Pierogi leniwe przepis | Dorota Kamińska

Pierogi leniwe

Nie ukrywam, że jestem wielbicielką klasycznych ruskich oraz kopytek, ale pierogi leniwe, znane też jako kluski leniwe, bardzo mnie ciekawiły. Od dłuższego czasu zastanawiałam się, jak zrobić leniwe kluski, bo nie było tradycji ich przygotowywania w mojej rodzinie. A może była, tylko po prostu nie chciałam ich jeść? Wydaje mi się, że raczej to pierwsze. To jaki jest ten przepis na leniwe? Przyrządza się je z twarogu, jajek i mąki. Podaje na słodko lub wytrawnie. Koniecznie musiałam spróbować!

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

Żeby po ugotowaniu były delikatniejsze, bardziej puszyste, można ubić białka na pianę. Ale u mnie są pierogi leniwe na maksa! Wszystkie składniki połączyłam w jednej misce, zrolowałam, wycięłam kopytka. A potem delikatnie zaokrągliłam brzegi, żeby trochę bardziej przypominały kształtem pierożki. Zastanawiałam się, czy podać na słodko, czy na wytrawnie. Mogłabym usmażyć na złocisty kolor cebulę i dodać ulubione zioła. Albo wykorzystać czosnkową oliwę lub pomidorowy sos, taki jak do pizzy. Do białego sera pasuje praktycznie wszystko i można poeksperymentować.

5 od 3 osób
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
 

Pierogi leniwe, znane też jako kluski i chyba do tych drugich jednak im bliżej. Pokazuję jak zrobić leniwe kluchy serowe z twarogu, mąki i jajek, polane masłem z cukrem waniliowym i cynamonem lub bułką tartą.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi leniwe
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na leniwe
  • 500 g twarogu (zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem)
  • 250 g mąki (kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy)
  • 2 jajka (można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę)
  • 2 szczypty soli
Do polania
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierogi leniwe - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić domowy twaróg
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Bułka tarta z masłem - przepis
Pierogi leniwe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.

  2. Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.

  3. Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.

  4. Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.

    Opcjonalnie zaokrąglam palcami brzegi, żeby uzyskać kształt zbliżony do pierogów.

  5. Wrzucam leniwe kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.

  6. Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu. Można też wykorzystać jako dodatek bułkę tartą z masłem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ugotowałam, podałam na słodko z cynamonem. Spróbowałam. I… szczerze przyznam, że w moim rankingu wygrywają klasyczne pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie. Nic nie poradzę ;). Ale są smaczne, delikatne i na pewno warto ich spróbować!

Pierogi leniwe kluski
Pierogi leniwe kluski

Bardzo jestem ciekawa, czy kluski leniwe w Waszych podniebieniach zyskają więcej uznania. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły i z jakimi dodatkami je zaserwowaliście! A może macie z nimi jakieś miłe wspomnienia z dzieciństwa? Piszcie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)