Pieczony kabaczek z serem pleśniowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pieczony kabaczek z serem pleśniowym

Pieczony kabaczek z serem pleśniowym

Pieczony kabaczek z z serem pleśniowym

Przyszła do nas jesień, deszczowo i pochmurnie, wietrznie i smutno. Pożegnane sernikiem z malinami lato wróci dopiero za rok, a ja z utęsknieniem wypatruję złoto-żółtych i czerwonych liści na drzewach. Tymczasem za oknem plucha, ale w domu na szczęście zapas warzyw i owoców, dlatego dzisiejszy dzień, oprócz szarości, obfitować będzie w odrobinę delikatnej, miękkiej zieleni. Połączonej z białą, pleśniową skórką i drobnymi, czerwonymi akcentami – chili. A wszystko w śmietankowym sosie. Na obiad pieczony kabaczek z serem pleśniowym chili.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne obiady

Odrobinę pracy przy obieraniu i krojeniu kabaczka, a potem piecze się sam, dlatego warto przygotować takie danie jako szybki obiad, chociaż sprawdzi się też jako jedna z potraw kolacyjnych, kiedy np. wpadną do Was z wizytą znajomi. Można zaserwować go z dodatkiem grzanek lub ugotowanego ryżu, albo podać w towarzystwie grillowanej piersi kurczaka. Pieczony kabaczek z serem pleśniowym może zagościć na Waszych stołach na wiele sposobów :).

Zobacz też
Sernik czekoladowy na zimno

Pieczony kabaczek z z serem pleśniowym

Pieczony kabaczek z serem pleśniowym

5 z 1 głos
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pieczony kabaczek z serem pleśniowym
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kabaczek
  • 1 ser pleśniowy camembert President chili*
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 Pęczek szczypiorku lub cebulki dymki (pokrojony na kawałki o długości 1 cm)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Pieczony kabaczek z z serem pleśniowym
  • Kabaczek obieram ze skóry, przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam miękką część miąższu z pestkami i kroję miąższ na mniejsze kawałki.
  • Kabaczek posypany szczypiorkiem
  • Układam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (najlepsze będzie szerokie, niezbyt głębokie naczynie).
  • Posypuję szczypiorkiem, solą i pieprzem, zalewam śmietanką.
  • Kabaczek przed zapiekaniem
  • Ser pleśniowy przekrawamy na pół tak, aby otrzymać dwa serowe kółka.
  • Skórkę nakrawam w romby, dzięki temu ser łatwiej się rozpuści podczas zapiekania.
  • Układam ser na wierzchu kabaczka.
  • Piekę bez przykrycia w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 180 °C (góra + dół). Podaję od razu po zapieczeniu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zapiekany kabaczek
Zapiekany kabaczek

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom