Pieczone ziemniaki przepis | Dorota Kamińska

Pieczone ziemniaki

5/5 (3)

Najprościej podać ugotowane, ale w wersji ekstra polecam pieczone ziemniaki z piekarnika, które zrobią się praktycznie same, bo najwięcej czasu potrzeba do ich upieczenia, a przygotowania to tylko obranie ich ze skórki, pokrojenie na plasterki i przyprawienie solą, opcjonalnie odrobiną białego pieprzu i posmarowanie oliwą, chociaż moja ulubiona ich wersja to te z dodatkiem pięknie pachnących ziół i soku z limonki lub cytryny, które najlepiej podkreślają ziemniaczany smak.

Zobacz też: Więcej przepisów na inne dodatki do obiadu

Gotowanie ziemniaków zwiększa ich indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób z problemem cukrzycy oraz jako składnik niektórych diet, np. south beach, gdzie w początkowej fazie całkowicie się je eliminuje, a w drugiej unika. Dlaczego? Chociaż mają mało kalorii, po ich zjedzeniu szybko można znów poczuć głód, zwłaszcza gdy zjada się ich sporo, szczególnie jako główne danie.

Sama na co dzień rzadko jadam ziemniaki, chociaż mam słabość do młodych ziemniaczków z koperkiem i masłem oraz kefirem i lubię czasem, od święta, zjeść pyszne, kremowe puree ziemniaczane z dodatkiem masła, mleka i gałki muszkatołowej. Do codziennych obiadów wybieram ciemny ryż lub kaszę: gryczaną, jaglaną. Bardzo lubię ziemniaki z ogniska w przypalonej skórce lub te zawinięte w folię aluminiową, wcześniej podziurawione widelcem i upieczone na dnie grilla lub w piekarniku, najlepiej podane z jogurtem i odrobiną czosnku. To taki składnik, który można przyrządzić gdzieś „na boku”, przy okazji.

Pieczone ziemniaki goszczą u mnie jako dodatek do innych, pieczonych dań: mięs, ryb, chociaż można też rozgrzać piekarnik specjalnie dla nich, zwłaszcza gdy chcemy na szybko przygotować kolację dla znajomych, którzy zapowiedzieli, że za pół godziny wpadną z wizytą.

Pięknie pachną, bo nie potrafię ich przyrządzić inaczej jak z dodatkiem ziół. Uważam, że rozmaryn i tymianek to najlepsze dodatki, chociaż lubię też wersję z miętą, a nawet szałwią, chociaż to już trochę mniej popularny smak. Oliwa zmniejsza ich indeks glikemiczny, a jeszcze bardziej zmniejszy go dodatek białka, stąd dobry pomysł na kefir lub jogurt. Mało kalorii i niewiele tłuszczu, więc znacznie lżej i zdrowiej niż w przypadku wszelkich wersji smażonych czy ziemniaków hasselback ze śmietankowym sosem.

5 od 1 osoby
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 
Pieczone ziemniaki to prosty sposób na podanie ziemniaków w eleganckim stylu i szybki dodatek do obiadu lub główne danie wegetariańskie czy wegańskie. Najlepsze pieczone ziemniaki z dodatkiem soli, oliwy i suszonych ziół: rozmarynu lub tymianku, albo ziół prowansalskich czy szałwii, mięty… oraz sokiem z cytryny lub limonki.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 197 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 16 ziemniaków (średniej wielkości, obrane, opłukane w zimnej wodzie; pokrojone na plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
  • sól
  • oliwa (jeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia)
  • suszony rozmaryn lub tymianek (opcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich)
  • biały pieprz (opcjonalnie; )
  • 1 cytryna lub limonka (opcjonalnie; mała, wyszorowana, sparzona, a następnie pokrojona w plastry)
  • świeży tymianek (opcjonalnie; lub inne zioła; do dekoracji)
  • ser żółty lub feta (opcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pieczone ziemniaki - przepis i film wideo

OBEJRZYJ BEZPOŚREDNIO NA MOIM KANALE NA YOUTUBE
Moje porady

 

Pieczone ziemniaki można zaserwować z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego postawionego w osobnej miseczce, do polania lub maczania.

Pieczone ziemniaki - Jak zrobić
  1. Ziemniaki delikatnie posypuję solą i spryskuję oliwą w rozpylaczu (dzięki temu tłuszczu zużywa się znacznie mniej).
  2. Rozprowadzam sól i oliwę dłońmi, równomiernie po wszystkich plasterkach.
  3. Posypuję ziemniaki ziołami i przekładam do żaroodpornego naczynia (na połowę pieczenia można je przykryć, ale ja zostawiam odkryte).
  4. Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika (można dołożyć ziemniaki na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do miękkości i zezłocenia, chociaż można przypiec je nawet odrobinę mocniej, do lekkiego zbrązowienia boków.
  5. Wyjmuję z piekarnika (można też posypać je teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i skropić sokiem z limonki lub cytryny, które, do dekoracji, można wykorzystać razem ze świeżymi ziołami) i serwuję po kilku minutach, kiedy nie będą już tak mocno gorące.
Wartości odżywcze
Pieczone ziemniaki
Wielkość porcji (340 g)
Liczba kalorii 197 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 34mg 1%
Potas 1404mg 40%
Węglowodany ogółem 42g 14%
Błonnik 8g 32%
Białko 8g 16%
Witamina C 47%
Wapń 10.2%
Żelazo 61.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jestem ciekawa, które dodatki wybierzecie. A może jeszcze jakieś prażone migdały lub orzechy do tego?

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Tymianku jak kot napłakał, ziół prowansalskich niewiele więcej ale mimo to smakowały wyśmienicie.
    Genialny zamiennik dla gotowanych ziemniaków w codziennym menu.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)