Pierniczki czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Pierniczki czekoladowe

Nie wiem sama, które ładniej wyglądają: pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne? Odpowiedzią na ten dylemat jest propozycja: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie i po pieczeniu pieczeniu. A do tego doskonale smakują! Komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Pierniczki z kakao dają wiele możliwości dekoracji. Można upiec pierniczki z kakao i nie wykonywać żadnych zdobień lub polać polewą czekoladową. Taka dekoracja doda im jeszcze więcej charakteru. Jednak najładniejsze będą pierniczki kakaowe z białym lub kolorowym lukrem i cukierniczymi dekoracjami. Dajcie upust swojej fantazji!

Pierniczki czekoladowe
Pierniczki czekoladowe

Jak dekorować pierniczki kakaowe

Bardzo elegancko prezentują się z białą dekoracją z lukru, zwłaszcza gdy zdobienia są drobne i przypominają nałożoną na wierzch ciasteczka koronkę. To pozornie prosty sposób dekorowania, lecz gdy go wypróbujecie, przekonacie się, ile precyzji potrzeba do zrobienia tylu drobnych elementów. Brązowy kolor pierniczków komponuje się także wyjątkowo pięknie z barwionym lukrem. Podoba mi się zwłaszcza w połączeniu z czerwienią i zielenią, z którymi tworzy piękną, świąteczną kompozycję.

Pierniczki choinki czekoladowe
Pierniczki choinki czekoladowe

Pierniki czekoladowe fit

Przygotowując pierniczki z czekoladą w zdrowszej wersji, warto sięgnąć po mąkę wyższego typu. Polecam orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast klasycznego cukru proponuję ksylitol, który również można zmiksować na puder. Warto jednak pamiętać o konieczności przesiania go przez sitko przed dodaniem do lukru. To pozwoli uniknąć pojawienia się grudek utrudniających wykonywanie dekoracji. A musicie mi uwierzyć, bo przekonałam się o tym wielokrotnie: nie ma nic gorszego w dekorowaniu pierników niż grudki cukru zapychające narzędzia do dekoracji i osiadające na lukrowanej powierzchni.

Czekoladowe pierniczki ludziki
Czekoladowe pierniczki ludziki

Moje pierniczki czekoladowe postanowiłam udekorować kolorowymi lukrami i posypkami oraz innymi cukierniczymi dekoracjami dostępnymi w hipermarketach. Srebrne i kolorowe koraliki, białe płatki śniegu, czekoladowe gwiazdki będą piękną ozdobą stołu lub choinki czy prezentów, do których można je schować lub zawiesić na tasiemce. Zobaczcie jak zrobić pierniczki czekoladowe. To bardzo proste!

5 od 1 osoby
Pierniczki czekoladowe
Pierniczki czekoladowe
Przygotowanie
3 godz. 15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
3 godz. 25 min
 

Pierniczki czekoladowe z miodem, korzennymi przyprawami i kakao, udekorowane kolorowym lukrem. Najlepsze czekoladowe pierniczki na Święta, można też przygotować pierniki czekoladowe z polewą z czekolady :).

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowe pierniczki, kakaowe pierniczki, pierniczki czekoladowe, pierniczki kakaowe
Liczba kalorii: 68.91 kcal
Liczba porcji: 3 blaszki z wyposażenia piekarnika
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki (3 szklanki; pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana; można odsypać 50 g (½ szklanki i w to miejsce dosypać dokładnie tyle samo kakao - wyjdą ludziki czekoladowe))
  • 200 g miodu (płynny, naturalny)
  • 100 g cukru pudru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 120 g masła (stopione)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)
  • 50 g kakao (½ szklanki)
Lukier do pierniczków
  • 1 białko
  • 100-200 g cukru pudru (przesiany, nie powinien mieć nierozmiksowanych drobinek)
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Do dekoracji (do wyboru)
  • bakalie
  • perełki cukiernicze (lub płatki, gwiazdki itp.)
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder
  • posypki cukiernicze

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pierniczki czekoladowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić lukier z białek
  2. Jak zrobić lukier królewski
Pierniczki czekoladowe - Jak zrobić
  1. Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
  2. Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą i kakao.
  3. Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
  4. Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
  5. Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. 

    Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.

    UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.

  6. Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
  7. W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
  8. Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku - żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.


    Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).

  9. Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.

Wartości odżywcze
Pierniczki czekoladowe
Wielkość porcji (1 pierniczek (o wymiarach ok. 5 x 5 cm))
Liczba kalorii 68.91 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2.042g 3%
Tłuszcze nasycone 1.042g 5%
Cholesterol 5.83mg 2%
Sód 36mg 2%
Potas 24mg 1%
Węglowodany ogółem 12.125g 4%
Błonnik 0.46g 2%
Cukry 6g
Białko 0.958g 2%
Witamina A 0.921%
Witamina C 0.13%
Wapń 0.57%
Żelazo 2.93%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Czekoladowe pierniczki dzwoneczki
Czekoladowe pierniczki dzwoneczki

Im więcej foremek, tym więcej możliwości, ale i tak najbardziej lubię choinki, gwiazdki, ludziki i serduszka. Ciekawa też jestem, jak udadzą się Wasze dekoracje. Trzymam kciuki za piękne pierniczki kakaowe i czekam na informacje o efektach w komentarzach :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. Przepis znajduje się w kategorii bez mleka a jest w nim masło, więc nie jest to przepis dla osób nie mogących spożywać mleka.

    1. Cześć Misiaczko! Zdążysz :). W razie potrzeby kruszenie możesz przyspieszyć, zamykając pierniczki w pudełku z kawałkiem obranego jabłka. Wtedy możesz je zacząć piec nawet 2 dni przed Wigilią.

    1. Nie są bardzo słodkie, jest tu zmniejszona ilość cukru o połowę, bo w recepturze na klasyczne pierniczki, bez kakao, początkowo podawałam 200 g (teraz jest tam sugestia, że można wykorzystać 100-200 g). Jeśli nie masz cukru pudru, postaraj się wykombinować drobniejszy cukier do wypieków, ale ze zwykłego białego też wyjdą – rozpuści się w miodzie. Do lukru musi być cukier puder, chyba że przygotujesz lukier pomadkowy :). Powodzenia :D.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)