Pierogi z grzybami i kapustą

Na stole wigilijnym w domu moich rodziców co roku, obok pierogów ruskich, pojawiają się pierogi z grzybami i kapustą. Dzieci w naszej rodzinie od lat mówią na nie „czarne pierogi”, a na sam widok zawsze odmawiają ich jedzenia, wybierając pierogi „białe, te ładniejsze”.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Bardzo lubię pierogi z grzybami i kapustą! Choć jako dziecko to prawdopodobnie ja rozpoczęłam uwielbienie do białych i ładniejszych pierogów, dziś nie wyobrażam sobie Wigilii bez „czarnych”! Są daniem typowo świątecznym i w ciągu całego roku nie goszczą w naszym codziennym menu. Może również dlatego darzę je większą sympatią niż dawniej? Zobaczcie jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku.

5 od 1 osoby
Pierogi z grzybami i kapustą
Pierogi z grzybami i kapustą
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Najlepsze pierogi z grzybami i kapustą, z dodatkiem smażonej cebuli, doprawione papryką w proszku i pieprzem. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z grzybami, pierogi z grzybami i kapustą, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami
Liczba kalorii: 32 kcal
Liczba porcji: 130 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 600 g mąki tortowej (przesiana; + dodatkowa mąka do podsypywania podczas wałkowania)
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2-3 duże szczypty soli
Farsz
  • 300 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin, odciśnięte)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule (drobno pokrojone)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • masło klarowane lub olej do smażenia (w wersji wegańskiej masło pomijamy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierogi z grzybami i kapustą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić ciasto na pierogi
Pierogi z grzybami i kapustą - Jak zrobić
Farsz
  1. Kapustę dokładnie odciskam, zalewam wrzątkiem i gotuję przez ok. 30 minut.

  2. Cebulę szklę na tłuszczu, następnie dodaję grzyby i smażę przez ok. 15 minut na średnim ogniu.

  3. Do grzybów i cebuli dodaję ugotowaną, dokładnie odciśniętą kapustę i podsmażam przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Mieszam, jeszcze chwilę trzymam na ogniu.

  5. Mielę farsz w maszynce do mięsa o najdrobniejszych oczkach.

Ciasto
  1. Mąkę z solą przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca robię zagłębienie.

  2. Wlewam wrzątek do mąki i mieszamy drewnianą łyżką tak długo aż woda połączy się z mąką i delikatnie ostygnie.

  3. Zagniatam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki, a konsystencję można regulować, dodając więcej mąki lub wody.

  4. Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynam, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.

  5. Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry - w ten sposób łatwiej będzie kleić. Jeśli ciasto zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.

  6. Delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.

  7. Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki lub dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.

  8. Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepi się i gotuje większe partie i nie chce, żeby obeschły).

  9. Zagotowuję w dużym garnku posoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).

  10. Pierogi wrzucam delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.

  11. Wyjmuję przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładę na talerz i delikatnie polewam roztopionym masłem klarowanym wymieszanym z tymiankiem lub olejem z przysmażoną cebulą

Wartości odżywcze
Pierogi z grzybami i kapustą
Wielkość porcji (1 pierożek)
Liczba kalorii 32 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 1mg 0%
Sód 11mg 0%
Potas 55mg 2%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Witamina A 0.5%
Witamina C 3.6%
Wapń 0.4%
Żelazo 1.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Można podać je tradycyjnie, z usmażoną na tłuszczu cebulą. Polecam też spróbować nieco innej, aromatycznej, wersji. Spróbujcie jak smakują z dodatkiem klarowanego masła połączonego z suszonym tymiankiem. Takie stopione, ziołowe masło bardzo dobrze podkreśli smak grzybowo-kapuścianego farszu i nada typowemu daniu nowego charakteru. To będą najlepsze pierogi grzybowe na świecie!

Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą
Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą

Przygotowane z samodzielnie zebranych jesienią grzybów, smakują najlepiej. Niejeden raz powtarzałam, że lubię sobie przypomnieć cały, kilkuetapowy proces przygotowywania dań. Kompletowanie składników, które najlepiej samodzielnie zebrać. Wiem, że nie każdy ma taką możliwość, dlatego szczególnie doceniam to, że sama ją posiadam! Dajcie znać w komentarzach, czy pierogi z grzybów i kapusty Wam posmakowały. Jak często je jadacie?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

21 komentarzy
  1. Wypróbowałam pomysł na masełko z tymiankiem i muszę przyznać, że jest genialny w swej prostocie. Pycha! Będę stosować również do pierogów z soczewicą. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

  2. do ciasta dokładam żółtko i łyżkę masła..ciasto wychodzi wtedy gładkie, a białko służy jako klej do zlepiania pierogów.

  3. pierogi z kapustą i grzybami – obowiązkowo, uszka z grzybami – czekam cały rok :). do tego barszcz i tatowy karp w galarecie i faszerowany <3

  4. @Joanna Aaa, myślałam, że do tych z kapustą i grzybami dorzuca jeszcze rybę, haha :). @Olga facebook dzisiaj pokazuje z opóźnieniem – w powiadomieniach po prawej wyskakują, a na tablicy ni mo ;).

  5. neee.. łatwiej.. smazymy cebulke na patelni (bardzo drobno posiekaną) i do już podsmażonej dodajemy rybke.. do tego pryrawy, wedle uznania, gdy już wszystko pięknie dojdzie, dusimy to wydelcem i gotowe.. coś pysznego.. mój mąż robi również pulpety rybne..

  6. @Joanna z rybą? Taką z gotowania rosołu rybnego? Podejrzewam, że muszą być bardzo smaczne i świątecznie pachnieć :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)