Pierogi ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem po raz pierwszy zagościły na moim talerzu, kiedy pracowałam w jednym z wrocławskich banków. Przepis na pierogi ze szpinakiem skomponowałam po kilku degustacjach w pracowniczej stołówce. Od czasu do czasu pojawiały się w tamtejszym menu i zawsze korzystałam z okazji, żeby je zamówić. Miały bardzo dobry farsz, ale towarzyszyło mu nieudane ciasto. Od tamtego czasu kilkakrotnie próbowałam pierogów ze szpinakiem w barach i restauracjach, a dziś przyszedł wreszcie czas na moją własną, domową wersję. Pokażę Wam jak zrobić je na klasycznym cieście na pierogi, z farszem szpinakowym z dodatkiem cebuli, czosnku i delikatnego twarożku.

Zobacz też: Inne pomysły na tani obiad

Pierogi ze szpinakiem, zaraz po pierogach ruskich i pierogach z bobem, są jednymi z moich ulubionych. Szpinak podsmażany na maśle nabiera wyjątkowego smaku, zwłaszcza jeśli dodać do niego kilka prostych składników: cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i biały pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Nie od dziś wiadomo, że szpinak we wszelkich farszach doskonale komponuje się z serem, dlatego pierogi ze szpinakiem można wzbogacić, dodając do środka zwykły twarożek czyli biały ser albo zastępując go fetą, która jest na tyle słona i dominuje w smaku, że pod koniec gotowania farszu nie będzie trzeba dodatkowo doprawiać.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem w delikatnym, cienko wałkowanym cieście, z farszem z dodatkiem twarożku, gałki muszkatołowej i cebuli oraz szpinaku podsmażanego na maśle.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi ze szpinakiem
Liczba porcji: 50 sztuk
Kalorie: 25kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz ze szpinakiem

  • 500 g liści szpinaku (umyty, sparzony wrzątkiem, dobrze odciśnięty)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 200 g twarożku kanapkowego lub sera ricotta (można zastąpić serem feta i zrezygnować z doprawiania farszu solą)
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

Ciasto

  • szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki letniej wody

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Jajka faszerowane

Jak zrobić

  • Z mąki i wody z solą wyrabiamy przez ok. 10 minut ciasto na pierogi. Na czas przygotowania farszu przykrywamy je głębokim talerzem.
  • Na patelni, na maśle lub oliwie z oliwek, szklimy cebulę posypaną solą, następnie odsuwamy ją na bok patelni i na pozostałej oliwie szklimy czosnek.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i dusimy aż zmniejszy swoją objętość.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy farsz, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem i mieszamy z twarożkiem.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 mm) i wycinamy ostrą szklanką lub filiżanką kółka.
  • Na każde kółko, najlepiej od wilgotniejszej strony, nakładamy farsz i sklejamy pierogi, od środka ku brzegom. Najlepiej przed sklejeniem każdego pieroga obtaczać palce w mące, żeby nie lepiły się do ciasta.
  • Do osolonej, gotującej się wody wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy pod przykryciem.
  • Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, odcedzamy na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ułożone na talerzu pierogi można polać masłem i posypać suszonym koperkiem, podać z oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekaną miętą, śmietaną lub pesto bazyliowym.
  2. Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.
  3. Przepis na ciasto na pierogi

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 25kcal (1%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 53mg (2%) | Potas: 66mg (2%) | Witamina A: 955IU (19%) | Witamina C: 3mg (4%) | Wapń: 14mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
39 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom