Pierogi z dynią przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Jestem wielbicielką pierogów. Od dziecka asystowałam babci lub mamie w przygotowywaniu pierogów ruskich, a teraz, w mojej kuchni, wymyślam kolejne farsze i nadzienia. W sezonie na dynię na stole pojawiają się pierogi z dynią, w których farsz, przygotowany z dyni piżmowej, zachwyca pięknym, pomarańczowym kolorem i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Sama dynia jest tu wyjątkowo ważnym składnikiem: jeśli będzie zbyt wilgotna, trudno będzie nadziewać pierogi farszem i sklejać. Najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido, której konsystencja, po ugotowaniu, przypomina gotowane ziemniaki. Jako dodatek do farszu świetnie pasuje parmezan lub ricotta, ale zwykły, biały ser również sprawdzi się jako jeden ze składników.

Zobacz też
Królik w śmietanie

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią i parmezanem lub ricottą albo polskim twarogiem, polane masłem. Doskonałe pierogi z farszem z dyni na bezmięsny obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z dynią
Liczba porcji: 100 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szczypta soli

farsz

  • szklanki purèe z dyni (najlepiej wykorzystać ugotowaną, ugniecioną dynię piżmową lub inną dynię o miąższu, który po ugotowaniu/upieczeniu przypomina w konsystencji ugotowane ziemniaki)
  • 1 szklanka tartego parmezanu lub ricotty (można zastąpić twarogiem doprawionym solą)
  • 6 łyżek bułki tartej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto zagniatamy przez ok. 5-10 minut, początkowo dodając 1 szklankę maślanki i dolewając więcej, jeśli ciasto jest zbyt twarde i trudne do wyrobienia.
  • Składniki na farsz dokładnie mieszamy w misce. Dynia na purèe nie może być zbyt rzadka i wilgotna - po ugotowaniu jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gotowanych ziemniaków.
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko, do grubości ok. 1-2 mm, w czasie wałkowania podsypując je mąką.
  • Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście kółka.
  • Każde kółko obracamy, w razie potrzeby rozciągamy i na bardziej wilgotną część nakładamy farsz.
  • Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, palcami obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki.
  • Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli), delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmujemy pierogi z dynią przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypujemy dodatkowym parmezanem.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pierogi z dynią podaję polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypane tartym parmezanem, który na gorącym cieście delikatnie się rozpuszcza, tworząc cienką, smaczną warstwę, przez którą, po przekrojeniu, docieramy do słonecznego farszu.

Pierogi z dynią
Pierogi z dynią
7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom