Pierniczki świąteczne przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

  • cudownie pachną korzennymi przyprawami
  • surowe ciasto nie musi leżakować
  • po upieczeniu leżakują w pudełku przez kilka dni, do kilku tygodni
Pierniczki

Pierniczki świąteczne – przepis sprawdzony od wielu lat. Przepis na pierniczki świąteczne na Boże Narodzenie, z którego korzystam od wielu lat. Po upieczeniu leżakują w szklanym słoju, pięknie polukrowane, polane czekoladą, ozdobione bakaliami. Wpatruję się w nie z nadzieją, że już skruszały i mogę schrupać je ze smakiem zamiast obiadu ;). Taki urok ma ten przepis. Trudno przejść obok nich obojętnie! Zobaczcie jak zrobić świąteczne pierniczki krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Wiele lat temu upiekłyśmy je po raz pierwszy wspólnie z mamą. Część za mocno wyrosła, inne nie skruszały, bo nie zamknęłyśmy potem szczelnie pudełek. Na szczęście spora część nakładu była smaczna i pięknie udekorowana. Kilkanaście sztuk odłożyłam, żeby za pomocą białego lukru wypisać na nich potem nasze imiona: moje, brata, rodziców oraz dziadków, cioci i wujka, kuzynostwa. W wigilijny wieczór każdy znalazł pierniczek z imieniem na swoim talerzu. Do dziś pamiętam zaskoczenie i wzruszenie dziadka, którego ciasteczko udekorowałam napisem „Józio” :). Z pewnością Wasi dziadkowie również uronią łezkę ze wzruszenia na taki widok.

Przepis na pierniczki świąteczne

Dość słodkie ciasto pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Nie musi leżakować przed upieczeniem. Za to potem, po upieczeniu, pierniczki stygną i twardnieją na kamień. Dopiero po paru dniach będą nadawać się do jedzenia. Ale najlepsze są po kilku tygodniach.

Pierniczki

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne – przepis na pierniki na choinkę i nie tylko. Kolorowe świąteczne pierniczki dojrzewające po upieczeniu, z lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdzony przepis na pierniki na Święta, łatwe i pyszne, z miodem i korzennymi przyprawami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 3 godz. 15 min
Gotowanie: 10 min
Kruszenie: 3 dni
Razem: 3 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierniczki na choinkę, pierniczki świąteczne, świąteczne pierniczki
Liczba porcji: 3 blaszki z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 63.45kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki (pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana)
  • 200 g miodu (płynny)
  • 100-200 g cukru pudru
  • 120 g masła (stopione)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
  • Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą.
  • Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
  • Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
  • Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.
  • Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
  • W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
  • Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.
  • Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).
  • Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.

Przydatne przepisy i poradniki

Odsypując 5-8 łyżek mąki i dodając dokładnie tyle samo (5-8 łyżek) gorzkiego kakao, można upiec pyszne pierniczki czekoladowe.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić najprostszy lukier
  2. Jak zrobić biały lukier
  3. Jak zrobić lukier z białek
  4. Jak zrobić lukier pomadkowy

Wartości odżywcze

Serving: 1pierniczek (o wymiarach ok. 5 x 5 cm) | Kalorie: 63.45kcal (3%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 0.95g (2%) | Fat: 1.8g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1.05g (7%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 36.8mg (2%) | Potas: 13.85mg | Fiber: 0.25g (1%) | Cukier: 4.4g (5%) | Witamina A: 54.8IU (1%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 4.6mg | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tak wyglądały pierwsze, które przygotowałam w celu pokazania Wam tu, na blogu.

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki

Z biegiem lat przygotowywałyśmy z mamą kolejne pierniczki świąteczne, zawsze wykrawane tymi samymi foremkami, ale co roku lukrowane w inny sposób.

Zobacz też
Sernik z żurawiną

Pierniczki świąteczne przepis

Teraz, kiedy nie mieszkam już z rodzicami, piekę sama pierniki świąteczne w swojej kuchni. Czasami odwiedzam moją mamę i przygotowujemy je na początku grudnia. Po domu roznosi się piękny zapach piernikowej przyprawy i powoli zaczynamy czuć, że wkrótce rozpocznie się świąteczny czas. Z pewnością i Wam udzieli się ten nastrój, zapewniam!

Pierniczki czekoladowe
Pierniczki czekoladowe

Pierniczki świąteczne najlepiej upiec 3-4 tygodnie przed świętami, ale nawet te upieczone 2-3 dni przed Wigilią zdążą skruszeć, jeśli do pudełek, w których będą przechowywane, dołożycie po kawałku obranego jabłka.

Bardzo lubię ten czas, gdy można usiąść przy stole, spojrzeć na stos upieczonych ciasteczek i rozpocząć dekorowanie. Uspokaja mnie to i daje czas, żeby poukładać myśli.

Jak udekorować świąteczne pierniczki

Jest tyle pięknych sposobów dekorowania! Lukry, polewy, bakalie, a dodatkowo kolorowe dekoracje cukiernicze. Można wykorzystać spożywcze barwniki. Dołożyć srebrne i złote zdobienia. Albo nauczyć się lukrowania metodą koronkową, bardzo precyzyjną i dającą przepiękne efekty na jasnych i ciemnych pierniczkach.

Biały lukier
Biały lukier

Moje pierniczki świąteczne wyszły idealne. Oby było więcej tak udanych potraw w Nowym Roku :). Ciekawa jestem, jak udadzą się Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam powychodziły i jakie dekoracje wybraliście! Możecie podsyłać zdjęcia mailowo lub na Facebooku. Niech moje oczy nacieszą się też Waszymi wypiekami :).

90 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom