Pieczony kurczak cytrynowy przepis | Dorota Kamińska

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Jak powstaje pieczony kurczak cytrynowy? Wystarczy niezamrożone mięso, natarte przyprawami i skórką z cytryny – najlepiej ekologicznej i niewoskowanej, ale zawsze wyszorowanej i sparzonej. Do tego czosnek, a oprócz tego kawałki obranych cytryn oraz zioła do środka. Pyszny, pieczony kurczak z cytrynami upiecze się w piekarniku, a przy okazji można dorzucić do niego dodatki, np. pieczone ziemniaki lub pieczone warzywa. I doskonały obiad dla całej rodziny gotowy!

Pieczony kurczak cytrynowy

Pieczony kurczak cytrynowy

Doskonały pieczony kurczak cytrynowy - łatwy i aromatyczny pieczony kurczak z cytrynami, ziołami i czosnkiem lub imbirem.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 598kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem)
  • suszony tymianek, majeranek lub rozmaryn (do natarcia wierzchu i środka kurczaka)
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (do włożenia do środka kurczaka)
  • 2 cytryny (duże, wyszorowane, sparzone, starta żółta skórka, a środek oczyszczony z błon)
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kurczaka nacieram z wierzchu i od środka solą, pieprzem, skórką z cytryny i czosnkiem lub imbirem, a na koniec posypuję wierzch i środek tymiankiem lub majerankiem.
  • Do środka wkładam oczyszczone z błon kawałki cytryn oraz świeże zioła.
  • Zawiązuję nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijam, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
  • Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam 1 łyżkę masła klarowanego i kładę na nim kurczaka. Obkładam mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
  • Wstawiam kurczaka do piekarnika i piekę w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, piekę 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
    Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
    Na czas pieczenia mięsa do piekarnika, na ostatnie 40 minut, można wstawić osobną formę z warzywami obtoczonymi w przyprawach, ziołach i oliwie.
  • Podaję upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.

Przydatne przepisy i poradniki

Wytopiony w czasie pieczenia tłuszcz oraz cytryny ze środka kurczaka mogą posłużyć jako baza do przygotowania cytrynowej zupy lub sosu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić pieczone ziemniaki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 598kcal (30%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 47g (94%) | Fat: 42g (65%) | Saturated Fat: 13g (81%) | Cholesterol: 200mg (67%) | Sodium: 176mg (8%) | Potassium: 538mg (15%) | Fiber: 1g (4%) | Vitamin A: 350IU (7%) | Vitamin C: 23.3mg (28%) | Calcium: 45mg (5%) | Iron: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakował Wam pieczony kurczak cytrynowy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z czym go zaserwowaliście :).

Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)