fbpx
Czytasz właśnie
Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

  • z miodem, kakao i przyprawą piernikową
  • leżakujące po upieczeniu
  • aromatyczne i pięknie udekorowane
Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne? Nie wiem sama, które ładniej wyglądają! Odpowiedzią na ten dylemat jest jednak propozycja nie do odrzucenia: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie i po pieczeniu. A do tego doskonale smakują! Komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu? Zobaczcie przepis na czekoladowe pierniczki – jak zrobić pierniczki z kakao krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Pierniczki z kakao dają wiele możliwości dekoracji. Można upiec pierniczki z kakao i nie wykonywać żadnych zdobień lub polać potem polewą czekoladową. Taka dekoracja doda im jeszcze więcej charakteru. Jednak najładniejsze będą pierniczki kakaowe z białym lub kolorowym lukrem i cukierniczymi dekoracjami. Dajcie upust swojej fantazji!

Pierniczki czekoladowe
Pierniczki czekoladowe

Przepis na pierniczki czekoladowe

Brązowy kolor pierniczków komponuje się także wyjątkowo pięknie z barwionym lukrem. Podoba mi się zwłaszcza w połączeniu z czerwienią i zielenią, z którymi tworzy piękną, świąteczną kompozycję.

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe z miodem, korzennymi przyprawami i kakao, udekorowane kolorowym lukrem. Najlepsze czekoladowe pierniczki na Święta, można też przygotować pierniki czekoladowe z polewą z czekolady :).
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 15 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Kruszenie: 3 days
Razem: 3 hours 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowe pierniczki, kakaowe pierniczki, pierniczki czekoladowe, pierniczki kakaowe
Liczba porcji: 3 blaszki z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 68.91kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 450 g mąki (2½ szklanki; pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana)
  • 200 g miodu (płynny, naturalny)
  • 100 g cukru pudru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 120 g masła (stopione)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)
  • 50 g kakao (½ szklanki)

Lukier do pierniczków

  • 1 białko
  • 100-200 g cukru pudru (przesiany, nie powinien mieć nierozmiksowanych drobinek)
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Do dekoracji (do wyboru)

  • bakalie
  • perełki cukiernicze (lub płatki, gwiazdki itp.)
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder
  • posypki cukiernicze

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić lukier z białek
  2. Jak zrobić lukier królewski

Jak zrobić

  • Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
  • Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą i kakao.
  • Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
  • Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
  • Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. 
    Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.
    UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.
  • Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
  • W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
  • Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).
  • Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1pierniczek (o wymiarach ok. 5 x 5 cm) | Kalorie: 68.91kcal (3%) | Węglowodany: 12.125g (4%) | Białko: 0.958g (2%) | Tłuszcze: 2.042g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1.042g (7%) | Cholesterol: 5.83mg (2%) | Sód: 36mg (2%) | Potas: 24mg (1%) | Błonnik: 0.46g (2%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 46.1IU (1%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 5.7mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak dekorować pierniczki kakaowe

Bardzo elegancko prezentują się z białą dekoracją z lukru, zwłaszcza gdy zdobienia są drobne i przypominają nałożoną na wierzch ciasteczka koronkę. To pozornie prosty sposób dekorowania, lecz gdy go wypróbujecie, przekonacie się, ile precyzji potrzeba do zrobienia tylu drobnych elementów.

Zobacz też
Pierogi ruskie

Pierniczki choinki czekoladowe
Pierniczki choinki czekoladowe

Moje pierniczki czekoladowe postanowiłam udekorować kolorowymi lukrami i posypkami oraz innymi cukierniczymi dekoracjami dostępnymi w hipermarketach.

Pierniki czekoladowe fit

Przygotowując pierniczki z czekoladą w zdrowszej wersji, warto sięgnąć po mąkę wyższego typu. Polecam orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast klasycznego cukru proponuję ksylitol, który również można zmiksować na puder.

Pierniczki czekoladowe przepis

Warto jednak pamiętać o konieczności przesiania go przez sitko przed dodaniem do lukru. To pozwoli uniknąć pojawienia się grudek utrudniających wykonywanie dekoracji. A musicie mi uwierzyć, bo przekonałam się o tym wielokrotnie: nie ma nic gorszego w dekorowaniu pierników niż grudki cukru zapychające narzędzia do dekoracji i osiadające na lukrowanej powierzchni.

Czekoladowe pierniczki ludziki
Czekoladowe pierniczki ludziki

Srebrne i kolorowe koraliki, białe płatki śniegu, czekoladowe gwiazdki będą piękną ozdobą stołu lub choinki czy prezentów, do których można je schować lub zawiesić na tasiemce. Zobaczcie jak zrobić pierniczki czekoladowe. To bardzo proste!

Czekoladowe pierniczki dzwoneczki
Czekoladowe pierniczki dzwoneczki

Im więcej foremek, tym więcej możliwości, ale i tak najbardziej lubię choinki, gwiazdki, ludziki i serduszka. Ciekawa też jestem, jak udadzą się Wasze dekoracje. Trzymam kciuki za piękne pierniczki kakaowe i czekam na informacje o efektach w komentarzach :).

8 komentarzy
  • Przepis znajduje się w kategorii bez mleka a jest w nim masło, więc nie jest to przepis dla osób nie mogących spożywać mleka.

    • Cześć Misiaczko! Zdążysz :). W razie potrzeby kruszenie możesz przyspieszyć, zamykając pierniczki w pudełku z kawałkiem obranego jabłka. Wtedy możesz je zacząć piec nawet 2 dni przed Wigilią.

    • Nie są bardzo słodkie, jest tu zmniejszona ilość cukru o połowę, bo w recepturze na klasyczne pierniczki, bez kakao, początkowo podawałam 200 g (teraz jest tam sugestia, że można wykorzystać 100-200 g). Jeśli nie masz cukru pudru, postaraj się wykombinować drobniejszy cukier do wypieków, ale ze zwykłego białego też wyjdą – rozpuści się w miodzie. Do lukru musi być cukier puder, chyba że przygotujesz lukier pomadkowy :). Powodzenia :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom