Pierogi z dynią

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jestem wielbicielką pierogów. Od dziecka asystowałam babci lub mamie w przygotowywaniu pierogów ruskich, a teraz, w mojej kuchni, wymyślam kolejne farsze i nadzienia. W sezonie na dynię na stole pojawiają się pierogi z dynią, w których farsz, przygotowany z dyni piżmowej, zachwyca pięknym, pomarańczowym kolorem i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Sama dynia jest tu wyjątkowo ważnym składnikiem: jeśli będzie zbyt wilgotna, trudno będzie nadziewać pierogi farszem i sklejać. Najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido, której konsystencja, po ugotowaniu, przypomina gotowane ziemniaki. Jako dodatek do farszu świetnie pasuje parmezan lub ricotta, ale zwykły, biały ser również sprawdzi się jako jeden ze składników.

Pierogi z dynią podaję polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypane tartym parmezanem, który na gorącym cieście delikatnie się rozpuszcza, tworząc cienką, smaczną warstwę, przez którą, po przekrojeniu, docieramy do słonecznego farszu.

Pierogi z dynią

Liczba porcjina ok. 100 sztuk pierogów
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 3 Szklanki mąki
    • 1-2 Szklanki maślanki
    • 1 Szczypta soli

    Farsz

    • 1½ Szklanki purèe z dyni (najlepiej wykorzystać ugotowaną, ugniecioną dynię piżmową lub inną dynię o miąższu, który po ugotowaniu/upieczeniu przypomina w konsystencji ugotowane ziemniaki)
    • 1 Szklanka tartego parmezanu lub ricotty
    • 6 łyżek bułki tartej
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pierogi z dynią - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.

    Pierogi z dynią - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki na ciasto zagniatamy przez ok. 5-10 minut, początkowo dodając 1 szklankę maślanki i dolewając więcej, jeśli ciasto jest zbyt twarde i trudne do wyrobienia.
    Krok 2
    Składniki na farsz dokładnie mieszamy w misce. Dynia na purèe nie może być zbyt rzadka i wilgotna - po ugotowaniu jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gotowanych ziemniaków.
    Krok 3
    Ciasto rozwałkowujemy cienko, do grubości ok. 1-2 mm, w czasie wałkowania podsypując je mąką.
    Krok 4
    Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście kółka.
    Krok 5
    Każde kółko obracamy, w razie potrzeby rozciągamy i na bardziej wilgotną część nakładamy farsz.
    Krok 6
    Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, palcami obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki.
    Krok 7
    Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli), delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
    Krok 8
    Wyjmujemy pierogi z dynią przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypujemy dodatkowym parmezanem.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pierogi z dynią
    Pierogi z dynią

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    7 komentarzy
    1. Wygląda przepysznie. Jestem na etapie odcedzania puree. Chciałam zamienić parmezan na twaróg półtłusty. Można? Ile go dać?

      1. 1 szklanka i soli oraz gałki muszkatołowej lub cynamonu do farszu trochę więcej, bo parmezan jest odrobinę słony. Z twarogiem lub ricottą, jeśli dodasz cukier (albo lepiej ksylitol) z wanilią lub cynamonem, można je też zrobić na słodko :).

    2. Właśnie zjedliśmy pierogi z dynią:) Tylko nie miałam maślanki, więc ze zwykłego ciasta woda plus wrzątek:) I później na masełku. Pychota!

    3. Halo,
      wspanialosci , ale jak na razie dla mnie z zatkana okreznica niemozliwe,ale bede pamietac
      by w przyslosci ugotowac.
      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/10/IMG_7222.JPG[/img]

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)