Pesto z rukoli przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to dodatek do makaronu, ryżu lub kanapek o charakterystycznym, intensywnym smaku i ciemnozielonym kolorze. Przygotowane z kilku prostych składników: rukoli, czosnku, soli i parmezanu oraz oliwy, pesto z rukoli warto mieć w lodówce, do wykorzystania na szybko.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z rukoli
Liczba porcji: 200 g
Kalorie: 573kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 10 łyżek tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g pestek z dyni lub orzechów piniowych
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czosnek z solą ucieram w moździerzu na pastę.
  • Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję na gładką masę.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 573kcal (29%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 22mg (7%) | Sód: 418mg (18%) | Potas: 418mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 1405IU (28%) | Witamina C: 8.7mg (11%) | Wapń: 369mg (37%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Pesto z rukolą
Pesto z rukolą
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom