Pierogi z mięsem

5/5 (1)

Bywają ciężkie, zwłaszcza gdy po ugotowaniu i wystudzeniu usmaży się je na patelni. Wynalazek dawnych czasów, kiedy w kuchni nie wolno było nic zmarnować. Pierogi z mięsem, które przygotowywało się, wkładając do farszu resztki z tego, co zostało z obiadu: mięso z kurczaka, kaczki, skrawki wołowiny czy wieprzowiny, bo można je zrobić praktycznie z dowolnym nadzieniem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

W mojej kuchni zasada, żeby nie marnować jedzenia, obowiązuje od zawsze, chociaż uważam, że sukces tkwi w odpowiednim planowaniu zakupów i ilości przygotowywanych potraw, a dopiero potem w ewentualnym wykorzystywaniu tego, co, przez przypadek, zostało w nadmiarze :). Jeśli gotuję na zapas, to tylko to, co potem łatwo wykorzystam do przygotowania kolejnych posiłków: garnek fasoli lub soi, więcej ziemniaków czy ryżu…

Pierogi z mięsem można przygotować od zera, wykorzystując surowe mięso. Postawcie na wołowinę lub wieprzowinę, ale również z piersi kurczaka, indyka czy kaczki przygotujecie według poniższego przepisu pyszny farsz. Jeśli zostało Wam mięso z gotowania rosołu, obierzcie je z kości, zmielcie w maszynce i dołóżcie pod koniec duszenia wszystkich składników.

Poeksperymentujcie z ulubionymi dodatkami: można pominąć żółty ser i dodać fetę lub serek pleśniowy. W mniej tłustej wersji polecam chudy twarożek, a śmietankę możecie zastąpić jogurtem, jeśli bliżej Wam do lżejszych receptur. Wychodząc z założenia, że na co dzień jemy potrawy nietłuste i lekkie, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odstępstwo od reguły, zrobić pierogi z mięsem i nawet usmażyć je następnego dnia, chociaż te gotowane mniej obciążą żołądek i nie nasiąkną niepotrzebnie dodatkowym tłuszczem. Pamiętajcie tylko, żeby w takiej formie nie jeść ich codziennie, bo nie tędy droga do zróżnicowanej i sprzyjającej zdrowiu, dobremu samopoczuciu i ładnej sylwetce diety droga :).

Pierogi z mięsem

Liczba porcjiok. 100 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania45 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas1 godzina
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto na pierogi

    • 3 Szklanki mąki pszennej (najlepszy do pierogów jest typ 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450; można też przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe - link poniżej)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 Szklanka wody (letnia lub wrząca)

    Farsz mięsny

    • 1 kg mięsa (surowe lub gotowane; zmielone; można przygotować farsz, wykorzystując jedno i drugie)
    • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
    • 2 papryki czerwone (pokrojone w małą kostkę)
    • 1 Szklanka śmietanki kremówki
    • 50 g sera żółtego
    • 1 łyżka smalcu (czubata)
    • sól, pieprz

    Farsz mięsny (opcjonalnie)

    • 1 papryczka chili (mała, drobno pokrojona)
    • 1 łyżeczka suszonych ziół (np. rozmaryn, tymianek, estragon; można zastąpić imbirem lub czosnkiem, który warto dodać do zeszklenia przed papryką)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pierogi z mięsem - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić ciasto na pierogi - podstawowe zasady i różne receptury, w tym bezglutenowe
    2. Jak pokroić cebulę

    Pierogi z mięsem - Jak zrobić

    Farsz mięsny
    Krok 1
    Cebulę szklę na smalcu, na małym ogniu.
    Krok 2
    Dodaję paprykę i podsmażam, następnie podduszam na małym ogniu do miękkości.
    Krok 3
    Dodaję surowe mięso i podsmażam całość, aż mięso zmięknie.
    Krok 4
    Dodaję ser żółty i mięso gotowane, mieszam.
    Krok 5
    Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
    Ciasto
    Krok 6
    Zagniatam wszystkie składniki w misce, wyrabiając przez 10 minut.
    Krok 7
    Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam krążki.
    Lepienie pierogów
    Krok 8
    Każdy krążek obracam spodem do góry tuż przed nakładaniem farszu, następnie nakładam farsz łyżeczką i składam krążek na pół.
    Krok 9
    Omączonymi palcami sklejam pierożek. Odkładam na ściereczkę, przykrywam w celu zabezpieczenia przed wysychaniem.
    Gotowanie
    Krok 10
    Wrzucam pierogi do gotującej, osolonej wody i delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
    Krok 11
    Gotuję pod przykryciem do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Krok 12
    Odcedzam pierogi z mięsem na durszlaku i podaję, z odrobiną stopionego masła i, opcjonalnie, ziół, np. tymianku. Opcjonalnie można przelać pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić lub zostawić na kolejny dzień, do odsmażenia na patelni.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)