Pesto z cukinii przepis | Dorota Kamińska

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Spróbujcie przygotować wersję ze szpinakiem lub blanszowanym jarmużem, dzięki którym pesto z cukinii nabierze głębszego, zielonego koloru. Pokuście się o dodatek parmezanu, który podbije pozostałe smaki. Jak to w przypadku wszystkich pesto bywa, jakość poszczególnych składników musi być najwyższa. Wybierzcie oliwę z oliwek extra vergine o łagodnym smaku lub olej lniany. Poza walorami smakowymi ta pierwsza dostarczy do organizmu dobroczynny skwalen. Z kolei len to kwasy tłuszczowe omega-3.

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii czyli dodatek do makaronu, ryżu, sałatek i kanapek oraz dip do warzyw i paluszków. Najlepsze pesto z cukinii z czosnkiem, orzechami lub sezamem, bazylią i szpinakiem lub jarmużem.
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z cukinii
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 średnia cukinia (umyta, sparzona, pokrojona w grube plastry i uduszona na oliwie, na małym ogniu, do miękkości)
  • 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażony na suchej patelni)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 garść listków bazylii (świeża)
  • 1 garść szpinaku (opcjonalnie; lub 1 duży, blanszowany liść jarmużu, bez twardych części)
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Do kielicha w blenderze wsypuję orzechy lub sezam i przez kilka-kilkadziesiąt sekund (pulsacyjnie, po parę sekund, z przerwami - żeby nie spalić silniczka) miksuję na drobno.
  • Dodaję pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, znów miksuję na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. W razie potrzeby zgarniam pesto ze ścianki kielicha za pomocą łopatki.
  • Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam przez otwór w pokrywce olej, cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Pod przykryciem pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Przydatne przepisy i poradniki

Pesto z cukinii można pasteryzować w słoikach.

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i z czym – makaronem, ryżem, kanapkami, w sałatce, a może jako dip do warzyw lub dodatek do deski serów – posmakuje Wam najbardziej. U mnie najczęściej gości jako dodatek do kanapek i powiem w sekrecie, że z każdym pesto mam ten sam problem – najchętniej od razu zjadłabym cały słoiczek, łyżeczką, gdzieś po kryjomu :).

 

Pesto z cukinii
Pesto z cukinii

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Nie lubiłem cukinii aż do czasu gdy moja żona ugotowała uwaga! bigos z cukinii 😀 posmakował mi baaaardzo , teraz czas na pesto

    1. Ja się z kolei przymierzam do spaghetti z cukinii, ale nie mam tego przyrządu do krojenia, który robi takie fajne, długie, cukiniowe nitki. Bigos muszę wypróbować – to wersja z kapustą, gdzie cukinia jest zamiast mięsa, czy jeszcze inna mieszanka?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)