Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Uwielbiam natkę pietruszki, choć długo dojrzewałam do tego uczucia! Kiedyś zbyt intensywna w smaku, przeszkadzała mi w większości potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść zdrowej i pełnej witamin sałatki tabbouleh czy nie skusić się na pesto pietruszkowe, zwłaszcza gdy w lodówce powiewa pustką. Bardzo ją lubię właśnie za tę intensywność, charakterystyczny zapach i mnóstwo witaminy C.

Żeby pesto z natką pietruszki zachowało jak najwięcej witamin i minerałów, polecam posiekanie wszystkich składników ceramicznym nożem, a następnie utarcie ręcznie, w moździerzu. Oczywiście można też wykorzystać blender, choć metalowe ostrza i witamina C z pietruszki nie bardzo się lubią ;).

5 od 2 osób
Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Prosty przepis na pesto z pietruszki - pyszne i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Doskonałe pesto z natki pietruszki, orzechów, sera, czosnku i oliwy, opcjonalnie z sokiem z limonki lub cytryny.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Liczba kalorii: 317 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka orzechów nerkowców (lub blanszowanych orzechów włoskich, laskowych, albo migdałów czy słonecznika; można uprażyć je delikatnie na suchej patelni dla wzmocnienia smaku)
  • 1 pęczek natki pietruszki (grubo posiekana)
  • ½ szklanki startego parmezanu lub sera pecorino (można zastąpić cheddarem)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Wegańskie pesto z natki pietruszki - ser można zastąpić jego wegańskim odpowiednikiem lub pominąć, dodając do miksowania dodatkowe 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny/limonki.

Pesto z natki pietruszki - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki, oprócz oliwy i soku, miksuję w blenderze przez kilka sekund.

  2. Dodaję oliwę i sok i miksuję nadal, do uzyskania pożądanej konsystencji.

  3. Od razu podaję lub przechowuję w przykrytym słoiczku w lodówce, do 7 dni.

Wartości odżywcze
Pesto z natki pietruszki
Wielkość porcji (50 g)
Liczba kalorii 317 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 7mg 2%
Sód 328mg 14%
Potas 198mg 6%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 1g
Białko 7g 14%
Witamina A 15.5%
Witamina C 14.6%
Wapń 11.2%
Żelazo 11.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

W klasycznej wersji mojego pesto z natki pietruszki znajduje się ser, ale może znajdą się tacy, którzy wypróbują wersję wegańską? Dajcie mi znać w komentarzach, na którą się zdecydowaliście i jak smakowała :).

Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki
Pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)