Pierogi ze szpinakiem

Kiedy pracowałam w jednym z wrocławskich banków, pracownicza stołówka od czasu do czasu oferowała w swoim menu pierogi ze szpinakiem, których, właśnie wtedy, po raz pierwszy spróbowałam. Miały bardzo dobry farsz, ale nieudane ciasto. Od tamtego czasu kilkakrotnie próbowałam pierogów ze szpinakiem w barach i restauracjach, a dziś przyszedł wreszcie czas na moją własną, domową wersję, na klasycznym cieście na pierogi, z farszem szpinakowym z dodatkiem cebuli, czosnku i delikatnego twarożku.

Zobacz też: Inne pomysły na tani obiad

Pierogi ze szpinakiem, zaraz po pierogach ruskich i pierogach z bobem, są jednymi z moich ulubionych. Szpinak podsmażany na maśle nabiera wyjątkowego smaku, zwłaszcza jeśli dodać do niego kilka prostych składników: cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i biały pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Nie od dziś wiadomo, że szpinak we wszelkich farszach doskonale komponuje się z serem, dlatego pierogi ze szpinakiem można wzbogacić, dodając do środka zwykły twarożek czyli biały ser albo zastępując go fetą, która jest na tyle słona i dominuje w smaku, że pod koniec gotowania farszu nie będzie trzeba dodatkowo doprawiać.

Pierogi ze szpinakiem
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Pierogi ze szpinakiem w delikatnym, cienko wałkowanym cieście, z farszem z dodatkiem twarożku, gałki muszkatołowej i cebuli oraz szpinaku podsmażanego na maśle.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi ze szpinakiem
Liczba porcji: 50 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz ze szpinakiem
  • 500 g liści szpinaku (umyty, sparzony wrzątkiem, dobrze odciśnięty)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 200 g twarożku kanapkowego lub sera ricotta (można zastąpić serem feta i zrezygnować z doprawiania farszu solą)
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
Ciasto
  • szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki letniej wody

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierogi ze szpinakiem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Ułożone na talerzu pierogi można polać masłem i posypać suszonym koperkiem, podać z oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekaną miętą, śmietaną lub pesto bazyliowym.
  2. Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.
  3. Przepis na ciasto na pierogi
Pierogi ze szpinakiem - Jak zrobić
  1. Z mąki i wody z solą wyrabiamy przez ok. 10 minut ciasto na pierogi. Na czas przygotowania farszu przykrywamy je głębokim talerzem.
  2. Na patelni, na maśle lub oliwie z oliwek, szklimy cebulę posypaną solą, następnie odsuwamy ją na bok patelni i na pozostałej oliwie szklimy czosnek.
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i dusimy aż zmniejszy swoją objętość.
  4. Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy farsz, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem i mieszamy z twarożkiem.
  5. Ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 mm) i wycinamy ostrą szklanką lub filiżanką kółka.
  6. Na każde kółko, najlepiej od wilgotniejszej strony, nakładamy farsz i sklejamy pierogi, od środka ku brzegom. Najlepiej przed sklejeniem każdego pieroga obtaczać palce w mące, żeby nie lepiły się do ciasta.
  7. Do osolonej, gotującej się wody wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy pod przykryciem.
  8. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, odcedzamy na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pierogi szpinakowe
Pierogi szpinakowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

39 komentarzy
  1. Witam Pani Doroto!, od niedawna muszę szkolić się w wyrobach bezglutenowych dla wnuka. Kilka prób wg różnych przepisów pierogów bezglutenowych było kompletną porażką. Wielkie dzięki. Pierogi wg Pani przepisu wyrobiłam ( z lenistwa w termomixie, ale po raz pierwszy nie miałam problemu z rozwałkowaniem szybko i cienko na silikonowej stolnicy!

    1. Faktycznie, gdzieś się ta informacja zgubiła przy ręcznym przeformatowywaniu starych przepisów na nowe. Dzięki za informację, już dopisałam :). A w razie czego w filmie też jest lista składników i można sprawdzić „na drugą rękę”.

  2. ……jadłam wczoraj najpyszniejsze w świecie pierożki ze szpinakiem, posypane serkiem parmezanem w DOMARZE we Wrocławiu – 🙂

  3. W zeszły piątek robiłam pierogi ze szpinakiem, wzorując się na Twoim przepisie.
    Ciasto na pierogi robię inne, ale przepis na farsz bardzo mi się przydał.
    Do farszu dodałam dodatkowo ser typu feta. Polecam :))
    Pozdrawiam serdecznie!
    Jola

  4. [..YouTube..] W zeszły piątek robiłam pierogi ze szpinakiem, wzorując się na Twoim przepisie.
    Ciasto na pierogi robię inne, ale przepis na farsz bardzo mi się przydał.
    Do farszu dodałam dodatkowo ser typu feta. Polecam :))
    Pozdrawiam serdecznie!
    Jola

  5. uuu, nie ja przy 15 dostaje kota zresztą moje lepienie jakoś nie za dobrze wychodzi ostatnio jakieś ufoludki po wychodziły

  6. mmm ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serkiem a’la ”feta”… mysle ze taki farsz by byl idealny także do pierogow:)

  7. Mąka i woda 🙂 To lubie. Sama robie od wieków takie ciasto i wychodzi bardzo dobre.
    Zresztą juz kiedyś o tym moim cieście wspominałam na jednym z Twoich przepisów. Pozdrawiam 🙂

  8. [..YouTube..] Mąka i woda 🙂 To lubie. Sama robie od wieków takie ciasto i wychodzi bardzo dobre.
    Zresztą juz kiedyś o tym moim cieście wspominałam na jednym z Twoich przepisów. Pozdrawiam 🙂

  9. Wypróbuj kiedyś mój przepis na ciasto elastyczne – jest miękkie i łatwe do wałkowania: pozytywnakuchnia.pl/ciasto-na-pierogi/

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)