Pierogi z bobem przepis | Dorota Kamińska

Pierogi z bobem

Pierogi nadziewane farszem z sezonowych owoców lub warzyw zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni (choć tradycyjnie na naszych stołach najczęściej goszczą pierogi ruskie). Wzbogacone dodatkiem szczypty przypraw lub ziół, są idealne na letni obiad lub kolację. Pierogi z bobem, przygotowane z cienko rozwałkowanego ciasta, kryją w środku piękny, zielony, bardzo smakowity farsz, w którym gości też szpinak, biały pieprz i suszony tymianek. Polane oliwą z oliwek z dodatkiem siekanej mięty, pierogi z bobem zaskoczą nas niezwykle ciekawym smakiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Bardzo lubię te pierogi – są bardzo pożywne i zdrowe dzięki zawartości bobu i szpinaku, pod warunkiem wybrania mąki dobrej jakości. I choć najlepszą konsystencję ciasta można uzyskać z mąki pszennej luksusowej, polecam „przerzucić się”, choćby na próbę, na mąkę orkiszową typu 630 lub nawet niższego. Ciasto na pierogi z bobem wyjdzie z niej odrobinę ciemniejsze, za to zyskacie zdrowszą wersję o większej liczbie składników odżywczych i niższym indeksie glikemicznym, który w tej potrawie jest szczególnie ważny, bo wysoki indeks, sam w sobie, ma gotowany bób. Im wyższy indeks tym szybciej pojawi się głód po zjedzeniu takiego obiadu, a prostym sposobem na jego obniżenie będzie też wypicie po obiedzie szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego.

Pierogi z bobem i szpinakiem

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem z dodatkiem szpinaku czyli przepis na najlepsze pierogi z bobem w delikatnym cieście, z farszem z bobu pachnącym ziołami. To świetny przepis w sezonie na bób.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z bobem
Liczba porcji: 60 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz z bobu

  • 500 g bobu (ugotowany, obrany z łupin)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • biały pieprz
  • sól
  • 500 g liści szpinaku (blanszowany, odciśnięty, drobno pokrojony)
  • 100 g twarożku kanapkowego (opcjonalnie)

Ciasto na pierogi

  • 2 szklanki mąki (pszenna luksusowa typ 550 lub orkiszowa typ 630; w wersji bezglutenowej można wykorzystać moją autorską mieszankę na pierogi)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • dodatkowa mąka (do podsypywania podczas wałkowania)
  • SOS
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki liści świeżej mięty (drobno posiekane)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Bób dusimy w misce za pomocą praski do ziemniaków lub widelca, pod koniec duszenia dodając szpinak. Bób nie musi być rozduszony na gładką masę.
  • Doprawiamy farsz solą, pieprzem i tymiankiem, opcjonalnie dodajemy twarożek i mieszamy całość.
  • Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy w misce ciasto, w trakcie wyrabiania dodając olej. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrywać się od ręki.
  • Ciasto cienko (1-2 mm) rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując spód i wierzch niewielką ilością mąki.
  • Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka.
  • Bierzemy kółko z ciasta do ręki, odwracamy do góry nogami (łatwiej będzie nam zlepiać wilgotną część, która przylegała do stolnicy), delikatnie rozciągamy (elastyczne ciasto kurczy się po rozwałkowaniu) i nakładamy farsz.
  • Palce obtaczamy w mące, składamy kółko z farszem na pół i zlepiamy brzegi na szerokość ok. 1 cm – od środka ku bokom, dwukrotnie, żeby ciasto nie rozkleiło się w trakcie gotowania. Pierogi układamy na lekko omączonej stolnicy lub suchej ściereczce. Jeśli gotujemy w dużym garnku, większymi partiami, warto przykryć je ściereczką z wierzchu, żeby nie obeschły.
  • Gotujemy pierogi w osolonej (na 1 l wody 1 łyżeczka soli), wrzącej wodzie. Najpierw delikatnie wkładamy do wrzątku za pomocą durszlaka lub łyżki cedzakowej, następnie lekko mieszamy, żeby nie przywarły do dna i przykrywamy pokrywką.
  • Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez ok 1-2 minuty i odcedzamy.
  • Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy na talerz i polewamy sosem powstałym z wymieszania oliwy z miętą i solą.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550. Zdrowsze ciasto na pierogi z bobem można przygotować z mąki orkiszowej typu 630.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić ciasto na pierogi - inne wersje, np. ciasto na pierogi bezglutenowe
  2. Mąka bezglutenowa - przepisy na moje autorskie mieszanki
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem i szpinakiem
Pierogi z bobem i szpinakiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
  1. Już od kilku dni ”chodziły ”za mną pierogi z bobem. Dzisiaj je zrobiłam , wszyscy zajadaliśmy ze smakiem . Przepis dodałam do albumu .

