Pesto z rukoli przepis | Dorota Kamińska

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to dodatek do makaronu, ryżu lub kanapek o charakterystycznym, intensywnym smaku i ciemnozielonym kolorze. Przygotowane z kilku prostych składników: rukoli, czosnku, soli i parmezanu oraz oliwy, pesto z rukoli warto mieć w lodówce, do wykorzystania na szybko.
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z rukoli
Liczba porcji: 200 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 10 łyżek tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g pestek z dyni lub orzechów piniowych
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Czosnek z solą ucieram w moździerzu na pastę.
  • Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję na gładką masę.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Pesto z rukolą
Pesto z rukolą

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Zamiast orzeszków piniowych dodaję do pesto uprażony na suchej patelni słonecznik. Też pyszny i znacznie tańszy. I jeszcze odrobinę soku z cytryny. Smacznego

  2. zajadałam się pesto mieszkając w Neapolu,teraz robię sama z bazylii, z pietruszki a teraz – będzie z rukoli popróbujemy 🙂

  3. Och, gnocchi są wspaniałe :). W Pozytywnej Kuchni był ostatnio szał na kopytka, ale takie gnocchi podane po włosku też niebawem się pojawią :).

  4. oj można…i ja jeszcze tą przerobioną rukolę robię z gnocchi i dodaje ocet balsamiczny- i jest pyszby obiadek 🙂

  5. można z bazylii, można z rukoli, można z pietrzuski …. generalnei jak coś ma zielone liście to podchodzi pod kategorie pesto. Jak usłyszę, że można z paprotki, to w końcu pojmę jej bogactwo w PRL-u 😛

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)