Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Jak powstaje pieczony kurczak cytrynowy? Wystarczy niezamrożone mięso, natarte przyprawami i skórką z cytryny – najlepiej ekologicznej i niewoskowanej, ale zawsze wyszorowanej i sparzonej. Do tego czosnek, a oprócz tego kawałki obranych cytryn oraz zioła do środka. Pyszny, pieczony kurczak z cytrynami upiecze się w piekarniku, a przy okazji można dorzucić do niego dodatki, np. pieczone ziemniaki lub pieczone warzywa. I doskonały obiad dla całej rodziny gotowy!

5 od 2 osób
Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
1 godz. 40 min
 

Doskonały pieczony kurczak cytrynowy - łatwy i aromatyczny pieczony kurczak z cytrynami, ziołami i czosnkiem lub imbirem.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 598 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem)
  • suszony tymianek, majeranek lub rozmaryn (do natarcia wierzchu i środka kurczaka)
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (do włożenia do środka kurczaka)
  • 2 cytryny (duże, wyszorowane, sparzone, starta żółta skórka, a środek oczyszczony z błon)
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


Moje porady

Wytopiony w czasie pieczenia tłuszcz oraz cytryny ze środka kurczaka mogą posłużyć jako baza do przygotowania cytrynowej zupy lub sosu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić pieczone ziemniaki
Pieczony kurczak cytrynowy - Jak zrobić
  1. Kurczaka nacieram z wierzchu i od środka solą, pieprzem, skórką z cytryny i czosnkiem lub imbirem, a na koniec posypuję wierzch i środek tymiankiem lub majerankiem.

  2. Do środka wkładam oczyszczone z błon kawałki cytryn oraz świeże zioła.

  3. Zawiązuję nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijam, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.

  4. Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam 1 łyżkę masła klarowanego i kładę na nim kurczaka. Obkładam mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.

  5. Wstawiam kurczaka do piekarnika i piekę w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, piekę 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.

    Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.

    Na czas pieczenia mięsa do piekarnika, na ostatnie 40 minut, można wstawić osobną formę z warzywami obtoczonymi w przyprawach, ziołach i oliwie.

  6. Podaję upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.

Wartości odżywcze
Pieczony kurczak cytrynowy
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 598 kcal Kalorie z tłuszczów 378 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 42g 65%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 200mg 67%
Sód 176mg 7%
Potas 538mg 15%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 1g 4%
Białko 47g 94%
Witamina A 7%
Witamina C 28.2%
Wapń 4.5%
Żelazo 14.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Jak smakował Wam pieczony kurczak cytrynowy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z czym go zaserwowaliście :).

Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.