fbpx
Czytasz właśnie
Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami

Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami

Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami

Prosty obiad lub przekąska na imprezę, dodatek do mięs albo samodzielne, wegetariańskie danie czyli pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami. Trochę nietypowe połączenie składników, ale zapewniam, że oliwki świetnie się komponują z łagodnym smakiem ziemniaków i fasoli, a całość jest bardzo pożywna, sycąca. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale nadadzą się też do zaserwowania jako zimna przekąska.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Poprzekrawane „na krzyż”, ziemniaki łatwo napełnić nadzieniem, a po upieczeniu równie prosto zjeść, obierając z odchodzącej po pieczeniu skórki.

Zobacz też
Masło czerwone - pomidorowe

Dziś po raz pierwszy Pozytywna Kuchnia pojawia się na YouTube. Jest jeszcze wiele do zrobienia (żeby filmiki wyglądały ładnie i były zgodne z wyglądem bloga i żeby na przyszłość uniknąć różnych śmiesznych gaf), ale podstawy już mamy :). Życzę Wam miłego oglądania i chętnie zapoznam się z Waszymi opiniami – co poprawić, co zrobić inaczej itp.

Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami

Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami

Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami, smaczna i prosta do zrobienia przekąska lub przystawka do głównego dania.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 8 ziemniaków (umyte, wyszorowane, gęsto ponakłuwane widelcem)
  • ½ czerwonej papryki (lub 1 mała papryczka chili (drobno pokrojona))
  • 40 sztuk czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 400 g czerwonej fasolki (ugotowana; odcedzona, dokładnie uduszona widelcem)
  • ½ łyżeczki kminku rzymskiego (kuminu (mielony))
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ziemniaki piekę przez ok. 50 minut w piekarniku, w temperaturze 250 °C.
  • Fasolkę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam z oliwkami i papryką.
  • Wyjmuję ziemniaki z piekarnika. Kiedy ostygną, nakrawam każdy „na krzyż”, ale nie przekrawam do końca.
  • Każdy ziemniak delikatnie „otwieram” i nakładam farsz z fasolki w miejsce nacięcia.
  • Dekoruję rozmarynem i śmietaną, serwuję gorące lub na zimno.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

25 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom