fbpx
Czytasz właśnie
Pieczona marchewka

Pieczona marchewka

Pieczona marchewka
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Pieczona marchewka to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, a także przekąska fit serwowana na ciepło. Można przygotować jej dużo, na kilku blaszkach, żeby maksymalnie wykorzystać duży piekarnik. Albo przyrządzić razem z innymi pieczonymi warzywami. Świetnie smakuje zarówno z dodatkiem ziół, jak i korzennych przypraw.

Pieczona marchewka

Pieczona marchewka

Pieczona marchewka z piekarnika to prosty sposób na szybki dodatek do obiadu lub wegetariańska/wegańska przekąska na ciepło. Przygotowana na kilka różnych sposobów: z ziołami i czosnkiem lub korzennymi przyprawami oraz imbirem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczona marchewka
Liczba porcji: 4
Kalorie: 115kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 800 g marchewek (obrane, pokrojone na plaseterki lub w prostokątne kawałki o grubości ok. 5 mm)
  • sól
  • oliwa (jeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia)
  • sok z cytryny lub limonki, albo ocet winny (opcjonalnie)
  • pieprz (opcjonalnie)
  • ser żółty lub feta (opcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy)

Dodatki: zioła z czosnkiem lub przyprawy korzenne z imbirem (do wyboru)

  • suszony rozmaryn lub tymianek (opcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich)
  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • mieszanka curry lub garam masala, albo cynamon (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki świeżego imbiru (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej, wyparzonej cytryny)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Pieczoną marchewkę można zaserwować z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego postawionego w osobnej miseczce, do polania lub maczania.

Jak zrobić

  • Marchewkę wsypuję do miski i delikatnie spryskuję oliwą oraz sokiem/octem. Posypuję solą i pieprzem. Dodaję czosnek lub imbir/skórkę z cytryny.
  • Potrząsam delikatnie miską, żeby równomiernie rozprowadzić dodatki po wszystkich kawałkach marchewki.
  • Przekładam marchew na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Posypuję ziołami lub korzennymi przyprawami.
  • Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 200 °C piekarnika z włączonym termoobiegiem (można dołożyć marchewkę na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Wyjmuję z piekarnika (można też posypać teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i serwuję po kilku minutach, kiedy kawałki marchewki nie będą już tak mocno gorące.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g (marchewki z oliwą i przyprawami, bez pozostałych składników) | Kalorie: 115kcal (6%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Sód: 157mg (7%) | Potas: 640mg (18%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 33410IU (668%) | Witamina C: 13.4mg (16%) | Wapń: 66mg (7%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom