Pieczony kurczak cytrynowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Jak powstaje pieczony kurczak cytrynowy? Wystarczy niezamrożone mięso, natarte przyprawami i skórką z cytryny – najlepiej ekologicznej i niewoskowanej, ale zawsze wyszorowanej i sparzonej. Do tego czosnek, a oprócz tego kawałki obranych cytryn oraz zioła do środka. Pyszny, pieczony kurczak z cytrynami upiecze się w piekarniku, a przy okazji można dorzucić do niego dodatki, np. pieczone ziemniaki lub pieczone warzywa. I doskonały obiad dla całej rodziny gotowy!

Zobacz też
Karp smażony

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Doskonały pieczony kurczak cytrynowy - łatwy i aromatyczny pieczony kurczak z cytrynami, ziołami i czosnkiem lub imbirem.
4.6 z 5 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 598kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem)
  • suszony tymianek, majeranek lub rozmaryn (do natarcia wierzchu i środka kurczaka)
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (do włożenia do środka kurczaka)
  • 2 cytryny (duże, wyszorowane, sparzone, starta żółta skórka, a środek oczyszczony z błon)
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Kurczaka nacieram z wierzchu i od środka solą, pieprzem, skórką z cytryny i czosnkiem lub imbirem, a na koniec posypuję wierzch i środek tymiankiem lub majerankiem.
  • Do środka wkładam oczyszczone z błon kawałki cytryn oraz świeże zioła.
  • Zawiązuję nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijam, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
  • Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam 1 łyżkę masła klarowanego i kładę na nim kurczaka. Obkładam mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
  • Wstawiam kurczaka do piekarnika i piekę w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, piekę 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
    Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
    Na czas pieczenia mięsa do piekarnika, na ostatnie 40 minut, można wstawić osobną formę z warzywami obtoczonymi w przyprawach, ziołach i oliwie.
  • Podaję upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.

Przydatne przepisy i poradniki

Wytopiony w czasie pieczenia tłuszcz oraz cytryny ze środka kurczaka mogą posłużyć jako baza do przygotowania cytrynowej zupy lub sosu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić pieczone ziemniaki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 598kcal (30%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 47g (94%) | Tłuszcze: 42g (65%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 200mg (67%) | Sód: 176mg (8%) | Potas: 538mg (15%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 350IU (7%) | Witamina C: 23.3mg (28%) | Wapń: 45mg (5%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakował Wam pieczony kurczak cytrynowy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z czym go zaserwowaliście :).

Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom