą, która jest na tyle słona i dominuje w smaku, że pod koniec gotowania farszu nie będzie trzeba dodatkowo doprawiać.
Witam Pani Doroto!, od niedawna muszę szkolić się w wyrobach bezglutenowych dla wnuka. Kilka prób wg różnych przepisów pierogów bezglutenowych było kompletną porażką. Wielkie dzięki. Pierogi wg Pani przepisu wyrobiłam ( z lenistwa w termomixie, ale po raz pierwszy nie miałam problemu z rozwałkowaniem szybko i cienko na silikonowej stolnicy!
Dzień dobry. Ooo, to super, że przepis Pani podpasował :D. Polecam jeszcze pizzę bezglutenową :).
Brak składnikach ilości białego sera. Jakiego sera najlepiej użyć?
Faktycznie, gdzieś się ta informacja zgubiła przy ręcznym przeformatowywaniu starych przepisów na nowe. Dzięki za informację, już dopisałam :). A w razie czego w filmie też jest lista składników i można sprawdzić „na drugą rękę”.
O mamo pyszne pierogi 🙂 tylko cos mało przyjazna „stolnicca” :/
Nie wiem czy bardziej ma się ochotę Ciebie schrupac czy Twoje danie ;D Świetny program, oby tak dalej
Szybko zmieniasz kolory paznokci 🙂 Ciasto wyrabiasz niebieskimi a farsz robisz czerwonymi 😀
Witam, zrobiłem pierożki według tego przepisu, plus polałem je masełkiem ze świeżym koperkiem i wyszło pyszne!
Pozdrawiam Szymon
……jadłam wczoraj najpyszniejsze w świecie pierożki ze szpinakiem, posypane serkiem parmezanem w DOMARZE we Wrocławiu – 🙂
O tak, feta i szpinak to świetne połączenie :).
W zeszły piątek robiłam pierogi ze szpinakiem, wzorując się na Twoim przepisie.
Ciasto na pierogi robię inne, ale przepis na farsz bardzo mi się przydał.
Do farszu dodałam dodatkowo ser typu feta. Polecam :))
Pozdrawiam serdecznie!
Jola
[..YouTube..] O tak, feta i szpinak to świetne połączenie :).
[..YouTube..] @czarnakawaoporanku O tak, feta i szpinak to świetne połączenie :).
[..YouTube..] W zeszły piątek robiłam pierogi ze szpinakiem, wzorując się na Twoim przepisie.
Ciasto na pierogi robię inne, ale przepis na farsz bardzo mi się przydał.
Do farszu dodałam dodatkowo ser typu feta. Polecam :))
Pozdrawiam serdecznie!
Jola
Spróbuj odświeżyć stronę, może jest jakiś błąd. Ja siebie słyszę :).
dlaczego nie slysze co mowisz tylko muzyke????
[..YouTube..] dlaczego nie slysze co mowisz tylko muzyke????
[..YouTube..] Spróbuj odświeżyć stronę, może jest jakiś błąd. Ja siebie słyszę :).
[..YouTube..] @TheKochajacaciebie Spróbuj odświeżyć stronę, może jest jakiś błąd. Ja siebie słyszę :).
[..YouTube..] dlaczego nie slysze co mowisz tylko muzyke????
uuu, nie ja przy 15 dostaje kota zresztą moje lepienie jakoś nie za dobrze wychodzi ostatnio jakieś ufoludki po wychodziły
Asiu, 50 sztuk to jeszcze nie tak dużo do wylepienia, gorzej jak chce się zrobić 100 😉
Pamiętam, pamiętam 🙂
jasne że tak, do tarty szpinakowej też 🙂
[..YouTube..] Pamiętam, pamiętam 🙂
[..YouTube..] @Matyldonka Pamiętam, pamiętam 🙂
[..YouTube..] jasne że tak, do tarty szpinakowej też 🙂
[..YouTube..] @madziiaa109 jasne że tak, do tarty szpinakowej też 🙂
Brzmi bardzo apetycznie, niestety ja do lepienia pierogów jestem zbyt leniwa 🙂
Zapraszasz? 🙂
mmm ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serkiem a’la ”feta”… mysle ze taki farsz by byl idealny także do pierogow:)
[..YouTube..] mmm ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serkiem a’la ”feta”… mysle ze taki farsz by byl idealny także do pierogow:)
Mąka i woda 🙂 To lubie. Sama robie od wieków takie ciasto i wychodzi bardzo dobre.
Zresztą juz kiedyś o tym moim cieście wspominałam na jednym z Twoich przepisów. Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Mąka i woda 🙂 To lubie. Sama robie od wieków takie ciasto i wychodzi bardzo dobre.
Zresztą juz kiedyś o tym moim cieście wspominałam na jednym z Twoich przepisów. Pozdrawiam 🙂
Wypróbuj kiedyś mój przepis na ciasto elastyczne – jest miękkie i łatwe do wałkowania: pozytywnakuchnia.pl/ciasto-na-pierogi/
[..YouTube..] Wypróbuj kiedyś mój przepis na ciasto elastyczne – jest miękkie i łatwe do wałkowania: pozytywnakuchnia.pl/ciasto-na-pierogi/
[..YouTube..] @AgatkaJacusia Wypróbuj kiedyś mój przepis na ciasto elastyczne – jest miękkie i łatwe do wałkowania: pozytywnakuchnia.pl/ciasto-na-pierogi/
mm uwielbiam szpinak, ale robienie pierogów to nie dla mnie, bo ciasto mi zawsze za twarde wychodzi
[..YouTube..] mm uwielbiam szpinak, ale robienie pierogów to nie dla mnie, bo ciasto mi zawsze za twarde wychodzi