Pieczone pieczarki

Pieczone pieczarki

Można je zrobić na wiele sposobów i tylko od Was zależy, jakie przyprawy i zioła posmakują Wam najbardziej. Pieczone pieczarki z piekarnika, a w sezonie grillowym spróbujcie owinąć je w folię aluminiową i ugrillować. Są bardzo smaczne i bajecznie proste do zrobienia! Sprawdzą się jako dodatek do mięs czy ryb, a także przekąska imprezowa do podania na ciepło lub zimno. Zabrakło mi czerwonej papryczki chili, którą mogłabym dodatkowo udekorować grzybki. Ale nawet bez niej czosnek, tymianek i sól z pieprzem oraz natka pietruszki to doskonałe dodatki do pieczarek.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski


To tylko kilka składników. Mój podstawowy przepis na pieczone pieczarki to przypiekanie przez 15 minut z termoobiegiem, następnie wyjęcie z piekarnika, obtoczenie w marynacie i kolejnych 15 minut pieczenia. Najprostsza marynata to oliwa, ocet winny, sól z pieprzem i czosnek oraz 1 łyżka suszonych ziół.

Pieczarki pieczone z ziołami

Wykorzystałam suszony tymianek, ale polecam też rozmaryn. Zioła można zastąpić ulubionymi przyprawami, np. kolendrą, kuminem, chili w proszku, a nawet cynamonem… Potem, po upieczeniu, wystarczy posypać upieczone pieczarki czymś zielonym. Klasyka to natka pietruszki. Ale spróbujcie mięty, kolendry, świeżego rozmarynu lub bazylii i zadecydujcie, który dodatek najlepszy!

5 od 3 osób
Pieczone pieczarki
Pieczone pieczarki
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Pieczone pieczarki z piekarnika, doprawione czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem oraz oliwą z octem. Posypane natką pietruszki lub innymi zielonymi ziołami. Iealne jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu.

Danie: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: pieczarki z piekarnika, pieczone pieczarki
Liczba kalorii: 104 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg pieczarek (umyte, mogą być obrane)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zastąpić szalotką lub imbirem)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki)
  • 1 łyżka suszonego tymianku, bazylii, oregano lub rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić innymi zielonymi listkami, np. miętą, bazylią, kolendrą)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pieczone pieczarki - Jak zrobić
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 °C (termoobieg).

  2. Pieczarki układam na blaszce wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.

  3. Czosnek i suszony tymianek mieszam w misce z octem, solą i pieprzem.

  4. Podpieczone pieczarki wyjmuję z piekarnika i wrzucam do miski z marynatą. Dokładnie przerzucam w misce, żeby równomiernie rozprowadzić marynatę po wszystkich grzybach.

  5. Z powrotem przekładam pieczarki na blaszkę i wstawiam do piekarnika na kolejnych 15 minut.

  6. Gotowe upieczone pieczarki posypuję natką pietruszki i serwuję.

Wartości odżywcze
Pieczone pieczarki
Wielkość porcji (160 g)
Liczba kalorii 104 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 204mg 9%
Potas 552mg 16%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 5g 10%
Witamina A 4.6%
Witamina C 9.4%
Wapń 2.1%
Żelazo 9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze pieczarki z piekarnika, jestem bardzo ciekawa! Które zestawy przypraw i ziół wybraliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)