Pesto z cukinii przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Spróbujcie przygotować wersję ze szpinakiem lub blanszowanym jarmużem, dzięki którym pesto z cukinii nabierze głębszego, zielonego koloru. Pokuście się o dodatek parmezanu, który podbije pozostałe smaki. Jak to w przypadku wszystkich pesto bywa, jakość poszczególnych składników musi być najwyższa. Wybierzcie oliwę z oliwek extra vergine o łagodnym smaku lub olej lniany. Poza walorami smakowymi ta pierwsza dostarczy do organizmu dobroczynny skwalen. Z kolei len to kwasy tłuszczowe omega-3.

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii czyli dodatek do makaronu, ryżu, sałatek i kanapek oraz dip do warzyw i paluszków. Najlepsze pesto z cukinii z czosnkiem, orzechami lub sezamem, bazylią i szpinakiem lub jarmużem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z cukinii
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 264kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 średnia cukinia (umyta, sparzona, pokrojona w grube plastry i uduszona na oliwie, na małym ogniu, do miękkości)
  • 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażony na suchej patelni)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 garść listków bazylii (świeża)
  • 1 garść szpinaku (opcjonalnie; lub 1 duży, blanszowany liść jarmużu, bez twardych części)
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do kielicha w blenderze wsypuję orzechy lub sezam i przez kilka-kilkadziesiąt sekund (pulsacyjnie, po parę sekund, z przerwami - żeby nie spalić silniczka) miksuję na drobno.
  • Dodaję pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, znów miksuję na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. W razie potrzeby zgarniam pesto ze ścianki kielicha za pomocą łopatki.
  • Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam przez otwór w pokrywce olej, cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Pod przykryciem pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Przydatne przepisy i poradniki

Pesto z cukinii można pasteryzować w słoikach.

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Calories: 264kcal (13%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 24g (37%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sodium: 246mg (11%) | Potassium: 422mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 1445IU (29%) | Vitamin C: 25.8mg (31%) | Calcium: 233mg (23%) | Iron: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i z czym – makaronem, ryżem, kanapkami, w sałatce, a może jako dip do warzyw lub dodatek do deski serów – posmakuje Wam najbardziej. U mnie najczęściej gości jako dodatek do kanapek i powiem w sekrecie, że z każdym pesto mam ten sam problem – najchętniej od razu zjadłabym cały słoiczek, łyżeczką, gdzieś po kryjomu :).

See Also
Dżem rabarbarowy

 

Pesto z cukinii
Pesto z cukinii
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood