Pesto z papryki przepis | Dorota Kamińska

Pesto z papryki

Kiedy kończy się sezon na pomidory, do akcji wkracza papryka! Cieszę się, że w polskiej kuchni mamy łatwo dostępne to smaczne warzywo, a od kiedy zaczęłam wykorzystywać je w wersji pieczonej, nie mogę wyjść z podziwu, jak bardzo potrafi zmienić swój smak i aromat! Pesto z papryki to pyszna baza do przygotowania różnorodnych potraw i urozmaicenia jesiennego jadłospisu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sosy

Z pesto z papryki można eksperymentować, dodając do niego różnorodne dodatki. Najważniejsza jest baza: pieczona papryka to podstawa jego wyjątkowego smaku. Przyprawy tj. chili lub cynamon, a może odrobina bazylii lub mięty, albo inne zioła? Możliwości przygotowania jest wiele, a przepis, pomimo że pochodzenia włoskiego, można wzbogacić dodatkiem polskich składników, bo czemu parmezanu nie spróbować zastąpić naszym rodzimym rokpolem lub innym serem?

Do przygotowania pesto przyda się dobry blender o szerokim zakresie obrotów. Miksowanie składników w początkowej fazie na niskich obrotach zapobiega późniejszej konieczności zeskrobywania ich ze ścianki kielicha. Końcową konsystencję pesto zawdzięcza wysokim obrotom, chociaż ci z Was, którzy lubią w nim odrobinę grudek, mogą zmiksować odrobinę słabiej.

Przepis na pesto z papryki otwiera cykl 3 przepisów przygotowanych we współpracy z marką Kenwood, w ramach której będę wykorzystywać do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Titanium Chef XL, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. Moje pierwsze wrażenie: jak to możliwe, że nawet przy wysokich obrotach urządzenie pracuje ciszej niż mój poprzedni robot planetarny? Jestem pozytywnie zaskoczona!

Pesto z papryki - składniki
Pesto z papryki – składniki
Pesto z papryki - przygotowanie
Pesto z papryki – przygotowanie
Pesto z papryki

Pesto z papryki

Pesto z papryki pieczonej z dodatkiem pistacji oraz parmezanu, przygotowane na oliwie z oliwek. To idealne, aromatyczne pesto do makaronu lub ryżu, albo jako sos sałatkowy czy dodatek do kanapek.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z papryki
Liczba porcji: 4 słoiczki po 200 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu (po utarciu ok. 1 szklanka; można zastąpić innym serem, np. polskim rokpolem z pleśnią)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 garście listków i łodyżek bazylii (oprcjonalnie)
  • 1 szklanka niesolonych pistacji (oprcjonalnie; łuskane; uprażone na patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • szczypta cynamonu i/lub chili (oprcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Paprykę zawijam w folię aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
    Pesto z papryki - przepis - krok 1
  • Z upieczonej papryki usuwam gniazda nasienne (zebrany w środku warzyw płyn można wykorzystać do pesto (uzyska rzadszą konsystencję) lub odlać i zostawić jako aromatyczny dodatek do zupy).
    Pesto z papryki - przepis - krok 2
  • Czosnek i ser ucieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek, opcjonalnie, można uprażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce.
    Pesto z papryki - przepis - krok 3
  • Wszystkie składniki wkładam do kielicha i miksuję w blenderze robota Kenwood Titanium Chef XL na gładką masę.
    Pesto z papryki - przepis - krok 4

Przydatne przepisy i poradniki

Pesto z papryki można przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiczku, przez maksymalnie 7 dni. Można też pasteryzować je w słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pesto z papryki
Pesto z papryki

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)