  2. Spróbowałam wczoraj na zwykłej „ostrzałce”, bo rozstaw noży pozwolił go jakoś przez nią przepchnąć, ale za nic się nie chce porządnie naostrzyć. Przydałaby się taka osełka jak do ostrzenia kosy 😉

  3. [..YouTube..] Spróbowałam wczoraj na zwykłej „ostrzałce”, bo rozstaw noży pozwolił go jakoś przez nią przepchnąć, ale za nic się nie chce porządnie naostrzyć. Przydałaby się taka osełka jak do ostrzenia kosy 😉

  4. [..YouTube..] @Amelka019 Spróbowałam wczoraj na zwykłej „ostrzałce”, bo rozstaw noży pozwolił go jakoś przez nią przepchnąć, ale za nic się nie chce porządnie naostrzyć. Przydałaby się taka osełka jak do ostrzenia kosy 😉

  5. No własnie mi też się stępił . . . :/ Niestety , myślałam ze będzie moim ulubiencem na długo , Na początku był genialny ,a teraz czym go naostrzyć 😕

  6. [..YouTube..] No własnie mi też się stępił . . . :/ Niestety , myślałam ze będzie moim ulubiencem na długo , Na początku był genialny ,a teraz czym go naostrzyć 😕

  7. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia No własnie mi też się stępił . . . :/ Niestety , myślałam ze będzie moim ulubiencem na długo , Na początku był genialny ,a teraz czym go naostrzyć 😕

  8. Nie ma bobu, a porzeczki i agrest to niezmiernie rzadko spotykany rarytas. Uwierz mi, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma:)

  9. wierzę, że się uda :). Zawsze możesz podociskać sklejone pierogi widelcem – będzie ładny wzorek i mocniejsze sklejenie.

  10. Ale mi apetytu narobiłaś …. Będę musiała spróbować. Tylko moje umiejętności klejenia mogą zepsuć efekt końcowy 🙁

  11. nie ma broad beans in NYC? 😉 Współczuję, chociaż gdybym miała wybierać między jedzeniem bobu a mieszkaniem w Nowym Jorku, wybór byłby oczywisty :). Za to masz łatwy dostęp do mnóstwa innych smacznych rzeczy, o których ja sobie mogę pomarzyć ;).

  12. Dziękuję :). Staram się kręcić codziennie nowy film i mam kilkadziesiąt oczekujących na montaż, ale ostatnio często wyjeżdżam, a wtedy mój harmonogram publikacji ulega zachwianiu ;). A klimat chyba od jakiegoś czasu ten sam, tylko mikrofon się zmienił i fajny album z muzyką znalazł na Jamendo :).

  13. Stępił się, a też zapłaciłam niemało. Niby w dotyku jest ostry jak diabli, ale liście sieka słabo. Muszę kupić coś co będzie w stanie go naostrzyć :).

  14. [..YouTube..] nie ma broad beans in NYC? 😉 Współczuję, chociaż gdybym miała wybierać między jedzeniem bobu a mieszkaniem w Nowym Jorku, wybór byłby oczywisty :). Za to masz łatwy dostęp do mnóstwa innych smacznych rzeczy, o których ja sobie mogę pomarzyć ;).

  15. [..YouTube..] @kucibaba2 nie ma broad beans in NYC? 😉 Współczuję, chociaż gdybym miała wybierać między jedzeniem bobu a mieszkaniem w Nowym Jorku, wybór byłby oczywisty :). Za to masz łatwy dostęp do mnóstwa innych smacznych rzeczy, o których ja sobie mogę pomarzyć ;).

  16. [..YouTube..] Dziękuję :). Staram się kręcić codziennie nowy film i mam kilkadziesiąt oczekujących na montaż, ale ostatnio często wyjeżdżam, a wtedy mój harmonogram publikacji ulega zachwianiu ;). A klimat chyba od jakiegoś czasu ten sam, tylko mikrofon się zmienił i fajny album z muzyką znalazł na Jamendo :).

  17. [..YouTube..] @betoni86 Dziękuję :). Staram się kręcić codziennie nowy film i mam kilkadziesiąt oczekujących na montaż, ale ostatnio często wyjeżdżam, a wtedy mój harmonogram publikacji ulega zachwianiu ;). A klimat chyba od jakiegoś czasu ten sam, tylko mikrofon się zmienił i fajny album z muzyką znalazł na Jamendo :).

  18. [..YouTube..] @Amelka019 Stępił się, a też zapłaciłam niemało. Niby w dotyku jest ostry jak diabli, ale liście sieka słabo. Muszę kupić coś co będzie w stanie go naostrzyć :).

  19. Zadziwiający przepis, bardzo chętnie bym wypróbowała ale u nas nie ma bobu. Już nawet zapomniałam jego smaku.

  20. oglądam twoje filmiki o gotowaniu juz jakis czas a tu nagle wooooooooow 2 x szok przepis i przedewszystkim nowy fajniutki klimat. mam tylko jedna prosbe krec czesciej filmiki. jednym slowem bardzo pozytywnie 🙂

  21. Te noze szybko się tępią mam identyczny a ten widać nie daje sobie rady z roślinkami 🙂 Tak samo jak mój choć zapłaciłam nie mało . Czy pani też tak szybko się stępił ?

  22. [..YouTube..] oglądam twoje filmiki o gotowaniu juz jakis czas a tu nagle wooooooooow 2 x szok przepis i przedewszystkim nowy fajniutki klimat. mam tylko jedna prosbe krec czesciej filmiki. jednym slowem bardzo pozytywnie 🙂

  23. [..YouTube..] Te noze szybko się tępią mam identyczny a ten widać nie daje sobie rady z roślinkami 🙂 Tak samo jak mój choć zapłaciłam nie mało . Czy pani też tak szybko się stępił ?

  24. Zrobiłam dzisiaj kopytka z bobu i ziemniaków i powiem Wam, że też dobre, ale tym pierogom jednak nie dorównują 🙂

  25. Podpowiem jeszcze, że zamiast świeżego, blanszowanego szpinaku można dodać do nich szpinak mrożony. Oczywiście wcześniej go rozmrażając i odciskając na sitku :).

  26. Wyglądają niesamowicie smakowicie! Koniecznie muszę spróbować je przyrządzić! Dziękuję za przepis! 🙂

  27. Wyglądają niesamowicie smakowicie! Koniecznie muszę spróbować je przyrządzić! Dziękuję za przepis! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)